Connect with us

Popüler Diyet Yanılgısı



Diyetisyen

"Obezite, bütün toplumların en büyük sorunlarından biri haline gelmiş bulunmaktadır."

Popüler Diyet Yanılgısı

Sağlık ve beslenme ilişkisi

Obezitenin, yalnızca “30’dan yüksek beden kitle indeksi” olarak tanımlanması çok doğru olmayacaktır. Metabolik, ortopedik, kardiyovasküler ve psikiyatrik sorunlara yol açtığı, tip 2 diyabet başta olmak üzere kısa ve uzun vadeli birçok hastalığa zemin hazırladığı ve bireyin yaşam süresi ve kalitesini azalttığı gerçeği daha çok vurgulanmalıdır. Obezitenin tedavisinde en önemli bileşen ise beslenme ve beslenmenin düzenlenmesidir. 

Daha iyi bir sağlık seviyesine ve yaşam konforuna ulaşmak, kronik hastalıklardan korunmak için beslenmenin düzenlenmesi son derece önemlidir. Türk Dil Kurumu tarafından “Vücut için gerekli besin maddelerini alma,” şeklinde tanımlanan beslenme ve “Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni,” şeklinde tanımlanan diyet; aslında göründüklerinden çok daha kompleks konulardır. Bu nedenle nasıl bir saati sadece onun inceliklerinden anlayan bir ustaya emanet edebiliyorsak; beslenme ve diyet gibi her bireyin hayatı için elzem olan sağlığa ilişkin konuları da, uzmanlara emanet etmeliyiz.


“Dünya çapında yetişkin ölümlerinin %22’sinin ve sonradan gelişen engellilik durumunun %15’inin beslenme alışkanlıkları ile alakalı olduğu tahmin ediliyor.”   

Popüler diyet algısı

İnsanların çoğu vücut ağırlığını azaltmak ya da korumak amacıyla birçok diyete başvurmaktadır. Ağırlık yönetimi ile ilgili beslenmesinin düzenlenmesini talep eden bireylerin büyük bir çoğunluğu maalesef ki hızlı zayıflamanın, kısa sürede çok kilo vermenin yollarını aramaktadır. Amerika’da yapılan bir çalışma, yetişkinlerin yaklaşık %60’ının sağlıkla ilgili araştırmalarını internet üzerinden yaptığını göstermiştir. Günümüzde sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlığına bakacak olursak, bilgiye erişimin yalnızca saniyeler aldığını söyleyebiliriz. Ama bu noktada “doğru bilgi” sorunsalı karşımıza çıkmaktadır. Peki beslenme gibi önemli bir konuda, hangi bilgilere güvenebiliriz?

Günümüzde çoğu kişi, yalnızca internette karşısına çıkan önerilere güvenerek beslenme düzenini değiştirebilmektedir. Ama maalesef sosyal medyada dolaşan bu tavsiyelerin çoğu bilimsel verilere dayanmamaktadır. Popüler diyetler, son dönemde toplumda artışa geçen estetik kaygıları ve insanların daha az emek vererek daha iyi bir fiziğe ulaşmak konusundaki zaaflarını bilen kişiler tarafından adeta kullanılmaktadır. Bu noktada doğru bilginin nerelerde bulunduğunu bilmek ve alanında uzman insanlara danışmak çok büyük bir önem arz etmektedir. 

“Sağlık Bakanlığı’nın, Türkiye Beslenme Rehberi’ni (TÜBER) kanıta dayalı bilimsel verilere dayanarak beslenme ile ilişkili hastalıkların önlenmesini, bireylerin sağlıklı beslenmesini ve toplumun sağlıklı olmasını sağlamak için belirli aralıklarla yayınladığını biliyor musunuz?”

Kalori kısıtlaması nedir?

Kalori kısıtlaması, vücudumuz için elzem olan besinlerden ödün vermeden; kalori tüketiminde %20 ile %40 oranında azalma olarak tanımlanır. Kalori kısıtlamalı diyetin amacı, kişinin sağlığını iyileştirmek, ömrünü uzatmak, yaşlanma sürecini yavaşlatmak, metabolik ve yaşa bağlı hastalıkları önlemektir. Kalori kısıtlaması, obezite kategorisinde olan veya olmayan bireylerde vücut ağırlığını etkili bir şekilde azaltabilir ve metabolik sonuçları iyileştirebilir. Kalori kısıtlaması ve iyi beslenme ile birlikte vücut, reaktif oksijen türlerinin üretimini azaltır,  bu da ömrü uzatmaya ve yaşlanmaya bağlı hastalıkları geciktirmeye yardımcı olur.

Depresyonlu hastalarda da günlük kalori alımını azaltmanın olumlu sonuçlar doğurabileceği görülmüştür. Kalori kısıtlaması, nöroendokrin sistem ve duygu durumları üzerindeki belirgin etkilerinden dolayı giderek daha fazla ilgi görmektedir. Hem temel hem de klinik çalışmalar, kalori kısıtlamasının metabolizmayı tetiklediğini, strese yanıt oluşumunu ve sinir hücresi üretimini uyardığını göstermiştir. Aynı zamanda kalori kısıtlaması, kalp ve damar hastalığı olanlar için de ilaca bağlı olmayan bir tedavi yöntemi olarak faydalı olabilir.

“Etkili bir kalori kısıtlayıcı diyet, açlığa veya besin eksikliğine neden olmayan bir diyettir.” 

Öte yandan çalışmalar, kişinin kendi kendine uyguladığı kalori kısıtlamalı diyetlerin, bireyi; yeme bozukluğu, özgüven azalması ve yüksek depresyon gibi problemlere götürdüğünü; aynı zamanda bireyin beden algısını bozarak, fiziksel açıdan kendini beğenmemesine sebep olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kalori kısıtlamasının uygun olup olmadığına; obezite, yeme bozukluğunun varlığı ve diğer klinik durumlar veya bunların etkileşimleri gibi faktörler ele alınarak karar verilmelidir.

"Kişiye özel bir beslenme tedavisi tanımlamak için bireylerin ihtiyaçlarını ve sağlık durumlarını anlamak gereklidir.” 

Düşük kalorili diyetler

Bu diyetler, düşük karbonhidratlı-yüksek yağlı, düşük yağlı-yüksek karbonhidratlı, çok düşük kalorili diyetler ve kilo kaybı için kullanılan diğer diyet yöntemleri olarak sınıflandırılabilir.

Çok düşük kalorili diyetler genellikle günlük kalori alımının 800 ve altı olduğu diyetleri kapsar. Bu diyetlerin kimisi katı besinler ağırlıklı olurken, kimisi sadece sıvı formdaki diyetlerdir.

Detoks diyetleri

Detoks diyetlerini düşük kalorili diyetler kapsamında değerlendirebiliriz. Detoks diyetleri, vücuttaki toksin maddeleri uzaklaştırmak, sağlığı optimize etmek ve kilo kaybını artırmak amacıyla planlanmış kısa süreli diyetlerdir. Detoksifikasyon “toksinleri uzaklaştırma” ifadesindeki “toksin” terimi; sentetik kimyasalları, ağır metalleri, işlenmiş besinleri, çevreyi kirleten maddeleri ve modernleşmenin getirdiği diğer zararlı maddeleri belirtir. Detoksifikasyon (toksinlerin uzaklaştırılması); idrar, dışkı, sebum (yüz, sırt ve göğüs bölgesindeki yağ bezlerinin salgısı) ve ter yolu ile vücuttaki metabolitlerin ve kimyasal maddelerin uzaklaştırıldığı bir süreçtir.

“Detoks diyetlerinin çoğu, iddialarını destekleyecek çok az bilimsel veriye sahiptir.”

Bu diyetler, 2 günden 21 güne kadar sürebilir. Detoks diyetlerinin kimisi kalori açısından öyle kısıtlıdır ki, günlük enerji alımı 400kkal ile sınırlıdır. Detoks diyetleri, genelde sıvı beslenme ağırlıklıdır. Neredeyse bütün kalori, sıkılmış taze sebze-meyvelerden ve spesifik detoks diyetine bağlı olarak diyete katılmış diğer takviyelerden gelir. Bütün öğünlerin yerine smoothieler ve takviyeler geçer. Detoks diyetlerinin birçoğu laksatif etkisi (bağırsak hareketliliğini artırıcı) olan maddelerin de tüketimini içerir. Bu diyetlerin kimisinde günde belirli saatlerde saunaya girmek gibi öneriler de bulunur.

Detoks diyetlerinin yan etkileri

Detoks diyetleri, günlük kalori alımının düşüklüğü, laksatif etkisi ve saunada kalınma durumu da düşünüldüğünde sıvı ve dışkı yoluyla vücut ağırlığında kayıplara sebep olur. Ortaya çıkan kilo kaybı, laksatifler ve saunalar dâhil edilirse kalori alımında önemli bir azalmanın yanı sıra, su kaybı ve aşırı dışkılamanın olduğu varsayımına dayanır. Bu diyetlerin önde gelen riskleri, aşırı kalori kısıtlaması ve besin öğesi yetersizliği ile alakalıdır.

Ağırlıklı olarak smoothie makinesinden geçirilmiş sebze ve meyve suları içeren bu diyetler, böbreklerden oksalat emilimini artırır. Böylece, böbreklerde oksalat birikimine neden olur. Kronik böbrek rahatsızlıkları olan bireyler, detoks diyetleri uyguladıklarında böbrek hasarı alabilirler. Bu risk yalnızca böbrek hastalarında değil, detoks diyetini uygulayan bireylerde de geçerlidir. Bazı detoks diyetlerinde de, aşırı dozda manganez birikimi ve hiponatremi(kanda sodyum düşüklüğü) görülebilir.

“Normal böbrek fonksiyonları taşıyan bir olguda 10 günlük yüksek oksalatlı detoks diyetinin geri dönüşümsüz akut oksalat nefropatisine ve son dönem böbrek yetmezliğine yol açtığı görülmüştür.” 

Detoks sonrası iştah algısı

Detoks gibi diyetlerde oluşan ani enerji düşüşü, kalori kısıtlamasının uzun ya da kısa vadeli olmasına bakılmaksızın; hipotalamustan nöropeptit salgılanmasını etkiler. Yapılan çalışmalarda iştah algısındaki bu farklılık genellikle, diyet sonrası dönemde, verilen kiloların geri alınmasıyla sonuçlanır. 

Aynı zamanda düşük kalorili diyetler, kortizol de dâhil olmak üzere stres hormonlarında artışa yol açar ve bu da aşırı yemeden dolayı kilo alımının geri gelmesine yol açabilecek iştah uyarımını tetikleyebilir. Yapılan çalışmalarda, şaşırtıcı bir şekilde, artan kortizol seviyelerinin 21 günlük kalori kısıtlamasından sonra bile (1200 kcal/gün) yüksek düzeyde kaldığı görülmüş. 

“Düşük kalorili diyet esnasında bireyler kilo kaybetse de, diyet sonrası kilo almaya eğilimli olurlar.”

Düşük karbonhidratlı diyetler

Düşük karbonhidratlı diyetler son yıllarda çok ilgi görmekte. Bu diyetlere örnek olarak Atkins diyeti (bir çeşit ketojenik diyet) verilebilir. Bu diyetlerin karbonhidrat oranı düşüktür, diyetten diyete günlük karbonhidrat sınırlaması değişebilir. Karbonhidratları azaltarak bir avantaj oluşturma prensibi; yüksek karbonhidratlı yemeklerin kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeylerinde artışa ve HDL seviyelerinin azalmasına yol açmasıyla ilişkilidir. 

Yüksek insülin seviyeleri beyindeki serotonin salınımını engelleyerek tokluğun azalmasına neden olur. Karbonhidratın belirgin şekilde kısıtlanması, metabolizmayı ketozise götürür. Bu diyetlerin temel faydası, kan şekeri ve insülin seviyelerinin düşmesine ve iştahın bastırılmasına yol açmasıdır. Bu, kilo ve vücut yağ kaybını teşvik eder ve böylece tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyonun daha iyi kontrol edilmesini sağlar.

Bunların yanı sıra düşük karbonhidratlı diyetler, sebze, meyve ve tahıl alımının azalmasına; hayvansal kaynaklardan protein alımının artmasına neden olma eğilimindedir. Bu durum dengeli diyetlere kıyasla düşük karbonhidratlı diyetlerde; dallı zincirli amino asitler, yağ asitleri, lif, fitokimyasallar, hem demiri, vitaminler ve mineraller gibi öğeler açısından farklılıklar olacağını göstermektedir. Elbette bu farklılığın getirdiği dezavantajlar vardır.

Ketojenik diyet

Ketojenik diyet; yüksek miktarda yağ, düşük miktarda karbonhidrat ve protein içeren, vücut metabolizmasında ketozis durumunu oluşturmayı hedef alan bir diyettir. Ketojenik diyet; klasik ketojenik diyet, atkins diyeti, orta zincirli trigliserit diyeti, düşük glisemik indeks diyeti olarak sınıflandırılmaktadır.

Klasik ketojenik diyette total enerjinin %90’ı yağlardan, %7’si proteinlerden ve %3’ü karbonhidratlardan karşılanır. Bu yüzdeler 4:1 oranlamasına (4 birim yağ için 1 birim protein) denk gelmekle beraber, diyetin tolere edilme derecesine göre 3:1 veya 2:1 oranına evirilebilir. Böylece karbonhidrat içeriği biraz daha artmış olur. 

Ketojenik diyetler, potansiyel riskler göz önünde bulundurulduktan ve hastalar tıbbi gözetim altında tutulduktan sonra belirli bir hasta popülasyonuna reçete edilebilir. Tip 1 diyabet, kardiyovasküler rahatsızlıklar, beyin damar hastalıkları,  şiddetli karaciğer ve böbrek yetmezliği, gut atakları, böbrek taşları, psikiyatrik hastalıklar durumunda, hamile ve emziren kişiler için risklidir. 

Ketojenik diyet, özellikle hızlı kilo verdirme vaatleri nedeniyle son yıllarda daha popüler hale geldi. Bu nedenle, insanlar, hızlı sonuçlara ulaşmak için ketojenik diyeti deneme konusunda motivasyon kazandılar. Ancak ketojenik diyetin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ve kademeli olarak Akdeniz diyetine geçişi gerektirdiğini unutmamak önemlidir. 

Düşük karbonhidratlı diyetlerin yan etkileri

Çalışmalar, protein açısından zengin ama meyve ve sebzeler açısından fakir bir diyet stilinin,  kemik kaybına neden olduğunu gösteriyor. Yüksek protein alımı, yeterli meyve ve sebze alımıyla dengelenmediği sürece kalsiüriye (idrarda kalsiyum görülmesi) yol açar ve kemikleri etkiler. Ketojenik diyet aynı zamanda kandaki ürik asit konsantrasyonlarını da artırabilir. Düşük karbonhidratlı diyetlerde daha az meyve, sebze ve diyet lifi bulunduğundan, antioksidan kapasitenin düşmesiyle beraber, bu durum, uzun vadede kanser riskini artırabilir. Seidelmann ve arkadaşları yakın zamanda çok düşük karbonhidratlı diyetlerin ölüm oranını önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. 

Örneğin yan etkilerin hafife indirilmesi için ketojenik diyet, bikarbonat, mikro besinler ve omega-3 yağ asitleri ile desteklenmeli ve yalnızca kısa süreler boyunca (maksimum 8-16 hafta) uygulanmalıdır. Ketojenik diyetten standart diyete geçiş kademeli ve kontrollü olmalıdır.

Ketojenik diyetin negatif yan etkileri, kısa ve uzun vadeli olmak üzere ikiye ayrılabilir. En sık görülen ve kısa vadeli etki grubuna girenler; yorgunluk, baş dönmesi, uykusuzluk, baş ağrısı, bulantı, kusma, letarji, kabızlık, asidoz ve hipoglisemi olabilmektedir. Uzun vadeli yan etkileri ise, dislipidemi, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması, hipproteinemi, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp kası hastalıkları gibi örneklendirilebilir. 

“Düşük karbonhidrat içeren diyetlerin mutlaka doktor ve diyetisyen gözetiminde uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.” 

Düşük karbonhidratlı beslenme stili, majör boyutta yan etkiler taşısa da, madalyonun diğer yüzüne bakmak ve yüksek karbonhidrat tüketiminin de riskli olduğunu unutmamak gerekir. Örneğin, Asya'da ve ekonomik açıdan yetersiz ülkelerde yaygın olan yüksek karbonhidratlı beslenme modeli, beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar açısından yüksek olma eğilimindedir; bu tür diyetler zayıf gıda kalitesiyle birlikte olumsuz metabolik sonuçlara yol açabilmekte ve kronik olarak yüksek bir glisemik yüke neden olabilmektedir.

“Ketojenik diyet, çok bileşenli bir stratejinin parçası olarak ele alınmalı ve sıkı tıbbi gözetim altında, doğru seçilmiş hastalara önerilecek etkili bir müdahale olarak görülmelidir.”

Kalori kısıtlaması ve mikrobiyota

Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen en önemli faktörlerden biri diyettir. Yapılan bir çalışmada, düşük kalorili diyet esnasında bireyin metabolik sağlığı iyileşirken, mikrobiyotadaki bakteri bolluğunun azaldığı ve bağırsak mikrobiyomunun yeniden şekillendiği görülmüş. Bu çalışma, kalori kısıtlamasının insan bağırsak mikrobiyomunda önemli ancak geri döndürülebilir değişikliklere yol açtığını gösteriyor. Bağırsak mikrobiyal yapısı ve gen bolluğu, düşük kalorili diyetlerin neden olduğu kilo kaybı sırasında değişmektedir.

Nasıl olmalı?

Beslenme tedavisi, diyetisyenin bireye özgü, makro ve mikro besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda içeren bir beslenme programı oluşturmasıyla başlamalıdır. Bu program; bireyin cinsiyetine, yaşına, fiziksel aktivite düzeyine, sosyoekonomik seviyesine, biyokimyasal değerlere ve bireyin hayatıyla ilgili spesifik durumlara bakılarak, özel bir şekilde hazırlanmalıdır. Diyetisyenlerin ve sağlık konusunda yetkin kişilerin toplumu, popüler diyetlerin riskleri, sağlığa olumsuz etkileri açısından uyarması gerekmektedir. Bireyler popüler olan diyetleri olduğu gibi kullanmak yerine bu diyetler hakkında bilimsel veriler olup olmadığını öncelikle kontrol edilmelidir. Doğru ve güvenilir bilginin bilim ışığında yapılan çalışmalar ve o çalışmalardan elde edilen verilen olduğunu unutmamak son derece önemlidir. Bireysel hikâyeler, başkasının aldığı sonuçlar, kendi gözlemleri ile elde edinilen kulaktan dolma bulgular bilim değildir aslında bir veri de değildir. Sağlığınızı ve kendinizi sadece işin uzmanlarına emanet edin sağlığınızdan olmayın.

“Sağlıklı kalori kısıtlaması, yeterli protein, vitamin ve mineral düzeylerini korurken kalorileri azaltmaktır.” 

“Yetişkin bireylerde günlük enerjinin %45-60’nın karbonhidratlardan, %20-35’inin yağlardan ve %10-20’sinin proteinlerden gelmesi önerilir.” 

  1. Alaca G ve diğerleri. COVID-19 Yönetiminde Ketojenik Diyet Uygulamaları. (2023). 

  2. Ayyıldız F ve diğerleri. Farklı Diyet Modellerinin Bağırsak Mikrobiyotası Üzerine Etkisi. (2019).

  3. Di Rosa C, et al. Mediterranean Diet versus Very Low-Calorie Ketogenic Diet: Effects of Reaching 5% Body Weight Loss on Body Composition in Subjects with Overweight and with Obesity—A Cohort Study. (2022).

  4. Jacobson M, et al. Body shape perception in men and women without obesity during caloric restriction: a secondary analysis from the CALERIE study.(2023)

  5. Johnstone, A. Fasting for weight loss: An effective strategy or latest dieting trend. (2015).  

  6. Joshi S, et al. Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets. (2018). 

  7. Karam G, et al. Comparison of seven popular structured dietary programmes and risk of mortality and major cardiovascular events in patients at increased cardiovascular risk: systematic review and network meta-analysis. (2023). 

  8. Küçük S ve diğerleri. Effect of Popular Diet Trends on Body Weight and Health. (2021). 

  9. Obert J, et al. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. (2017).

  10. Qi, Y. Effects of Caloric Restriction on Intestinal Microbiota. (2022).

  11. Seidelmann S, et al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. (2018). 

  12. TÜBER (2022)

  13. Von Schwartzenberg R, et al. Caloric restriction disrupts the microbiota and colonization resistance. (2021). 

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış