Connect with us

Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler



Kurucu Diyetisyen- Bona Vita Beslenme Danışmanlığı

"Aflatoksinler gıda güvenliği açısından büyük tehlike yaratmaktadır."

Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler

Aflatoksin nedir?

Son zamanlarda sıklıkla ülkemizde ve dünyada gıda güvenliği alanında sözü edilen, haber gündemlerinden düşmeyen aflatoksin, günlük yaşantımızda her yerde karşılaştığımız ve hayatımızı önemli derecede etkileyen küflerden bazılarının ürettikleri birçok kimyasal maddeden biridir. Aflatoksin, onu üreten küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden gelmektedir. Aflatoksinler başlıca Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus ve Aspergillus nomius küfleri tarafından üretilir ve yüksek oranda toksik maddelerdir. Aflatoksinler tahıllar, yağlı tohumlar, baharatlar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerini içeren birçok gıda ile hayvan yemlerinde yaygın olarak bulunabilen tehlikeli ve önemli mikotoksinlerdir. Aflatoksinler sadece gıdaların üzerinde bulunan zararsız küfler olarak düşünülmemelidir; çünkü kansere, genetik yapıda mutasyona, bağışıklığın baskılanmasına ve anne karnında gelişim bozukluğuna dahi neden olabilmektedir. Ayrıca ısıl işlem uygulamalarına karşı dirençli olmaları nedeniyle insan ve hayvanlar için büyük tehlike teşkil etmektedir.

Aflatoksin oluşumu

Küfler uygun ortam şartlarında aflatoksin üretir. Aflatoksin üretimi ve küf gelişimi üzerine etkili etmenler; nem, bağıl nem, iklim, sıcaklık, hasat dönemi ve şartları, havalandırma, çevresel etmenler, depolama şartları, rekabetçi flora ve substrat konsantrasyonudur. 10-45ºC sıcaklık aralığında üreyebilen küfler ideal olarak 20-30℃ gelişir ve toksin üretmeye başlar. Bununla beraber Aflatoksinlerin meydana gelmesi için vitaminler, mineraller, amino asitler, yağ asitleri ve enerji kaynağı gibi çeşitli besinlere de ihtiyaç duyulur. Ayrıca unutulmaması gereken bir konu da günlük hayatta tükettiğimiz çeşitli gıdalarda gözümüzle tespit edebildiğimiz yapılarda küflerin olmaması bu besinlerde aflatoksin yoktur anlamına gelmemektedir.

Hangi gıdalarda bulunur?

Sıklıkla ve severek tükettiğiniz gıdaların aflatoksin ile kontaminasyon riski yüksek mi? Aflatoksin ile kontaminasyon riski yüksek gıdalar;

  • Antep Fıstığ
  • Fındık
  • Ceviz
  • Yer Fıstığı
  • Pirinç
  • Mısır
  • Buğday
  • Bebek Mamaları
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • İncir ve Baharatlar (özellikle kırmızı pul biber) gibi kurutularak tüketilen gıdalarda görülmektedir

Korunma

Gıdalar küflenip çöpe gitmeden erken müdahale mümkün. Bu durumda yapılması gereken bireylere gıdalar üzerinde küflerin oluşma şartlarını ve küf oluşmaması için yapılması gerekenleri anlatmaktır. Küf; yıkama, kaşıkla sıyırma, kesme, ısıl işlem uygulama gibi fiziksel işlemlerle uzaklaştırılsa bile bu uygulamalar sonrasında tehlikenin devam ettiği bilinmelidir. Asıl öğrenilmesi gereken nokta gıdaları küflenmeden önce nasıl korumamız gerektiğidir.

  • Gıdanın hammaddesinin tarlada hasatı, depolanması, taşınması, işlenmesi, ürün elde edilmesi, muhafaza edilmesi gibi aşamalardaki küf kontaminasyonunun engellenmesine özen gösterilmeli.
  • Hijyen ve sanitasyon doğru ve yeterli bir şekilde sağlanmalı.
  • Paketi açılmış ve havayla temas eden kuru meyve ve kuruyemişleri kısa sürede tüketmeye eğer tüketmeyeceksek serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklamaya özen gösterilmeli.
  • Baharat ve kuruyemiş gibi gıdaları açıkta satılan ve güvenirliliğinden emin olmadığınız yerlerden satın almamaya özen gösterilmeli.
  • Baharatları azar azar almaya, baharatlıkları ocak yanında bulundurmamaya ve baharatlıktan yemeğe direkt elle serpmemeye özen göstermeliyiz. Böylelikle nem kaynaklı aflatoksin tehlikelerini en aza indirmiş olursunuz.

Gıdaların aflatoksinlerle kontaminasyonu (bulaşımı)

Dünya genelinde 4,5 milyardan fazla insanın aflatoksinle farklı miktarlarda kontaminasyona uğramış gıda maddelerine maruz kaldığını biliyor muydunuz? Kontamine olma durumu besinlerin güvenilirliği ve toplumun sağlığı için tehlikeye arz etmektedir. Aflatoksinler gıdanın hasat edilmesinden işlenme ve muhafaza basamaklarına kadar tüm süreçlerde oluşabilmektedir. Kontamine olma durumu özellikle nem ve sıcaklık durumlarından etkilenmektedir. Besinlerin aflatoksinlerle kontamine olması; direkt, indirekt ve taşınma olmak üzere üç farklı yöntemle gerçekleşmektedir.

Direkt kontaminasyon; gıdada gözle fark edilebilir şekilde mikotoksin üreten küfün gelişmesi ile gerçekleşir. Kontaminasyon bitkisel ürünlerde tarlada olgunlaşma evresinden başlayarak, hasatta, kurutmada ve çoğunlukla da depolanma evresinde meydana gelir. Yer fıstığı ve fındık için toksin kontaminasyonu genel olarak hasat edilen ürünlerin kurutulma aşamalarında başlar. Kırılan, hasar gören fındık, fıstık kabukları küf misellerinin içerdeki taneye geçişine ve mikotoksin oluşturmasına imkân sağlar.

İndirekt kontaminasyon; hammaddelerin veya gıda katkı maddelerinin mikotoksinle kontamine olması ve bunların gıda üretimde kullanılmasıyla meydana gelir. İndirekt kontaminasyona örnek olarak kontamine olmuş meyvelerin, meyve suyu ve konsantrelerde kullanılması, aflatoksin içeren incirlerden kuru incir ve incir ezmelerinin üretilmesi, kontamine olmuş yer fıstıklarının, fıstık ezmesi vb. ürünlerde kullanılması verilebilir. Yiyeceklere tat ve aroma kazandırmak amacıyla kullandığımız baharatlarda çoğunlukla mikotoksinler ile kontaminedir.

Taşınma ile kontaminasyon; aflatoksin içeren yemlerle beslenen emzirme dönemdeki süt ineklerinin vücutlarına aldıkları bu toksinleri metabolize ederek süte geçmesiyle meydana gelmektedir.

Gıdaların aflatoksinlerle kontaminasyonunu kontrol altına almak için sırasıyla yapılacaklar;

1-Küfün kontamine olmasını ve yayılımını engellemek

2-Kontaminasyona uğramış ürünleri detoksifiye etmek

3-Toksin barındıran besinlerin tüketiminin ardından sindirim sisteminde aflatoksin emilimini engellemek


Vücuda alınması ve etkileri

İnsan bedenine en çok gıdalar aracılığı ile alınan aflatoksinlerle ağız, solunum ve deri yoluyla karşı karşıya kalınmaktadır. Aflatoksin spesifik olarak karaciğeri hedef alır. Karaciğer toksisitesinin erken bulguları ateş, iştahta azalma, halsizlik, karın ağrısı, kusma ve hepatittir. Akut zehirlenme vakaları ise istisnai ve nadirdir. Yapılan çalışmalar, aflatoksinlerin karaciğer, epididim, testis, böbrek ve kalp üzerindeki zararlı etkilerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, aflatoksinlerin çocuklarda Kwashiorkor hastalığı ile ilişkili olduğu da bildirilmektedir.

Aflatoksin zehirlenmesi

Aflatoksinler akut ve kronik zehirlenmeye sebep olabilen mutajenik, kanserojen ve teratojenik etkiye sahip toksik maddelerdir. Bu zehirlenmeler “aflatoksikozis” şeklinde tanımlanmaktadır. Aflatoksinlerin neden olduğu akut ve kronik toksik etkiler; maruz kalınan süreye, ne kadar tüketildiğine ve kişinin direncine göre değişmektedir. Hayvanlarda aflatoksinlerin zehirlilik düzeyi hayvanın türü, cinsiyeti, ırkı, yaşı, alınan toksin miktarı ve maruz kalma süresi gibi birden fazla faktöre bağlıdır.

Aflatoksinlerin detoksifikasyonu

Temel gıda maddelerinde toksik ve kanserojen mikotoksinler aslında göz ardı edilemeyecek miktarlarda bulunmaktadır. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan aflatoksinler için detoksifiye yöntemlerinin üretilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.

Detoksifikasyon işlemi, toksinleri ortamdan kaldırabilmeli, küf misellerini yok edebilmeli, gıda ürünlerinde artık madde kalıntısı bırakmamalı, besin kalitesini azaltmamalı, kullanımı kolay ve ekonomik olmalıdır. Detoksifikasyon yöntemi ve süresi gıda ürününe ve kontaminasyon oranına göre değişiklik göstermektedir.

Aflatoksin kontaminasyonunun önlenemediği durumlarda detoksifikasyonu önlemek için fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. İlk adımda fiziksel detoksifikasyon için rengi değişen, şekli bozulan, küflenen gıdaları ayırmak önemli ve ekonomik bir yöntemdir. Özellikle yer fıstığında aflatoksini azaltmak için bu yöntem sıklıkla ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak her detoksifikasyonda aflatoksin etkili olarak uzaklaştırılamayabileceği gibi beslenme kayıplarına da neden olabilmektedir. Örneğin ısı, UV ışık, iyonlaştırıcı radyasyon, çözücü ekstraksiyonu gibi yöntemler de kullanılabilmektedir. Ancak gıda ürünlerine uygulanan pastörizasyon ve sterilizasyon gibi ısıl işlemlerin sıcaklık seviyeleri aflatoksin indirgenmesinde yeterli olmamaktadır.

Aflatoksin çalışmaları

Aflatoksinlerin ilk olarak fark edilmesi ve araştırılması 1960 yılında İngiltere’de meydana gelen salgın sonucu olmuştur. Salgında küflü yer fıstığının hindi yemine karıştırılmasıyla 100.000’den fazla hindi ve çiftlik hayvanı ölmüştür. Aflatoksin çalışmaları ülkemizde ise 1967’ de Kanada’ya ihraç edilen fındıklarda toksin tespit edilerek kabul edilmemesinden sonra başlamıştır. Ülkemize iade edilmiş olan ve Ankara ilinden toplanan fındık örneklerinde aflatoksin tespit edilmiştir. 1971 yılında Amerika'ya ihraç edilen Antep fıstıklarında ve 1972 yılında Danimarka’ya ihraç edilen Türk kuru incirlerinde yüksek miktarda aflatoksin saptanmıştır. 1987 yılında tekrar kuru incir ve 1994 yılında da kuru pul kırmızı biber ihracatında aflatoksin kontaminasyonu nedeniyle sorunlar yaşanmıştır. Türkiye’den ihraç edilecek bu ürünlerde aflatoksin kontrolü yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Aflatoksin analizi

Küf, gözle görülebilir fakat oluşan her küfün aflatoksin içerdiğini söylemek doğru olmaz. Bir gıdanın aflatoksin içermesi için mutlaka küflü olması da gerekmez. Ayrıca aflatoksin çıplak gözle bakarak ayırt edilemez, laboratuvar testleri yapılarak gıdaların aflatoksin içerip içermediği anlaşılabilir.

Aflatoksinler hakkında yasal düzenlemeler

1960’lı yıllarda Aflatoksinlerin tespitinden sonra mikotoksin içeren besinlerin sağlık ve ticaret alanlarında yarattığı tehlikelerin önüne geçmek amacıyla birçok ülke besinlerde izin verilen bir “Maksimum Limit” oranı belirlemiştir. Türkiye de ise 29.11.2011 tarihli Resmî Gazete Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğine göre çiğ süt, ısıl işlem görmüş süt ve bazı süt ürünleri için maksimum Aflatoksin M1 limiti belirtilmiştir.

Yanlış bilinenler

Her küflü peynir gerçek küflü peynir midir? Yapılan çalışmalara göre küflü peynirlerin üretiminin hangi şartlar altında gerçekleştiği araştırıldığında, saf kültür kullanımı olmadan   ve doğal yollardan küf oluşumuna izin verilmesi sebebiyle mikotoksin barındırabilmeleri halk sağlığı açısından tehlike teşkil etmektedir. Siz siz olun dolapta küflenmiş her peyniri yemeyin.

Peki salçanızın küfünü sıyırıp atanlardan mısınız? Mutfağınızda sıklıkla kullandığınız bu yöntemin pek bir yardımı olmadığını söylesek ne düşünürsünüz? Doku bakımından yumuşak bir yapıya sahip olan domates ve ürünlerinde Aspergillus flavus ve Aspergillus paraciticus varlığı ve bu küfler tarafından üretilebilecek toksinlerin oluşma riskinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yani bu uygulamalar sonrasında küflerin tehlikeleri devam etmektedir.

Ev yapımı salçalarda da uygun domateslerin seçilmemesi (tarlada fazla beklemiş, uygun hava koşullarında toplanamamış, toplama ve nakliye sırasında fiziksel ve biyolojik olarak darbelere maruz kalmış domates) salçanın üretimi esnasında hijyen koşullarının sağlanamamış olması, muhafaza edileceği kapların tam olarak kuru olmaması, hava alması veya uygun muhafaza koşullarını sağlanamaması salçada küf oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle ev yapımı salça için uygun hammadde, hijyen ve muhafaza koşullarının sağlanmasına dikkat edilmelidir.

Besinleri kurutma tekniğiyle saklama uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Ülkemizde de bu amaçla güneşte kurutma tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Meyveler ve sebzeler çeşitli kurutma aşamalarından geçerek tüketime hazır hale gelmektedir. Ancak yeteri kadar kurutma yapılmaması, uygun olmayan sıcaklık, nem, ışık gibi çevresel faktörler kuru meyveleri küf kontaminasyonuna ve mikotoksinlere açık hale getirmektedir.

Mutfaklarda yaygın olarak bilinen doğrulardan biri kuru gıdaların uzun süre bozulmayacağı yönündedir. Ancak durumun iç yüzü biraz daha farklı. Örneğin yer fıstığı, yetişme aşamasından muhafaza edilmesine kadar gerçekleşen basamaklarda aflatoksin riskiyle karşı karşıyadır. Yine kuru incir bu tür gıdalara güzel bir örnektir. Güvenlikli olmayan koşullarda toplanma, hijyensiz koşullarda kurutma, yetersiz muhafaza koşulları ve yüksek oranda şeker barındırmaları küf oluşumuna ve bununla birlikte aflatoksin bulaşıyla karşılaşılan kuru incirler elde edilmesine sebebiyet vermektedir.

Özet

Son zamanlarda sıklıkla ülkemizde ve dünyada gıda güvenliği alanında sözü edilen, haber gündemlerinden düşmeyen aflatoksin, günlük yaşantımızda her yerde karşılaştığımız ve hayatımızı önemli derecede etkileyen küflerden bazılarının ürettikleri birçok kimyasal maddelerden biridir. Küfler uygun ortam şartlarında aflatoksin üretir. Nem, bağıl nem, iklim, sıcaklık, hasat dönemi ve şartları, havalandırma, çevresel etmenler, depolama şartları gibi etmenlerden uygun ortam oluştuğunda bir besinde küf ve buna bağlı aflatoksin çok hızlı bir şekilde oluşur. Aflatoksinlerin neden olduğu akut ve kronik toksik etkiler; maruz kalınan süreye, ne kadar tüketildiğine ve kişinin direncine göre değişmektedir. Bu nedenle sizde var olan aflatoksin maruziyetini anlamanız uzun sürebilir veya neden olduğu sağlık sorununun aflatoksin kaynaklı olduğunu tespit etmeniz zorlaşabilir. Gıdalarda aflatoksin tarlada, hasat sırasında, kurutma, depolama aşamasında veya aflatoksin barındıran yemleri tüketen hayvanların sütünde ve bu sütün kullanıldığı her besinde oluşabilir. Aflatoksine maruz kalmak insanda mutasyonlara, kanserlere ve birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bu nedenle tarladan sofraya kadar geçen tüm aşamaların aflatoksin bakımından incelenmesi tüketicilerin bu yönde farkındalığının artması son derece önemlidir.

  1. Açu M ve ark. Gıdalarda Aflatoksin Düzeylerinin Belirlenmesinde Kullanılan Analiz Yöntemleri. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (2019). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/890233

  2. Akçadağ F. Gıda Maddelerinde Aflatoksin Tayini Yeterlilik Testi Raporu. Rapor No KAR-G3RM-510.2014.02, TÜBİTAK UME (2014). https://www.ume.tubitak.gov.tr/sites/images/14032.pdf

  3. Çelik D. Kuru İncirlerde Aflatoksin ve Okratoksin A Varlığının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi (2022). http://earsiv.hitit.edu.tr/xmlui/handle/11491/8355

  4. Çinlioğlu S. Erzurum İline Ait Geleneksel Küflü Peynirlerinde Total Aflatoksin ve Aflatoksin M1 Varlığının Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi (2017). https://acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/120868/yokAcikBilim_1 0 168526.pdf?sequence=-1&isAllowed=y

  5. Demirer B ve ark. Aflatoksinlerin Anne ve Çocuk Sağlığına Etkileri. Kocatepe Tıp Dergisi (2021). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1148130

  6. Demirhan B ve ark. Bebek Gıdalarında Aflatoksin Varlığının Önemi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi (2017). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/332609

  7. Duishemambet KA. Aflatoksin B1’in Biyolojik Parçalanmasında Manyetik Nanopartiküllerine Tutuklanmış Morchella   Esculenta   Kullanımının   Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi (2021).  https://gcris.pau.edu.tr/bitstream/11499/38375/1/10380888.pdf

  8. Geçdağ E ve ark. Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Yılmaz Akademik Gıda (2019).  https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/856673

  9. Gülöksüz Şahin N. Geleneksel metotlar ile üretilen domates ve biber salçalarında aflatoksin risk profilinin değerlendirilmesi (Master's thesis, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü) (2021). https://acikkaynak.bilecik.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11552/2055/10402730.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  10. Gürhayta O ve ark. Kurutulmuş meyvelerde aflatoksin ve okratoksin a varlığının ve sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Celal Bayar University Journal of Science (2015). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/221116

  11. Hilal K ve ark. Ülkemizde ve Dünyada Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Varlığı. Atatürk University Journal of Agricultural Faculty (2022). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1973627

  12. Karaosmanoğlu H. Farklı Ambalaj Materyallerinin Depolanan Fındıkların Geometrik ve Renk Özellikleriyle Aflatoksin Oluşumuna Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi (2023). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2982628

  13. Karaoğlan H ve ark. Ülkemizde ve dünyada süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 varlığı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (2022). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1973627

  14. Kayabaşı İ. Kuru Meyve İhracatında Aflatoksin Sorunu ve Avrupa Birliği Uygulamaları. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Uzmanlık Tezi, Ankara, (2015). https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Belgeler/%C4%B0DAR%C4%B0%20%C4%B0%C5%9ELER/Uzmanlik%20Tez%20may%C4%B1s%202015/%C4%B0lknur%20Kayabasi. pdf

  15. Madalı B ve ark. Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1: Maruziyet ve Sağlık Riskleri. H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi (2017). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/323361

  16. Polat S. Antep Fıstığında Aflatoksin ve Okratoksin Oluşumu, Ağaç Altı ve Fiziksel Kusurlu Meyvelerin Etkileri, Doktora tezi (2023).  http://acikerisim.harran.edu.tr:8080/jspui/bitstream/11513/3519/1/seyfettin%20pol at-doktora%20tezi%28CD%29.pdf

  17. Singh U et al. A Review Study on Biological Ill Effects and Health Hazards of Aflatoxins, Asian Journal of Advances in Medical Science (2021). http://science.sdpublishers.org/id/eprint/1918/1/SINGH312020AJOAIMS644.pdf

  18. Şahin N ve ark. Geleneksel Metotlar ile Üretilen Domates ve Biber Salçalarında Aflatoksin Risk profilinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi (2021). https://acikkaynak.bilecik.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11552/2055/10402730.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  19. Tunç M. Ozonlama İşleminin Kontamine Çiğ Fındıkların Aflatoksin Detoksifikasyonuna ve Fizikokimyasal Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi (2019).  https://acikerisim.nku.edu.tr/xmlui/handle/20.500.11776/3650

  20. Ulutaşdemir T. Williopsis Saturnus Var. Saturnus İçeren Yenilebilir Kaplamanın Yer Fıstığında Aflatoksin Oluşumu Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi (2019). https://acikerisim.sakarya.edu.tr/bitstream/handle/20.500.12619/79232/T07806.pdf?sequence=1

  21. Williams JH et al. Human aflatoxicosis in developing countries: A review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. Am J Clin Nutr (2018). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652203667X?via%3Di hub

  22. Yentür G ve ark. Gıdalarda aflatoksin varlığının değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi (2012).  https://jag.journalagent.com/turkhijyen/pdfs/THDBD_69_1_0.pdf#page=53

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış