Connect with us

Ağız ve Diş Sağlığı



İstanbul Okan Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, İstanbul

"Sağlıklı olmanın ilk adımı ağız ve diş sağlığını sağlamaktan geçer!"

Ağız ve Diş Sağlığı

Sağlıklı dişler, sağlıklı gülüşler için ağız ve diş sağlığı hakkında her şey

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ağız ve diş sağlığını, bireylerin yemek yeme, nefes alma ve konuşma gibi temel işlevleri yerine getirmesine olanak sağlayan ağız, diş ve orofasiyal yapıların durumu olarak tanımlamaktadır [1]. Ağız ve diş sağlığı iyi olmadığında diş ve diş eti hastalıkları, çürükler ve diş kaybı gibi ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ağız, sindirim sisteminin başlangıcı olduğu için bu bölgenin sağlıklı olması, sadece orofasiyal bölge değil tüm vücut fonksiyonları üzerinde etkili diyebiliriz. Çünkü ağız ve diş sağlığının iyi olması, vücutta oluşabilecek bakteri ve enfeksiyonların önüne geçilmesine yardımcı olması sayesinde tam anlamıyla vücudun genel sağlığını etkilemektedir. Ağzın sağlıklı olması, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Bu sebeple, ağız ve diş sağlığının korunması ve iyi bir şekilde bakımının devam ettirilmesi son derece önemlidir [2].

Bu nedenle diş sağlığını korumak aşağıdaki faydaları sağlar:

Diş ve diş eti hastalıklarını önler.

Genel vücut sağlığının korunmasını destekler.

Yemek yeme alışkanlıklarını geliştirir, beslenme yetersizliği riskini azaltır.

Özgüvenin artmasına yardımcı olur.

İyi bir ağız sağlığı, diş hekimine daha az ziyaret, daha az ilaç kullanımı ve daha az diş tedavisi gerektirir, böylece paradan tasarruf etmenize yardımcı olur.


Ağız sağlığının ihmal edilmesi ne gibi sorunlar doğurabilir?

Ağız sağlığını korumak, genel vücut sağlığı ve refah için son derece önemlidir. Çünkü öncelikle sindirim sisteminin başlangıcıdır ve tüm gastrointestinal sistemi etkilemesinden dolayı bağışıklık ve sindirim problemleri ile ilişkilidir.  Bunun yanı sıra çene-yüz bölgesinde estetik ve fonksiyonel bir alan olarak yer alması bireylerin dış görünüşüne ve imajına katkı sağlamaktadır. Hem sağlık hem de estetik gibi birçok nedenden ötürü ağız hijyeni önem arz etmektedir. Ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi ise birçok soruna yol açabilir. 

Diş çürükleri: Yetersiz diş fırçalama, diş ipi kullanmama veya şekerli gıdaların fazla miktarda tüketimi dişlerin çürümesine neden olabilir. Diş çürüğünün oluşmasının ana nedeni; şekerli, asitli, diş ve diş etine kolayca yapışıp kalan besin maddelerinin uzun süre temizlenmemesidir [3].

Diş eti hastalıkları: Eksik ve yanlış yapılan ağız hijyeni uygulamaları, dişleri çevreleyen diş etlerinin iltihaplanmasına, diş eti çekilmelerine neden olur. Diş etlerinde kanama, kızarıklık ve kötü koku diş eti hastalığının en temel göstergelerindendir. Kötü ağız hijyeni yemek artıkları ve bakterilerinin birleşip diş üzerinde bakteriyel plak adı verilen yapışkan bir tabaka oluşturur. Kötü ağız hijyeninin devamlılığı ise özellikle diş taşı birikimi diş etlerinin ve kemik yapısının kendini geri çekmesine neden olmaktadır. Tedavi edilmeyen diş eti problemleri ise son aşamada diş kaybına neden olmaktadır [4].

Ağız kokusu: Yetersiz diş fırçalama veya eksik ağız hijyeni ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu, kişinin sosyal hayatında rahatsızlık hissetmesine, özgüven problemlerine, tat kaybına ve değişikliklerine yol açabilmektedir [4]. 

Hassas dişler: Aşındırıcı diş macunları kullanımı veya aşırı sert diş fırçalama diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Diş minesi, dişi koruyan en dışta yer alan, sert ve sağlam bir tabakadır. Mine yapısının bozulması, aşınmanın şiddetli olması dişlerin hassaslaşmasına, soğuk-sıcak hassasiyetine neden olabilir [5].

Ağız kanseri: Ağız kanserleri görülme sıklığı çok yüksek olmamakla birlikte hijyen alışkanlıklarının ve beslenme yetersizliğinin olduğu 3. Dünya ülkelerinde daha fazla karşılaşılmaktadır. Çünkü kötü ağız hijyeni, ağız içinde kanserli hücrelerin gelişme riskini artırır. Ek olarak ağız içinde sürekli ağrı ve apse yapan dişlerin bulunması ağız içinde yeni gelişen kanserli yapının fark edilmemesine ve geç teşhis edilmesine sebep olmaktadır [6].

Hamilelik sorunları: Kötü ağız sağlığı, hem hamilelik döneminde oral şikayetlere sebep olurken hem de erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve preeklampsi gibi hamilelik sorunlarına neden olabilir [7]. 

Fokal enfeksiyon: Diş kök ucunda iltihabı olan dişler özellikle organ transplantasyon hastalarında, ileri kalp defekti/operasyonu olan hastalarda ve kanser tedavisi gören hastalarda ciddi enfektif durumlara neden olmaktadır. Planlanan operasyonlar öncesi tüm enfekte dişlerin ağızdan temizlenmesi önem arz etmektedir [8].


Diş fırçalamak! Ama nasıl?

Diş fırçasını doğru kullanmak güzel bir ağız hijyeninin ilk adımıdır. Aşırı basınç uygulanması, çok sert kıllara sahip diş fırçası kullanımı ve yanlış fırçalama tekniği, bakteri plaklarını etkili bir şekilde temizleyemez ve diş etlerine zarar verebilir. Dolayısıyla doğru diş fırçasının seçimi ve kullanım şekli önem arz etmektedir. Diş hekiminiz tarafından özellikli bir fırça (ortodontik, ultra yumuşak vb.) önerilmediyse orta sertlikteki kıllara sahip diş fırçaları genel kullanım için doğru seçim olacaktır. Doğru diş temizliği için diş fırçasının başlığını diş-diş eti birleşimine 45° açıyla yerleştirmek ve diş etinden dişe doğru çok kuvvetli olmayan bir hareket uygulamak en iyisidir.  Günde en az iki kez, her seferinde iki dakika süreyle fırçalamak ise sağlıklı bir ağız için yeterli olacaktır [9]. Bunlara ek olarak diş fırçasının kılları aşınmaya veya bükülmeye başladığında diş fırçanızı değiştirmeyi unutmayın! 


Ağız sağlığımı nasıl koruyabilirim? Özetle ağız ve diş sağlığımızı korumak için;


Düzenli diş fırçala 

Diş ipi- gargara kullan

Sağlıklı ve doğru beslen

Sigara ve alkolden uzak dur

Düzenli diş muayenesi yaptır

Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve çocukluk çağından yaşlılığa kadar yaşam boyunca değişiklik gösterir. Her yaşta değişen ve gelişen vücut ihtiyaçlarına özel ağız bakım ihtiyaçlarının ne kadar farkındayız?

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı

İleri yaşlarda sağlıklı dişlere sahip olmak için çocukluk döneminde ilk dişlerin çıkışından itibaren ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ve 2-3 yaş arasında gelişimlerini tamamlayan süt dişleri, daha sonra dökülerek yerini yeni sürecek olan daimi dişlere bırakır. Halk arasında çocukluk döneminde ağızdaki süt dişlerinin zaten dökülecek olması sebebiyle fazla bakım gerektirmediği şeklinde yanlış bir inanış vardır. Süt dişlerinin bulunduğu çocukluk döneminde ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, süt dişlerinin çürümesine, daimi dişler için sürme rehberliğini kaybetmesine ve erken dökülmesine neden olarak daimi dişlerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir.

Çocuklar için 0-6 yaş arası süt dişlenme, 6-12 yaş arası karışık dişlenme ve 12 yaş sonrası daimi dişlenme dönemidir. 6 yaş civarında süt dişlerinin en arkasından her iki çenede, sağ-sol da olmak üzere dört adet birinci büyük azı dişi (6 yaş dişleri) çıkar. Çok erken yaşta ve ilk çıkan dişler oldukları için süt dişleri ile karıştırılabilir. Ancak ömür boyu ağızda duran ve çiğnemenin merkezi olan ilk kalıcı dişlerdir. Bu dişleri korumak çok önemlidir ve bunun için fissür örtücü adı verilen dişi çürüğe karşı koruyan uygulamalar yapılmalıdır [10, 1].

Bebek ve çocuklarda dikkat edilmesi gerekenler

* Bebeğinizin gece son beslenmesinde çürük yapıcı şekerli gıdalar vermeyin. Bebeklere biberonla süt içirdikten sonra ağzın temizlenmesi için su içirin hatta bir parça peynir verin. 

* Emziği kesinlikle bala, pekmeze, şekere batırmayın. 

* Beslenme sırasında ağzınıza bebeğinizin kaşığını almayın, lokmaları kendi ağzınızdan çıkarıp bebeğe vermeyin. 

* Çocuğunuza şekerli ve yapışkan yiyecek ve içecekleri iki öğün arasında vermeyin. 

* Bebeklere yaklaşık bir yaşından sonra çene gelişiminin bozulmaması için biberon bıraktırılmalı, standart bardak ve kaşık kullanarak beslenmeye alıştırılmalıdır. 

* İki yaşından itibaren ebeveyn kontrolünde günde iki defa dişleri düzenli fırçalama alışkanlığı kazandırın. 

* Çocuğunuzun yaşına uygun büyüklükte diş fırçası ve macunu seçin. 

*     Diş macununun miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır ve çocuk tarafından yutulmamasına dikkat edilmelidir.

* Dişleri koruyucu flor ve fissür örtücü uygulaması için diş hekimi ziyaretinde bulunun. 

* Süt dişlerinde çürük başladıysa mutlaka tedavisini yaptırın. 

* Çocuğunuzu altı ayda bir diş hekimi kontrolüne götürün.


Yetişkinlikte ağız diş sağlığı

Yetişkinlikte, özellikle vücutta yapım faaliyetlerinin oldukça hızlı olduğu adölesan dönemin bittiği 25 yaş civarında kemik yapımının kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğü son bulmaya başlar. Vücuttaki yapım-yıkım dengesinin yıkım lehine değişimi diş çene kemiklerinin de gitgide zayıflamasına yol açar. Ek olarak kişilerin sosyal hayata karışmasıyla birlikte hayat rutininin artması ve yoğunlaşması ağız bakımında aksaklıklara neden olabilmektedir. Yıllar içinde ihmal edilen ve zayıflayan oral dokularının sonucu olarak diş ve diş eti hastalıkları yetişkinlik döneminde görülen büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle diş çürükleri DSÖ’nün yayımladığı raporlara göre bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan en sık görülen biridir. Dolayısıyla düzenli bir ağız bakım rutini oluşturmak ağız ve diş sağlığının korunmasında, diş çürüklerinin önlenmesinde ciddi önem teşkil etmektedir. Düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması ve diş hekimi yönergelerine uygun hareket etmek yaşanacak ağız hastalıklarının önüne geçilmesini sağlayacaktır [12].

Günlük hayat akışında ağız ve diş sağlığının korunması için doğru beslenme programı uygulamak ve diş fırçalama alışkanlığına sahip olmak yeterli olacaktır. Diş ve oral yapıların zarar göreceği asitli, yapışkan, şekerli gıda tüketiminin azaltılması, kalsiyum, D vitamini ve protein yönünden zengin içerikli beslenilmesi kişiye hem vücut hem de diş sağlığı açısından yarar sağlayacaktır. Günde en az iki kere ve ikişer dakika olmak üzere diş fırçalanması ise oral hijyen için yeterli olacaktır. Ekstra oral temizlik malzemelerinin kullanılması ise oral hijyeni maksimum seviyeye ulaştıracaktır. Özellikle diş aralarının diş ipi veya ara yüz fırçaları ile temizlenmesi diş fırçasının ulaşamadığı alanlar için çok kullanışlıdır. Diş yapısının durumuna göre diş hekiminin önerdiği boyutta ara yüz fırçaları veya diş ipi kullanımı, protez bulunan kişilerde süperfloss kullanımı daha doğru olacaktır. Dil üzerini temizlemek için dil kazıyıcı kullanımı dil üzerinde yerleşmiş plakları kaldırmak ve ağız kokusunun önüne geçmek için kullanımı önerilir. Tüm ağız bakımının sonunda gargara kullanılması ise temiz ve ferah bir nefes için yararlı olacaktır [13].


İleri yaşlarda ağız diş sağlığı

Yakın bir gelecekte; dünyadaki nüfusun %20’sinin 65 yaşın üzerinde olacağı öngörülmektedir. İleri yaş nüfusunun sayıca artmasıyla daha iyi eğitim ve beslenme olanaklarının da etkisiyle günümüzde dişlerin ağızda kalma süresi uzamıştır. Yaşlılıkta dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda yer alması konforlu ve keyifli bir yaşlılık için gereklidir

Genel olarak, yaşlanma ile birlikte oluştuğu düşünülen ağız içi değişiklikler; ağız dokusunda ve kaslarda zayıflama, tat duyusunun azalması, dişlerin renginde koyulaşma, diş etlerinde çekilme, tükürük miktarında azalma ve diş kaybıdır. Yaşın ilerlemesiyle tükürük miktarıyla birlikte akışkanlığı da azalmakta bu duruma bağlı olarak da dişler üzerinde bakteriyel plak birikimi oluşmaktadır. Artan bakteriyel plak çürük ve diş eti hastalık riskini arttırmaktadır. Tükürüğün mekanik temizleme ve nemlendirici etkisi azaldığı için özellikle ağız içinde ve dudak köşelerinde mantar tipi enfeksiyonlar görülebilir. Ağız kuruluğu, ağız içi dokuların darbelere karşı direncini azalttığı için sık ağız yaralarına, ağız yanmasına, tat duyusunda azalmaya ve ağrıya neden olmaktadır. Tat hassasiyetinin azalmasına sebebiyle yaşlılarda tuz ve şeker tüketimi artabilmekte ve bu durum sistemik hastalıkların gelişmesine neden olabilmektedir. Fizyolojik bu değişimlere karşı yaşlılarda sık sık ağzı nemlendirmesi için su tüketimi, azalan tükürüğün kompanse edilmesi için önemlidir. Yaşlılarda oral dokular mekanik kuvvetlere karşı dirençli olmadığı için, yumuşak kıllardan oluşan diş fırçaları kullanımı tavsiye edilir. Ve en önemlisi yetişkinlikte sağlanan oral hijyen alışkanlıkları sağlıklı bir yaşlılık için temel oluşturacaktır [14].

Özel bakım gerektiren bireylerde ağız ve diş sağlığı

Özel bakım gerektiren bireyler, birbirinden farklı özellikler barındırsa da çiğneme fonksiyonlarında bozulma, tükürük akış hızında azalma, karbonhidrat alım sıklığında artış ve kas eklem problemlerine bağlı olarak  genellikle yetersiz oral hijyene sahiptir. Dolayısıyla bu bireyler ağız ve diş hastalıklarına maruziyet bakımından yüksek risk grubunda bulunmaktadır. Ek olarak bu bireylerin ağız-diş sağlığı hizmetlerine ulaşmada zorluk yaşaması ağız-diş sağlığını korumanın önemini artırmaktadır. Özel bakım gerektiren bireylerde rutin diş hekimi kontrollerinin 3 ayda bir yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu bireylerde soyut kavramları algılamak güç olacağı için diş temizlemenin önemi ve gerekliliği somut olarak-resimlerle gösterilerek fırçalamaya teşvik edilmelidir.

Diş fırçasının başlığı, öğürme refleksini tetiklememek ve ağız içinde her bölgeye ulaşabilmek amacıyla normalden küçük, özel geliştirilmiş olması faydalıdır.  Bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak kas fonksiyonları zayıflamış veya ellerini etkin kullanamayan hastalarda sapı uzun diş fırçası ya da diş fırçasının sapını kavramaya yardımcı olacak eklemeler yapılması gerekebilir. Bu bireylerde dişlerin çürüğe olan direncini artırmak amacıyla topikal flor jelleri veya vernikleri 3 aylık kontrollerde diş hekimi tarafından uygulanabilir. Hasta veya yakını tarafından fark edilen diş kırığı, diş etinde kanama ve şişlikler, dişte renklenme gibi durumlarda bir diş hekimine gidilmesi ihmal edilmemelidir [15].

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Hamilelik, vücut yapısının ve alışkanlıklarının değiştiği geçici, normal, fizyolojik bir durumu ifade etmektedir. Kişinin hem yeme alışkanlıklarının hem de vücuttaki hormonal değişimler ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır. Hamilelikte tükürükteki asit miktarının artması ile dişler çürümeye yatkın hale gelmesi, özellikle ilk aylarda görülebilen kusma atakları ve kişinin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttıran temel faktörlerdendir. Diş etlerinde problem olan hamile bireyler ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak diş eti sorunları artış gösterir. Diş etlerinde kanama yaşayan hamile bireyler dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve diş etlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya sebebiyet verir. Hamilelik döneminde kişinin radyasyondan uzak durması gerekliliği de diş tedavilerini kısıtlayıcı bir etken olmaktadır.

Hamilelik dişlerin tedavi edilebilmesi açısından 3 dönemde incelenir: 0-3 aylık dönem; Bu dönem bireyin en hassas olduğu dönemdir. Diş ağrısına neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilmesi önemlidir. 3-6 aylık dönem; Hamileliğin sonuna kadar ertelenmesi mümkün olmayan diş çekimlerinin, dolguların ve kanal tedavilerinin yapılabileceği zaman aralığıdır.  Dental tedavilerin yapılması için en uygun dönemdir. 6-9 aylık dönem; Bu dönemde anne karnında bebek oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmaması önerilir.

Diş ve diş eti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat arttırdığı bilimsel olarak çalışmalarda raporlanmıştır. Bu nedenle hamileler, ağız-diş bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermelidir. Toplumda yaygın bir kanı olan “Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir” düşüncesi tamamiyle yanlış bir inanç olup hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bilimsel veri yoktur. Hamileler D vitamini, kalsiyum, C vitamini ve B12 vitamininden zengin gıdalar almalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum vücuda alınmazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz [16, 17].


Ağız ve diş sağlığı hakkında yanlış bilinenler

× Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar.

Hayır, yumuşak veya orta sert diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert diş fırçalar sanılanın aksine yararlı değildir ve diş yüzeyini aşındırarak zarar verir.

× Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir.

Tabii ki de normal değildir. Diş etlerinin kanaması diş eti ödemi ya da diş eti enfeksiyonu olduğunu bize gösterir. Mutlaka diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

× Her hamilelik bir diş kaybettirir.

Niye diş kaybedesiniz? Güzel bir ağız bakımı ile hamilelik dönemini rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz. Hamilelikte değişen hormon düzeyleri sebebiyle daha hassas diş etleri görülmesi, ilk aylarda oluşan kusma ataklarının dişlere zarar vermesi görülebilir ancak tüm bu olumsuzluklar iyi bir bakımla önlenebilir.

× Süt dişleri önemli değil nasıl olsa yerine yeni diş çıkacak.

Olur mu öyle şey! Süt dişlerinin de önemli görevleri vardır. Gelecek daimi dişlerin yerini korumak onların en önemli görevidir. İleride diş çapraşıklığının olmaması için süt dişlerinin daimi diş gelene kadar yerinde kalması önem arz eder.

× Süt dişleri iğne ile çekilirse bir daha yeni diş çıkmaz.

Hem süt dişleri hem de daimi dişlerin oluşumu anne karnında başlar ve doğumdan sonra devam eder. Dolayısıyla süt dişini hangi teknikle çekerseniz çekin oluşan daimi dişin önüne geçemezsiniz.

× Diş taşı temizliği bir kere yapılırsa sürekli yaptırmak gerekir.

Diş taşı temizliğinde diş üzerine yerleşmiş bakteri plakları temizlenmektedir. Dolayısıyla düzenli aralıklarla (yılda bir) diş taşı temizliği yapılması önerilen bir tedavidir. Oluşan dental plaklar ileri boyuta ulaştıktan sonra tedavinin yapılması hastalar için ağrı verici, hassasiyet arttırıcı olabilir. 

× Diş çapraşıklığı sadece çocukken düzeltilebilir.

Dişler ağız içine sürdükten sonra, diğer vücut organlarından farklı olarak büyüme gelişim göstermezler. Vücut gelişiminin yaklaşık olarak 18 yaşına kadar devam ettiği varsayılırsa iskeletsel bozuklukların tedavisinin bu yaştan önce yapılması gereklidir. Ancak sadece dişlerin yerlerinin değiştirildiği tedaviler her yaşta yapılabilir.


1.    Petersen, P. E. Priorities for research for oral health in the 21st century--the approach of the WHO Global Oral Health Programme. Community dental health, 22(2), 71-74. (2005).

2.      Petersen, P. E. World Health Organization global policy for improvement of oral health-World Health Assembly 2007. International dental journal, 58(3), 115-121. (2008).

3.      Marthaler, T. M. Changes in dental caries 1953–2003. Caries research, 38(3), 173-181. (2004).

4.      Genco, R. J, Borgnakke, W. S. Risk factors for periodontal disease. Periodontology 2000, 62(1), 59-94. (2013).

5.      O’Toole, S,  Bartlett, D. The relationship between dentine hypersensitivity, dietary acid intake and erosive tooth wear. Journal of dentistry, 67, 84-87. (2017).

6.      Rivera, C. Essentials of oral cancer. International journal of clinical and experimental pathology, 8(9), 11884. (2015).

7.      Mecdi, M,  Hotun, N. Ş. Gebelikte ağız ve diş sağlığı. 4 Temmuz, 162. (2015).

8.      Mayo, C. H. Focal infection of dental origin (Vol. 64, pp. 1206-8). Philadelphia: SS White Dental Manufacturing Company. (1922).

9.      Attin, T,  Hornecker, E. Tooth brushing and oral health: how frequently and when should tooth brushing be performed?. Oral health & preventive dentistry, 3(3). (2005).

10.  Altındağ A, Yüce F, Mağat G. Investigation Of The Radiological Status Of Permanent First Molars İn A Turkish Subpopulation. Clinical And Experimental Health Sciences, 13(1), 105-113. (2023).

11.  Gilchrist, F, Rodd, H., Deery, C., Marshman, Z. Assessment of the quality of measures of child oral health-related quality of life. BMC oral health, 14, 1-17. (2014).

12.  Vural UK, Vural CA, Gökalp S. Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklar ve Diş Çürüğü. Atatürk Üniv. Diş Hek. Fak. Derg, 80-86. (2016).

13.  Kisely, S. No mental health without oral health. The Canadian Journal of Psychiatry, 61(5), 277-282. (2016).

14.  Kossioni A, McKenna G., Müller, F., Schimmel M, Vanobbergen, J. Higher education in Gerodontology in European universities. BMC oral health, 17(1), 1-12. (2017).

15.  Clinical Guidlines and İntegrated Care Pathways for the Oral Health Care of People with Learning Disabilities. British Society for Disability and Oral Health. (2012).

16.  https://www.tdb.org.tr/sag_menu_goster.php?Id=205

17.  Global oral health status report: towards universal health coverage for oral health by 2030. https://www.who.int/publications/i/item/9789240061484/

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış