Connect with us

Gebe Sağlığı

"Sağlıklı bir bebek için sağlıklı bir gebelik çok önemlidir."

Gebe Sağlığı

Gebe sağlığına genel bakış

Gebelik süresince yapılan fiziksel aktivitelerin, beslenme alışkanlıklarının, maruz kalınan stresin ve başka diğer faktörlerin gebe sağlığında ne kadar önemli bir yeri olduğunu biliyor musunuz? Gebe sağlığı, doğum sonrasında oluşabilecek sorunlar için hassas ve önemli bir süreç. Uygulanılan günlük rutinler, değişen hormon düzeyleri, duygudurum karmaşaları gibi durumlar gebe sağlığını etkilemekte. Gebelikte kullanılan ilaçlar, gıda takviyeleri, ağız bakımı, gebe izlemi ve eğitimi önemli bir öncelik taşıyor. Haydi gelin birlikte gebelik sürecine daha detaylı bakalım.

Gebelik süreci ve dönemleri

İdeal bir gebelik ortalama 40 hafta yani 280 gündür. Prematüre doğum yani erken doğum ise bebeğin, gebeliğin 37. haftasından önce doğmasıdır. Gebelik sürecini 3 aylık 3 eşit döneme ayırabiliriz. Bu 3 aylık dönemlere trimester adı verilir. Trimester ilerledikçe kullanılan ilaçların riski ve yan etkileri değişebilir. Gebelikte embriyonik dönemde (4. ve 8. hafta arası) teratojenite riski en yüksektir. İlk 3 hafta ve fetal dönemde (9. haftadan doğuma kadar olan süre) ise bu risk daha düşüktür. Teratojenite kavramı, kimyasal veya çevresel etkenlerle fetüste oluşan anormal durumları ve kusurları tanımlar. 

Gebe sağlığında izlem aşamaları ve önemi

Gebe izleminin temel amacı, gebenin ve bebeğin sağlık durumlarını belirlemek ve buna uygun bakım planı oluşturmaktır. Gebe izlemi 4 aşamadan oluşur: 1. izlem 0-14 hafta, 2. izlem 18-24 hafta, 3. izlem 30-32 hafta, 4. izlem 36-38 haftalarda yapılır. Genel durum değerlendirilir. İzlem; boy-kilo ölçümü, kan basıncı takibi, anemi bulguları kontrolü, gebelik haftası ile uterus büyüklüğünün uygunluğunu değerlendirme, riskli gebelikler için risk değerlendirmesi, çeşitli laboratuvar testleri, bilgilendirme ve danışmanlık, beslenme ve takviye önerisi gibi durumları kapsar. Bu takipler sonucunda gebelik süresince gebede ve bebekte oluşabilecek komplikasyonlar önlenebilir veya saptanabilir. Ayrıca gebe kalmak isteyen kadınlara gebelik öncesi danışmanlık hizmeti verilerek daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi sağlanabilir.

Gebelikte rutin testler

Gebelik döneminde yapılması gereken testlerin aksatılması hem gebe sağlığını hem de bebek sağlığını olumsuz etkiler. Gebelikte yapılması gereken rutin testler;

Beta-HCG testi

Kan gruplarının belirlenmesi

Tam kan sayımı

HbA1c

TİT (Tam idrar tahlili)

İdrar kültürü

Tiroid fonksiyonları

Enfeksiyon tarama testleri

- Toxoplazma, Sitomegalovirüs (CMV), Rubella IgG ve IgM antikorları

- Hepatit B ve C

İkili test

İlk trimester detaylı USG incelemesi

Üçlü test 

Dörtlü test

Maternal plasma cell-free DNA testi 

İkinci trimester Doppler USG

PPG ve OGTT testleri

Beta-HCG testi, gebeliğin biyokimyasal olarak doğrulandığı testtir. Genelde gebeliğin ilk trimesterinde yapılan ikili test bebeğin Down sendromu veya farklı kromozomal genetik hastalıklar açısından risk durumunu belirler. Dörtlü testte ise Down sendromu, nöral tüp defekti, trizomi 18 ve spina bfida açısından incelenmesi yapılır. HbA1c testi, son 3 aydaki glikoz seviyelerinin gösterir ve diyabetin tanımlanmasında önemlidir. Diyabet için daha etkili olan diğer bir test ise OGTT testi yani oral glukoz yükleme testidir. Bu testi, 6.ayına gelen tüm gebeler yaptırmalıdır. Gebe sağlığı için düzenli tansiyon ölçümü ve kilo takibi yapılmalıdır. Kan basıncı ve kan şekeri sabit olmalı ve kan basıncına en geç gebeliğin 12.haftasına kadar bakılmalıdır.


Gebe sağlığında gebe eğitimi

Bir diğer önemli konumuz gebe sağlığında eğitim. Gebenin eğitimi ile sağlığını tehdit edecek birçok faktörün önüne geçilebilir. Beslenme, takviyeler ve kilo alımı konusunda kapsamlı bir eğitim verilebilir. Sigara, alkol ve bağımlılık riski yüksek maddelerden uzak durma, hafif egzersizler, aşılar, ağız bakımı ve enfeksiyonlardan korunma konusunda bilgilendirme yapılarak gebeler daha bilinçli hale getirilebilir. Enfeksiyonlardan korunma konusunda; cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kondom kullanımı ile, toksoplazma riskinden çiğ et ve toprakla kontamine olmuş sebze ve meyve tüketiminin sınırlandırılması ile, viral hastalıklardan el hijyenine dikkat edilerek ve küçük çocuklarla ortak eşya kullanımının azaltılması ile, su çiçeğinden geçirmekte olan kişilerle temasın kesilmesi ile ve riskli bölgelere seyahatin kısıtlanması ile önlenebilir ve korunma sağlanabilir. 

Gebelikte ağız ve diş sağlığı, periodontal farkındalık

Bir çalışmada ‘’Gebelikte Ağız-Diş Sağlığı ve Periodontal Hastalıkla İlgili Postpartum Annelerin Bilgi, Farkındalık ve Davranışları’’ incelenmiş ve sonuç olarak kadınlarda, gebelik sırasında periodontal sağlık durumlarında gebelikten önceki döneme göre değişiklikler bildirmiş ve kadınların büyük bir çoğunluğunun periodontal hastalık, gebelik ve doğum sonuçları ile ilgili bilgisi ve farkındalığı yetersiz olduğu görülmüştür. Gebeler ağız hastalıklarının önlenmesi hakkında daha fazla bilgi ve ağız sağlığı eğitimi programlarına ihtiyaç duymaktadır. Ağız hijyeni uygulama talimatlarının yoğunlaştırılması, gebelik sırasında diş eti iltihabı semptomlarının azaltılmasında önemli rol oynayabilir. Gebelik takip ve doğum bakım merkezlerinde uygulanacak ağız sağlığı eğitimi programlarının gebe kadınların davranışları üzerindeki etkileri değiştirebileceği ancak uzun dönemli etkileri değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğu bildirilmiştir. Bu çalışma sonucunda gebelerin ağız ve diş sağlığı konusunda yeterli eğitiminin olmadığını görebiliriz. Gebelere, gebe sağlığında ağız ve diş bakımının önemli olduğu hatırlatılmalı, gebelikte oluşabilecek herhangi bir diş rahatsızlığında ilaç kullanımının annenin ve bebeğin sağlığı için en aza indirilmesi gerektiği ve bu konuda eğitimin önemi vurgulanmalıdır.

Gebe sağlığında beslenmenin önemi

Tüm gebe kadınlar, sağlıklı bir gebelik geçirmek ve gebeliğin sağlıkla sonuçlanması için yeterli enerji, protein, vitamin ve mineral içeren besleyici diyetlere ihtiyaç duyarlar. Gebelik sırasında bu beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli ve dengeli beslenme hakkında danışmanlık, uygun kilo alımının izlenmesi ve mikro besin takviyesini içeren bir yaklaşım gerektirebilir. Gebelikte annenin alışkanlıkları, yaşam şekli ve beslenme tarzı hem kendisinin hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmede temel amaç; bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereken enerji ve besin öğelerini sağlarken gebenin besin ögesi depolarını korumaktır. Gebelikte probiyotik kullanımının veya probiyotik içeren gıdaların tüketiminin bebeğe zararı veya yararı olmadığını ancak annenin sağlığına önemli ölçüde faydalı olduğunu gösteren çalışmalar bulunmakta. Gebelik süresince yüksek miktarlarda kafein tüketiminden kaçınılmalı. Gebeler hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için nikotin ve alkolden uzak durmalı.

Amerikan Pediatri Akademisine göre yaşamın ilk 1000 gününde annenin ve bebeğin beslenmesi çok önemlidir. İlk 1000 gün, gebeliğin başlangıcından çocuğun ikinci doğum gününe kadar olan kritik bir dönemi temsil eder. İlk 1000 günde nörogelişimsel aktivite zirvededir. Bu dönemde sağlıklı büyüme ve gelişme, bağışıklık sistemi oluşumu ve beyin gelişimi için besin değerleri ve miktarları son derece önemli olduğu için annelerin ve bebeklerinin ihtiyaç duydukları besin ve desteği almaları sağlanmalıdır. Çinko, demir, protein, folik asit, iyot ve vitaminler bakımından zengin besinler tüketilebilir.


Gebelikte önerilen takviyeler

Suplement ya da gıda takviyesi olarak da ifade edilen ek destekler, vitamin ve minerallerin; tablet, kapsül, şase gibi formülasyonlar ile doğrudan alınmasını ifade eder. Kullanılan vitamin ve mineral takviyeleri gebelerde oluşan eksiklikler ile kendini gösteren klinik durumların azalmasını sağlamıştır. Gebelerde anemi ve demir eksikliği sıklıkla görülür ve bu eksiklik normal seviyelere getirilmelidir. Gebedeki folik asit eksikliği bebeğin mental gelişimini olumsuz etkiler. Güneşe az maruziyet ve vücuttaki D vitamin eksikliğinde gebelerin D vitamini takviyesi kullanması gereklidir. Gebelikte mutlaka alınması gereken takviyeler arasına folik asit, demir ve D vitamini girmelidir. Bu desteklerden ilki olan folik asit, bebekte oluşabilecek nöral tüp defektini önlemek için kullanılmalıdır. Gebelikte folik asit takviyesi tedavi amaçlı olmasa da mutlaka profilaksi amaçlı verilmelidir. Gebeliğin ilk 12 haftasında kullanımı önerilir ve epilepsi hastası olan gebelerde yüksek dozda folik asit kullanımı gereklidir. Diğer bir destek D vitaminidir. Türkiye’de ‘’Sağlık Bakanlığı Gebelere D vitamini Destek Programı’’ kapsamında gebelikte D vitamini kullanımı teşvik edilmektedir.

En yaygın görülen beslenme ile ilgili bozukluğa neden olan demir eksikliği gebeler için anemi nedeni olabilir. Çünkü demir kan üretimi için gereklidir. Demir, gebeliğin 2.trimesterinden itibaren kullanılmaya başlanmalı ve laktasyon sürecinde de bir süre kullanılmaya devam edilmelidir. Demirin yan etkisini azaltmak için gebeler, demir takviyelerini portakal suyu veya C vitamini ile birlikte tüketebilir. Multivitamin tedavisi, genelde kilo almada problem yaşayan gebelerde veya düşük gelirli ülkelerde yaşayan gebelere önerilir. A vitamininin belli bir dozdan yüksek olarak alınması teratojenite riskini de beraberinde getirir. Bu yüzden A vitamini içeren multivitaminlerde alıma dikkat edilmeli. Gebelere haftada 2-3 kez taze balık tüketimi önerilir. İçerdiği omega-3 yağ asidi ile erken doğum riskini azaltır. Ancak gebelerin konserve ton balığı tüketimi riskli olabilir, çünkü ton balığı derin deniz balığıdır ve içerdiği ağır metal miktarı belirsizdir. 


Gebe sağlığını tehdit eden hastalıklar ve tedavileri

Bulantı ve kusma yani sabah hastalığı çok ciddi görünmese de ağır gebelik kusmaları, gebede sıvı ve elektrolit kaybına neden olarak buna bağlı sağlık sorunlarına neden olabilir. İlaçsız tedavi olarak zencefil bulantıyı önlemede kullanılabilir. Konstipasyon yani kabızlık, egzersiz yapılarak önlenebilir. Gebelerde hipertansiyon erken doğuma neden olabilir. Hipertansiyon 2 şekilde olur. Gebeliğin ilk 3 ayında oluşan hipertansiyon (kronik hipertansiyon) ve 20.haftasından sonra gelişen gebeliğe bağlı gestasyonel hipertansiyon. Gestasyonel hipertansiyon sonucu gebelerde preeklampsi denilen art arda kasılmalar meydana gelebilir. Şiddetli kasılmalar sonucu kan basıncı artışı sonucu plasental yetmezliğe neden olup bebeğin ölümüne sebep olabilir. Bu yüzden yüksek riskli hastalarda mutlaka ilaç tedavisi önerilir. Gebelerde majör depresyon ve bipolar hastalıklar da oluşabilir. Bu hastalıkların tedavisinde genelde ilaç önerilmez, elektrokonvülsif tedavi güvenli ve etkilidir. Gebe sağlığını tehdit eden bir diğer hastalık diyabettir. Gelin diyabeti detaylıca inceleyelim.

Gebe sağlığında büyük tehdit ‘’Diyabet’’

Gebelerde 2 türlü diyabet riski vardır. Bunlar; gebelik başında oluşabilen diyabet ve gebeliğe bağlı oluşan gestasyonel diyabet. Diyabette ilk tercih ve güvenli ilaç insülindir. Gestasyonel diyabet için Norveç’te yapılan bir çalışmada, gebelikte GDM prevalansı 2010'da %2,6'dan 2016'da %6,0'a yükselmiş ve ardından sabitleşerek 2020'de %6,3'e ulaşmıştır. Benzer bir model BMI, yaş ve eğitim katmanlarında da görülmüş. Genel olarak prevalans, daha yüksek BMI, daha yüksek yaş ve daha düşük eğitim ile daha yükselmiştir. Prevalans, obezitenin yaygınlaşması ve Tip 2 Diyabetin artmasına paralel olarak da artış göstermektedir. Son yıllarda maternal D vitamini yetersizliği de GDM için önemli bir risk faktörü olarak görülüyor. Gestasyonel diyabette konjenital anomali riski, normal diyabetik gebelerden daha düşüktür ancak gestasyonel diyabet oluşan gebelerde, gebelik sonrası ilerleyen dönemlerde tip 2 diyabet oluşma riski yüksektir. Bu yüzden yaşam boyu en az 3 yılda bir test yaptırmaları önerilir. Sonuç olarak gestasyonel diyabet; gebelik yaşına göre büyük bir bebeğe sahip olmak, sezaryenle doğum, erken doğum, düşük apgar skoru ve makrozomi gibi olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilebilir. 

Gebelikte güvenli ilaç kullanımı

Gebe kadınlar, gebelik sırasında uzun vadeli rahatsızlıkların veya akut hastalıkların tedavisi için ilaç kullanımına maruz kalabilirler. Bu yüzden ilaç güvenliliği fetüs ve anne için büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Non-steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ) gebeliğin son 3 ayında yani 3.trimesterde kullanılmamalıdır. Patent duktus arteriozus (PDA), ön sol akciğer atardamarı ile aort arasındaki doğum sonrasında kapanması gereken bir damardır. Ancak gebeliğin son trimesterinde NSAİİ kullanımı sonucu PDA erken kapanabilir veya hiç kapanmayabilir. Erken kapanması durumunda bebekte pulmoner hipertansiyon görülür. Antidepresanlar ve antipsikotikler, depresyon tedavisinde birinci basamak ilaçlar olarak kabul edilir ve gebelikte psikoterapiden sonra ikinci basamaktır. Kadınların %20'si gebelik sırasında depresyon yaşamaktadır ve tedavi edilmeyen depresyonu olan gebe kadınlar, kötü obstetrik ve neonatal sonuçlar açısından yüksek risk altındadır. Hamilelik sırasında depresyon belirtileri herhangi bir trimesterde ortaya çıkabilir. Antipsikotik ilaçların gebeliğin son trimesterinde kullanılması tehlikeli olabilir ve bu aşamada güvenliği tartışmalıdır. Gebelikte antiepileptik, antihipertansif, antidiyabetik ilaç ve antibiyotik kullanımı yan etkilere ve olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. 


Gebelikte aşı kullanımı ve aşıya yaklaşım

Gebe, son 10 yıl içinde aşılanmamış ise tetanos ve difteri aşıları uygulanabilir. ACOG, bebeklerde boğmaca aşısı serisi 2 aylık olana kadar başlamadığından, bebeklerde boğmacayı önlemek için tüm gebe hastaların her gebelik sırasında bir Tdap aşısı yaptırmasını önermekte. Hepatit A ve B aşısı gerekli ise yapılabilir. Grip aşısı da önerilmektedir. Gebelikte önerilmeyen aşılar; kabakulak, kızamık, kızamıkçık ve suçiçeği aşılarıdır. Yapılan bir çalışmada, inaktif influenza aşısından sonra geniş bir gebe hasta grubu takip edilmiş. Aşılama ile sezaryen doğum, erken doğum veya 6 aya kadar bebeklerin tıbbi durumları dahil olmak üzere olumsuz gebelik sonuçları arasında herhangi bir bağlantı olmadığı saptanmış. Ayrıca gebelik sırasında grip aşısının uygulanması, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiş. Aşılamanın önemine rağmen gebelerde grip aşısı oranları düşüktür. Çevresel etmenler ve kişiler, grip aşısı yaptırmayı düşünen hastaların kararlarını etkileyebilmektedir. Gebeleri ve bebekleri hastalıktan korumada, aşılama önemli bir rol oynayabilir ve bu konuya önem verilmelidir.

Gebelikte yanlış bilinenler

* Gebelikte jinekolojik muayene zararlıdır ve düşüğe sebep olur.

Jinekolojik muayene düşük tetiklemez. Gebeliğin başında jinekolojik muayene yapılması önerilir. Muayene sırasında tedavi edilmesi gereken genital enfeksiyonlar ve genital patoloji ortaya çıkabilir.

* Sık yapılan ultrasonun bebeğe zararı vardır.

Ultrason insan kulağının duyamayacağı ses dalgalarıyla çalışmaktadır. Bugüne kadar bu ses dalgalarının canlı dokuya zarar verdiği yönünde bir bulguya rastlanmadığından gebelik esnasında yapılan ultrasonun anne adayına ya da bebeğe bir zarar vermediği söylenebilir.

* Gebelik döneminde ilaç kullanılamaz.

Gebelik süresince gelişen bulantı-kusma, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, mide şikayetleri gibi bazı durumlarda bebek üzerine olumsuz etkisi olmadığı saptanmış birçok ilaç güvenle kullanılabilmektedir.

* Gebelikte cinsel ilişki zararlıdır.

Gebelikte bir problem olmadığı ve özel bazı durumlar söz konusu olmadığı sürece gebelik döneminde cinsel ilişki sakıncalı değildir.

* Cep telefonu, mikrodalga, bilgisayar monitörü ve güvenlik kapıları gebeliğe zarar verir.

Güvenlik kapıları metal dedektör ile çalışır. Herhangi bir röntgen ışın söz konusu değildir. Bu nedenle güvenlik kapılarından geçmek sakıncalı değildir.

Cep telefonları, bilgisayar monitörleri ve mikrodalga fırınları; bu cihazların dalgaları ile ilgili insan vücudunda ve gebelikte zararları ile ilgili yeterli bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bilgisayardan yayılan ışınların iyonize edici olmamaları nedeniyle gebelik üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağı düşünülmektedir.

* Gebelikte spor zararlıdır.

Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilediğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Rutin ve iyi giden bir gebelikte hareket kısıtlaması önerilmemektedir.

* Beslenme ile ilgili yanlışlar, bazı gıdalar tüketilmemeli düşük yapar.

Bazı gebeler; toplumsal baskı, inanç ve değerlerden dolayı bazı besinlere ön yargılı ve gebelik süresince tüketmiyor. Bu yüzden alması gereken besin ögelerini yeteri kadar alamıyor. Gebelik fizyolojik besin ihtiyacının oldukça arttığı bir dönemdir. Annenin artan ihtiyaçlarını karşılamak ve “beslenme stresini” önlemek için dengeli ve yeterli beslenme bu açıdan çok önemlidir. 


Sağlıklı bir gebelik için neler yapılabilir?

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli.

Doktor veya eczacı tarafından önerilen takviyeler düzenli kullanılmalı.

Uzun süre hareketsiz kalınmamalı, düzenli egzersiz yapılmalı.

Günlük kafein tüketimi belli bir sınırda olmalı.

Sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerden uzak durulmalı.

Diyabet riskini önlemek için kilo alımına dikkat edilmeli.

İlaç kullanımı, doktor önerisi ve bilgisi dahilinde olmalı. 

Kabızlık ve hemoroit sorunlarına karşı lifli gıdalar tüketilebilir.

Gebe kalmadan önce gerekli ağız ve diş bakımları yaptırılmalı.

Gebe kalınmadan önce, hem bebeğin hem de gebenin sağlığı için gebe eğitimi gerçekleştirilmeli.


1.      Ayşe M, Yasemin SÜ. (2020). Knowledge awareness and behaviors of postpartum mothers about oral-dental health and periodontal disease in pregnancy. Journal of Gynecology-Obstetrics and Neonatology Medicine, 17:4, 542-549.

https://bdfe5a0aa044dccce8704afa360dba814c775552.vetisonline.com/tr/download/article-file/1085656

2.      Akdeniz-Kudubeş A,  Zengin H. (2023). The importance of nutrition in the first 1000 days of life. Bilecik Şeyh Edebali University Journal of Faculty of Health Sciences, 1:(1), 19-26.  https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/3053108

3.      Onal B. (2021). Dietary supplements and vitamins used in pregnancy. Biruni Health and Education Sciences Journal (BHESJ), 4:1, 1-3.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2840170

4.      Cynthia MR, Courtney C. (2023). Maternal vaccination and vaccine hesitancy. Pediatric Clinics of North America, 70:2, 259-269.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031395522001894#sec5

5.      Health And Science 2022 Nutrition 2 Book. Editor: Dr. Dyt. Hatice Baygut. https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=oZGgEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA157&dq=gebelikte+beslenmenin+%C3%B6nemi&ots=zYXNeYGN-5&sig=WMVLz2dZBN0fD5WRZQv_vmZfgyQ&redir_esc=y#v=onepage&q=gebelikte%20beslenmenin%20%C3%B6nemi&f=false

6.      Joseph M. Walter PharmD, BCPS; Justine Choe PharmD, BCIDP, MPA; Taylor Parajon PharmD, Erin McDonough PharmD, Nicolle Dambly PharmD, Danial Chowdhury PharmD. Chapter 37 - Side effects, adverse drug reactions and adverse drug events of psychotropic, antiepileptic, antihypertensive, antidiabetic, andantibiotics in pregnancy. Side Effects of Drugs Annual, Volume 45, 2023, Pages 471-490.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378608023000107

7.      Kjerpeseth LJ, Hjellvik V, Gulseth HL, Karlstad Ø, Ruiz PL, Wensaas K, Furu K. (2024). Prevalence and treatment of gestational diabetes in Norway 2010–2020. Diabetes Research and Clinical Practice, 207, 111025.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882272300788X#bi005

8.      Mesut Sancar, et al.  Clinical Pharmacy Basic Concepts and Applications Book.

9.      Nilgün SK, Aylin A. (2015). Vitamin D and Gestational Diabetes. Gümüşhane University Journal of Health Sciences, 4(3) https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/220153

10.  Pregnancy follow-up; Prepared by: Dr. Özge US, Consultant: Dr. Lecturer. Member A. Gülsen Ceyhun Peker.

http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/581/2019/04/Birinci-Basamakta-Gebe-Takibi.pdf

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış