Connect with us

Probiyotikler



Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Lisans Öğrencisi

"Sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir yaşamın temelidir."

Probiyotikler

Mikrobiyota nedir?

Vücudumuzda en az 1014 adet (yaklaşık 100 trilyon) mikroorganizma bulunduğunu biliyor muydunuz? Bu mikroorganizmaların büyük çoğunluğu insan gastrointestinal (GI) kanalında, yani bağırsaklarda yaşar. Bağırsaklarımız çeşitli bakterilere, mayalara, virüslere ve parazitlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu mikroorganizmaların tümü bağırsak florasını oluşturur. Mikroorganizmaların oluşturduğu topluluklara mikrobiyota, mikroorganizmalar tarafından taşınan genoma ise mikrobiyom adı verilir.

Sağlıklı bireylerde bağırsak florasında Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria, Actinobacteria, Fusobacteria ve Verrucomicrobia olarak ifade edilen 6 tür bakteri mikrobiyotası bulunur. Bu türlerin içinde en yaygın olanları; Lactobacillus, Bacillus, Enterococcus, Ruminococcus ve Clostridium'dur.

Doğumda insan bağırsağı neredeyse sterildir ve annemizin mikrobiyomu tarafından kolonize edilir. Doğum şekli (vajinal veya sezaryen), yenidoğanın mikrobiyomunun şekillenmesinde önemli bir rol oynar. 

Bağırsak mikrobiyotası; bağırsak bariyerinin korunması, bağışıklık sisteminin şekillendirilmesi ve olgunlaşması, insan metabolizmasının ve besin maddelerinin ve ilaç emiliminin düzenlenmesi gibi önemli olaylarda görev alır. Ayrıca, yaş, genetik, çevre, yaşam tarzı ve temel olarak beslenme gibi çeşitli faktörlerden etkileniyor olması sebebiyle dinamik bir yapı özelliği gösterir.


Bağırsak disbiyozu

Bağırsak mikrobiyotasındaki bakteriler, belirli bir oranda yararlı ve zararlı bakterileri içerir. Bağırsaklarımızdaki zararlı bakteri oranı arttığında “mikrobiyal disbiyozis” adını verdiğimiz patolojik bir süreç başlar. 

Beslenme şeklimiz, bağırsak mikrobiyotası içeriğini belirleyen en önemli çevresel faktördür. Diyetin değişmesi, özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme, mikrobiyotadaki mikroorganizmaların sayı ve içeriğinin değişmesine, yani disbiyoza yol açar. Mikrobiyal disbiyozis sürecinin; alerji, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kanser, lupus, astım, multipl skleroz, parkinson hastalığı, çölyak hastalığı, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalık ile ilişkisi bulunmaktadır. 

Faydalı/zararlı bakteri oranının bozulduğu bir diğer durum da antibiyotik kullanımıdır. Kullanılan antibiyotiklerin, bağırsak mikrobiyotasının bileşimini ve enzim aktivitesini bozduğu bilinmektedir. Antibiyotik tedavisinden sonra, bağırsak mikrobiyotamız yeniden şekillenir. Bu süreçte yabancı bakterilerin ya da dirençli türlerin bağırsak florasına yerleşmesi söz konusu olabilir. Tüm bunlar mikrobiyotada kalıcı değişikliklere ve hastalıklara neden olabilecek durumlardır. 

Günümüzde, bağırsağın yararlı mikroflorasını güçlendirmek için probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotik (probiyotik ve prebiyotik kombinasyonu) bileşenler kullanılmaktadır. 


Probiyotik nedir?

Probiyotik terimi, Yunanca kökenli bir kelime olup, 'yaşam için' anlamına gelir. Probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırarak, patojen bakterileri azaltan ve bakterilerin doğal dengesinin korunması ve yenilenmesini sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar bakteri dengesini sağlamanın yanında, stres ve antibiyotik kullanımının yarattığı olumsuz etkilerin de önüne geçmektedir. Bilinen en önemli probiyotikler Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus ve Saccharomyces türleridir. 

Probiyotikler çoğunlukla bakteriyel, laktik asit ve laktik asit olmayan bakteri türleri ve mayalar olarak sınıflandırılır. Özellikle laktik asit üreten bakteri kültürleri yeterli miktarda tüketildiğinde sağlığa fayda sağlar. Gıda ürünlerine eklenen çoğu probiyotik türü, tercihen doğal olarak fermente edilmiş ürünlerden izole edilir. Enterococcus, Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi laktik asit bakteri kültürlerinin insanlar için faydalı bakteri türleri olduğu doğrulanmıştır. 


Probiyotiklerin faydaları

Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında, vücudumuzda çok sayıda yararlı etkiler görülmesini sağlar. Yapılan araştırmalar, probiyotiklerin tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Bazı probiyotik türleri, obezite, tip 2 diyabet ve dislipidemik hastalıklarda insülin duyarlılığını artırmakta ve lipid profilini geliştirmektedir. Ayrıca probiyotiklerin uygun miktarda alınması metabolik sendromu, kiloluk ve obezite riskini, periferik inflamasyonu azaltır.

Probiyotik kullanımının; laktoz intoleransı, diyare, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, obezite, diyabet, alerjiler ve kanser gibi farklı birçok hastalıkta etkili olduğu bildirilmiştir.

4.a. Laktoz intoleransı: Laktoz intoleransı, ilerleyen yaş, sindirim sistemi hastalıkları ya da antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle bağırsak mukozasının bozulması sonucu laktaz enzimin azalmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Yapılan çalışmalarda, Bifidobakteriler ve diğer probiyotik bakterileri içeren bileşenlerin, laktoz intoleranslı hastalara uzun süre verilmesiyle hastalarda semptomların azaldığı veya tamamen ortadan kalktığı gözlenmiştir.

4.b. Diyare: Probiyotikler, immün sistemin uyarılması ile bağırsakta IgA sekresyonu ve lokal interferon salınımını arttırır. Bu şekilde bağırsak mukozasını etkileyerek diyarede iyileştirici bir rol oynar. Saccharomyces boulardii gibi probiyotikler bağırsakların mikroflorasını patojen bakterilerin aleyhine olacak şekilde değiştirerek faydalı etkiler göstermektedir. Özellikle çocuklarda, antibiyotik kullanımına bağlı gelişen diyarede probiyotiklerin yeri büyük önem taşır.

4.c. İnflamatuvar bağırsak hastalıkları: Probiyotikler vücudumuzdaki immun yanıtı modifiye ederek hastalığa etki ederler. Yapılan çalışmalarda, probiyotiklerin inflamatuvar bağırsak hastalıklarının hem adjuvan (koruyucu) hem de idame tedavisinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.


Bağışıklık sistemi ve probiyotikler

Probiyotiklerin bilinen en önemli faydalarından biri bağışıklık sistemimize olan etkileridir. Bağırsak dengesini korumak için konakçı bağışıklık sistemi ile mikrobiyota arasında sağlıklı bir etkileşim sağlanması gerekir. Bu etkileşimin bozulması, bakteriyel fonksiyon ve çeşitlilikteki değişikliklere bağlı olarak disbiyoza sebep olabilir. Gelişen disbiyoz, bulaşıcı hastalıkların oluşmasına ve otoimmün hastalık gelişimine neden olabilir. Bu da, bağışıklık sistemi sağlığının tehlikeye girmesine neden olur.

Probiyotikler hücresel bariyerde salgılanan veya mevcut olan bağışıklık sistemi bileşiklerini uyarırlar. Bu şekilde, bağışıklık tepkisini tetikleyerek ve aktifleştirilmiş bağışıklık hücreleri tarafından salgılanan pro ve anti-inflamatuar sitokinler arasında bir denge sağlar ve vücudun savunmasını iyileştirirler.

Araştırmalar, probiyotiklerin sistemik bağışıklık tepkilerini etkilediğini ve bağırsak mukozasındaki sağlıklı mikrobiyotanın homeostazisini sağladığını göstermektedir. Bu nedenle bağışıklık aracılı hastalıkların tedavisinde koruyucu tedavi olarak probiyotiklerin kullanılabileceği düşünülmektedir. Probiyotiklerin, bağışıklık tepkisini düzenleyen ve alerjik inflamasyonu azaltan IL-10, dönüştürücü büyüme faktörü (TGF)-β, IL-12 ve INF-γ dahil olmak üzere bazı sitokinlerin üretimini desteklediğine dair kanıtlar vardır.

Probiyotiklerin bağışıklık destekleyici mekanizmaları arasında mukus sekresyonu, antimikrobiyal peptit üretimi, gastrointestinal-epitelyal bariyer fonksiyonunun sürdürülmesi, bağırsak mikrobiyotası ile mukozal bağışıklık hücreleri arasında yeterli etkileşimin sağlanması ve son olarak konakçı bağışıklık sisteminin aktivasyonuna yardımcı olunması yer alır.

Probiyotikler bu yönleriyle doğuştan gelen bağışıklık tepkisine spesifik olmayan bir adjuvan (koruyucu) görevi görür. 


Alerji ve probiyotikler

Probiyotikler alerjik hastalıklara karşı tedavi ve korunmada da oldukça etkilidir. Alerjik birçok reaksiyon (örn. Egzama, astım, atopik dermatit.), bağırsaktaki disbiyoza bağlı olarak gelişebilir. Örneğin, bağırsaklarda Clostridium difficile kolonizasyonu varlığı ile çocuklarda alerjiler arasında bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmalar, atopik dermatitli çocukların bağırsak mikrobiyotasının daha az çeşitliliğe sahip olduğunu ve sağlıklı çocuklara göre daha düşük Bifidobacterium düzeylerine sahip olduğunu göstermektedir. Alerjik çocuklarda ise sağlıklı çocuklara göre daha yüksek Staphylococcus aureus ve Enterobacteriaceae sayıları ve daha düşük Bifidobacterium sayısı tespit edilmiştir.

Egzama gibi alerjilerin, özellikle erken yaşamda bağırsak mikrobiyotasında Bifidobacterium, Akkermansia, Faecalibacterium ve Lachnospira yoğunluğunun azalmasıyla ilişkili olarak geliştiği düşünülmektedir. 

Probiyotiklerin alerjik hastalıklarda terapötik potansiyeli, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, bağırsaktaki zararlı bakterilerin inhibe edilmesi, hastalık yapıcı maddelerin etkisinin azaltılması ve bağırsak duvarının fonksiyonunun güçlendirilmesi gibi çeşitli mekanizmalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Yapılan çalışmalarda, çeşitli probiyotik takviyelerinin bağırsak mikrobiyotasını dengeleyebileceği, bağışıklık sistemini düzenleyebileceği ve alerjileri azaltabileceği bildirilmiştir. Probiyotikler ve prebiyotiklerin sinerjik bir kombinasyonu olan simbiyotiklerin, örneğin astım benzeri semptomları ve astım ilaçlarının kullanımını azaltarak farklı alerjik durumlar için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.


Kanser ve probiyotikler

Probiyotikler vücudumuzda farklı mekanizmalarla antikanser ve antimutajenik aktivite gösterirler. Mutajenin bağlanması, parçalanması ve inhibisyonu; prokarsinojenin önlenmesi ve zararlı, toksik ve oldukça reaktif karsinojenlerin dönüştürülmesi; sindirilmeyen karbonhidratın parçalanması sırasında oluşan kısa zincirli yağ asitleri (SCFA'lar) tarafından bağırsak pH'sının düşürülmesi bu mekanizmalardan bazılarıdır.

Yapılan çalışmalarda, probiyotik bakteri ve mayaların kanserojenlerin toksisitesini ve kanser hücresi ölümü indüksiyonunu ortadan kaldırdığı rapor edilmiştir. Özellikle probiyotik laktik asit bakterileri, anti-karsinojenik aktivitede en önemli mikroorganizmalardan biri olarak kabul edilmektedir. Etkileri metabolik özelliklere, suşa özgü sunulan moleküllere ve salgılanan bileşenlere bağlıdır. Farklı Lactobacillus türlerinin ve bunların bileşenlerinin, in vitro ve in vivo kanser hücrelerine karşı savaşan antiproliferatif özellikleri olduğu bildirilmiştir.

46 romatoid artrit hastasıyla yapılan bir çalışmada, 8 hafta boyunca Lactobacillus casei alımının rolü araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, tedavi edilen hastalarda hastalık aktivite skorunda iyileşme, serum IL-10 düzeylerinde artış ve tümör nekroz faktörü, IL-6 ve IL-12 düzeylerinde azalma görülmüştür. 


Obezite ve probiyotikler

Obeziteye sahip bireylerin mikrobiyotası, sağlıklı bireylerinkinden farklıdır. Yapılan çalışmalarda obez bireylerin mikrobiyotasında bakıldığında, Firmicutes oranının arttığı, Bacteroidetes oranının ise azaldığı görülmüştür. Bu, mikrobiyotada yararlı ve zararlı bakterilerin dengesinin bozulduğunu gösterir. Ayrıca, obeziteye bağlı olarak vücutta yağ dokusunun artması, inflamasyonu artırır ve dolayısıyla çeşitli hastalıkların kaynağını oluşturur.

Bu noktada, diyetin düzenlenmesi ve dışarıdan alınan besinlerin dengesi hayati bir önem taşımaktadır.  Diyette fazla yağ ve şeker alınması, patojen mikroorganizmaların büyümesine ve çoğalmasına sebep olur. Özellikle dışarıdan alınan fazla yağ asiti, bazı laktobasillerin (Streptokoklar, Laktokoklar, Klostridyalar) çoğalmasına katkıda bulunur. Yüksek yağ ve şeker içeren diyet, bağırsaklarda mukus tabakasının azalmasına ve Helicobacter Pylori ile Entomoeba Histolytica türleinin üremesine yol açmaktadır. Bunun sonucunda gelişen disbiyoz, yağ dokusunun inflamasyonuna sebep olarak obezite ve diyabet gelişme riskini arttırır. 

Probiyotiklerin bilinen bir etkisi de obezite riskini azaltmasıdır. Probiyotikler vücudumuzda yağ hücrelerinin birikimini azaltır ve bu şekilde metabolik ve inflamatuvar süreçleri düzenler. Ayrıca bağırsak disbiyozunu düzelterek yağ dokusunun inflamasyonunu önleyici etki gösterir. 


Doğal probiyotikler nelerdir?

Probiyotikler, özellikle Lactobacillus, Bifidobacteria ve Streptococcus türlerini içeren laktik asit bakterileri, takviye şeklinde alınabileceği gibi, fermente gıdalarla doğal olarak da alınabilir. Fermente gıdalar; enzim üretimi, antimikrobiyal, peptid ve antioksidanlar ile diğer probiyotik özellikleri gibi ayırt edici fonksiyonel özelliklere sahiptir. Probiyotik içeriği yüksek gıdalara; yoğurt, turşular, soya ürünleri, bazı peynirler, kefir, ekşi mayalı ekmek örnek verilebilir. Bu gıdaların diyete dengeli bir şekilde eklenmesi, bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesini sağlayacak ve disbiyoza bağlı olarak gelişebilecek hastalık risklerini ortadan kaldıracaktır.

Önerilen probiyotik dozu nedir?

Sağlıklı yetişkinler için, ISAPP (Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Derneği) tarafından belirtilen dozaj, suş ve hastalığa bağlı olarak günde iki kez 1 x 108 ila 1,8 x 1012 CFU arasındadır ve tedavi süresi 3 haftadan 5 aya kadar değişmektedir. 

Yaşlı hastalar için, bağışıklık tepkisini iyileştirmeye yönelik dozaj, 3-12 hafta boyunca 1 x 107 ila 3 x 1011 CFU arasında değişmektedir. Probiyotiklerin çocuklar için klinik etkinliği, 1-5 milyar CFU arasında ve özellikle antibiyotiğe bağlı olarak gelişen diyare üzerinde etkili bulunmuştur.


Yanlış bilinenler

Probiyotik dozu arttırıldıkça daha fazla fayda görülür mü?

Bir probiyotik üründe daha fazla sayıda koloni oluşturan birim (CFU) bulunması, daha fazla etki göstereceği anlamına gelmez. En iyi doz, insanlarda test edilmiş ve olumlu sonuçlar sağladığı gösterilen dozdur. Bu seviyeler günde 100 milyondan bir trilyon CFU' ya kadar değişebilir. Tedavi sürecinde önerilen doz şemalarına uymak, maksimum terapötik fayda görebilmek açısından önem taşır.

Probiyotik üründeki suş çeşidinin artırılması terapötik faydayı da arttırır mı?

Probiyotik ürünün suş çeşitliliği üzerine yapılmış farklı çalışmalar mevcuttur. Bazı çalışmalar tek suşlu probiyotik ürünün faydalarını desteklerken, bazı çalışmalar probiyotik suşlarının spesifik karışımlarının olumlu sonuçlara sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, suşun çeşitli olmasının her zaman daha faydalı bir etki oluşturacağı düşünülmemelidir.

Tercih edilen suşun özgünlüğü önemli mi?

Yapılan çalışmalar tüm probiyotiklerin aynı etkinliği göstermediğini ortaya koymaktadır. Probiyotiklerin kullanım amacına uygun olarak farklı probiyotik suşları veya bunların karışımları tercih edilebilir. Tercih yapılırken doktor/eczacı tavsiyesine başvurulabilir veya uluslararası geçerliliği olan probiyotik rehberlerinden destek alınabilir. 

Probiyotik besinlerin şeker içermesi tedavi etkinliğini azaltır mı?

Günümüzde sıklıkla tercih edilen probiyotikli gıdalardan bazıları şeker ilavesi içerebilmektedir. Probiyotikli meyve aromalı yoğurtlar ve kefirler bunlara örnek gösterilebilir. Gıdalardaki probiyotiklerin sağlığa faydalarını inceleyen araştırmaların çoğu şekerli yoğurtlar/içecekler üzerinde yapılmıştır. Dolayısıyla şeker probiyotiklerin etkilerini olumsuz yönde etkilemez. Dengeli beslenme sürecinin bir parçası olması durumunda probiyotikli gıdalarla şeker alınması tedavi etkinliğini azaltmaz.

Tüm fermente gıdalar probiyotik özellik gösterir mi? 

Fermente gıdalar hazırlanırken pastörizasyon, fırınlama, tütsüleme veya filtreleme gibi aşamalardan geçmektedir. Bu adımlar, fermente gıdanın canlı mikroplar sağlayamamasına neden olarak, içlerindeki canlı kültürleri ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte, fermente bir gıda canlı mikrop kaynağı sağlasa bile, sağlık açısından faydaları test edilmemiş olabilir. Probiyotik gıda olarak tanımlanan besinler, yeterli miktarda verildiğinde sağlık üzerinde etkisi olduğu gösterilen canlı mikropları içermektedir. Fermente bir gıda, üzerinde çalışılmış bir probiyotiği fayda sağlayabilecek bir dozda içeriyorsa, bu durumda probiyotik özellik gösterdiği söylenebilir.


1.      Rinninella E., Tohumcu E., et al., The role of diet in shaping human gut microbiota, (2023). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521691823000069

2.      Karatay E., Mikrobiyota, prebiyotik ve probiyotikler, (2019). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/730560

3.      Kalip K., Atak N., Bağırsak Mikrobiyotası ve Sağlık, (2018). https://dergipark.org.tr/en/pub/tjph/issue/39060/458203

4.      Çakmak B., İnkaya B., Mikrobiyotanın Hastalıklar Üzerindeki Etkisi, (2021). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1337993

5.      Ianiro G, Iorio A, Porcari S, et al. How the gut parasitome affects human health, (2022). https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/17562848221091524

6.      Arumugam, M., Raes, J., Pelletier, E. et al. Enterotypes of the human gut microbiome. (2011). https://www.nature.com/articles/nature09944#citeas

7.      Yatsunenko, T., Rey, F., Manary, M. et al. Human gut microbiome viewed across age and geography, (2012). https://www.nature.com/articles/nature11053#citeas

8.      Kim, D. H., Gut microbiota-mediated drug-antibiotic interactions, Drug Metabolism and Disposition, (2015). https://dmd.aspetjournals.org/content/43/10/1581.short

9.      Sommer F, Bäckhed F., Know your neighbor: Microbiota and host epithelial cells interact locally to control intestinal function and physiology, (2016). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26990415/

10.  Revankar, N. A., & Negi, P. S., Biotics: An emerging food supplement for health improvement in the era of immune modulation. (2024). https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ncp.11036

11.  Aldemir K. B., Çiftçi E., Akut Gastroenteritlerin Tedavisinde Probiyotiklerin Rolü, (2017). https://dergipark.org.tr/tr/pub/ktpd/issue/47788/603706

12.  Legesse Bedada, T., et al., Probiotics for cancer alternative prevention and treatment, (2020). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32563987/

13.  Cianci R, et al., The Interplay between Immunity and Microbiota at Intestinal Immunological Niche: The Case of Cancer, (2019). https://www.mdpi.com/1422-0067/20/3/501

14.  Honda K, Littman DR. The microbiome in infectious disease and inflammation. Annu Rev Immunol, (2012). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22224764/

15.  https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-probiotics

16.  Lopez-Santamarina A, et al., Probiotics as a Possible Strategy for the Prevention and Treatment of Allergies. A Narrative Review. Foods, (2021). https://www.mdpi.com/2304-8158/10/4/701

17.  https://isappscience.org/

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış