Connect with us

Obezite



Diyetisyen

"Her 3 kişiden 1’i obezite ile mücadele ediyor!"

Obezite

Obezite nedir?

Obezite, bireyde normalin üzerinde ve sağlığını tehlikeye atabilecek seviyede yağ kütlesine sahip olunması olarak tanımlanır. Obezite çok faktörlü, kronik ve yineleyen bir hastalıktır. Genetik, epigenetik, biyolojik, psikolojik, sosyokültürel ve finansal etmenler ile ilişkilidir. Dünyadaki yetişkin toplumda obezitenin görülme sıklığı, 1975’ten 2014 senesine kadar kadınlarda iki kat, erkeklerde üç kat artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine bakıldığında ise tüm dünyada 2016 senesinde obezite kategorisinde 650 milyon, fazla kilolu kategorisinde ise 1,9 milyar insanın olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de de benzer şekilde obezite kategorisinde değerlendirilen bireylerin sayısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ve ergenlerde de yükselmektedir. Çağımızın hastalığı obezite, kozmetik bir sorundan öte metabolik bir hastalıktır.

Teşhis

Obezitenin belirlenmesinde vücut yağ kütlesinin saptanması, bel çevresi, bel kalça oranı gibi yöntemler mevcuttur. Ağırlığın, boya metre kare (m²) olarak bölünmesi ile Beden Kitle İndeksi (BKİ) hesaplanmaktadır, boya göre ağırlık indeksi olarak tanımlanır. Kolay hesaplanabilmesi, maliyeti düşük ve tekrar edilebilir olması nedenleriyle sıklıkla kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkin bireylerde ‘fazla kilolu’ tanımı için 25’e eşit veya büyük BKİ, ‘obezite’ tanımı için ise 30’a eşit veya büyük BKİ olarak belirlemiştir. “BKİ değeri 30-34,9 kg/m² arasında olan bireyler birinci derece obezite, 35-39,9 kg/m² arasında olan bireyler ikinci derece obezite olarak tanımlanırken, BKİ değeri ≥40 kg/m² olan bireyler, obezitenin komplikasyonları açısından en fazla riskli grup olan üçüncü derece obezite (ileri derece obezite)” olarak sınıflandırılmaktadır. BKİ, her iki cinsiyet ve her yaştan yetişkinde fazla kilo ve obezitenin nüfus düzeyinde en kullanışlı ölçüsünü sağlar; fakat bazı durumlarda doğrudan obezite tanımına karşılık olamayabilir. Çocuklar için obezite tanımlanırken yaş ve persentil değerleri göz önünde bulundurulur. Kadınlarda bel çevresinin 88 cm, erkeklerde 102 cm'den yüksek olma durumu eşlik eden hastalıklar ve sağlık açısından risklidir. Erkekler için sağlıklı bel kalça oranı 1'den küçük, kadınlarda ise 0,8’den küçük olarak kabul edilir.

Prevelans

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) çalışmasında 2010’da verilen bulgulara göre ülkemizde obezite oranının kadınlarda %41, erkeklerde %20,5 ve toplamda %30,3 olarak saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2014 yılında sunulan verilerinde 600 milyondan fazla yetişkinin obezite kategorisinde yer aldığını belirtmektedir. 2016 raporuna göre ise, bu sayının dünya üzerinde 650 milyon ve Türkiye’de ise 16 milyondan fazla olduğu bulunmuştur. Ülkemiz %29,5 oran ile Avrupa’da fazla kilolu kişilerin sıklıkla rastlandığı ülke durumundadır. DSÖ verilerine göre, 1975-2016 yılları arasında obezite kategorisinde yer alan bireylerin sayısı önceki yıllara göre üç katına çıkarak günümüzde epidemik oranlara ulaşmıştır. Tahmin edilen veriler doğrultusunda 2025’e kadar 2,7 milyar yetişkin bireyin normalden fazla kiloda olacağı (bunun 1 milyarı obezite kategorisinde) ve 177 milyon yetişkinin ise obezite sebebiyle etkileneceği öngörülmektedir.

Etiyolojisi

Obezitenin temel nedeni normalden fazla enerji alımına ek olarak yeterli miktardan az enerji harcanması sonucunda uzun vadeli oluşan enerjideki dengesiz durum olarak açıklanmaktadır. Dengesiz ve düzensiz beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek kalorili sıvı ve katı gıda tüketimi, genetik faktörler, çocukluk çağında kazanılan yanlış beslenme davranışları obeziteye neden olmaktadır. Bireyde kalp ve damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar, hormonal bozukluklar, psikiyatrik durum bozuklukları, solunum sistemi hasarları, mide-bağırsak sistem hastalıkları, idrar ve üreme organları bozuklukları gözlenebilir. Bireyin eğitim düzeyi, medeni hali, cinsiyeti, çocuk sayısı, yaşı, beslenme örüntüsü, sigara-alkol kullanım sıklığı ve bunun gibi birçok etmen obezitenin oluşmasında rol oynamaktadır.

Beslenme tedavisi

Beslenme tedavisinde ilk olarak bireylerde kas kaybını minimumda tutarak yağ kütlesinde azalmayı sağlamak amaçlanır. Bireylere sürdürülebilir, dengeli ve düzenli olacak şekilde diyet programı oluşturulur. Temel prensip kişinin harcadığı enerji besinler ile vücuduna aldığı enerjiden yüksek, beslenme örüntüsü olarak besin öğesi dağılımı bakımından dengeli ve çeşitli, aç kalınmayan, doygunluk duygusunun hissedildiği diyetler düzenlenir. Bu diyetler tıbbi beslenme tedavisidir ve bireye özgü, tıbbi hikâyesine, kan bulgularına, eşlik eden hastalıklarına uygun olarak diyetisyenler tarafından uygulanmalıdır. Görüşmelerde sadece bir liste düzenlenmez ayrıca beslenme eğitimleri verilir. Obezite tedavisinde bireyin sosyal çevresi, besin seçimlerinde etkili olmasının yanı sıra fiziksel aktivitesi üzerinde de elzem bir noktadadır. Total basit şeker ve yağ tüketimini azaltmak, taze meyve sebze tüketimini arttırmak, kurubaklagil ve tam tahıllı gıdalardan zengin beslenmek, günlük fiziksel aktiviteyi arttırmak (çocuklarda günde 60 dakika, yetişkinlerde haftada 150 dakika) Dünya Sağlık Örgütü’nün genel önerileri arasındadır.

Davranışsal tedavi

Obezitede davranış değişikliği ile birlikte beslenmenin düzenlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması uzun vadede başarı getirir ve üçü ayrılmaz bir bütündür. Fiziksel aktivitenin artırılmasıyla ağırlık kaybını desteklemek, bir süre sonra ulaşılacak olan ideal vücut ağırlığının yönetimi veya fazla yağ kütlesinin oluşmaması hedeflenir. Davranış değişikliği tanımı için 3 ana madde mevcuttur. Bireyler öncelikle kendisine ulaşılabilir bir hedef koymalıdır. İkinci olarak, bu davranışları devam ettirmeleri ve sürdürülebilirlik sağlamalı, ilerlemeleri için ise motivasyon yaratmalıdır. Üçüncü olarak da ilerleyen süreçte kazanılan sağlıklı alışkanlıkların devam ettirilmesi için daha farklı bir hedef belirlenmelidir. Beslenme ve fiziksel aktivitedeki değişimlerin kişide kendini gözlemleyerek ilerlemesi, kilo yönetimi yapabilmek adına etkin bir davranış değişikliği yöntemidir ve davranışsal obezite tedavisinin önemli bir noktasıdır. Bu noktada kişilerin günlük tutmaları/kayıt tutulan uygulamalardan yararlanmaları motive edici olacaktır.

Medikal tedavi

Farmakolojik girişimler, obezite tedavisinde tercih edilen bir seçenektir. Obezite tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar; periferdeki gıda emilmesini bozan ilaçlar, gıda alımını azaltan santral sisteme etkili ilaçlar ve enerji tüketimini arttıran ilaçlar olarak üç kategoriye ayrılabilir. İlaçların hasta için olumlu sonuç verip vermediğine dair yorumu 3 ay sonra yapılmalıdır. Bireydeki ağırlık azalması beklenen boyutta ise (sağlıklı bireyde>%5, ve diyabeti olan bireyde>%3 ağırlık azalması) ilaç kullanımı sürdürülmelidir. Şu anda Avrupa İlaç Ajansı (EMA) biri kombine ilaç olmak üzere üç müstahzarı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise ikisi kombine ilaç olmak üzere dört müstahzarı obezite tedavisi için onaylamıştır. Bu müstahzarlardan bazıları Türkiye'de de kullanımda olan ilaçlardır. Obeziteyi yönetmek için ilaç tedavisi yapılmasının esas amacı, obezitesi olan bireyin yaşam tarzı değişikliklerine bağlılığını artırmak ve kilo kaybıyla oluşan biyolojik adaptasyonlarda destekçi olmaktır.

Cerrahi tedavi (bariatrik cerrahi)

Başarısız kilo verme deneyimleri (endokrinolog, diyetisyen, uzman egzersiz eğitmeni, klinik psikolog denetiminde) olan obezite ile yaşayan bireyler için cerrahi tedavi yöntemi düşünülebilir. Bariatrik cerrahinin diğer tedavilerden farkı obezitenin getirdiği birçok hastalığın tedavisinde de etkili sonuçları olmasıdır. Obezite tedavisi için bir seçenek olan bariatrik cerrahi, multidisipliner bir ekip ile takip edilen bireylerde uygulanabilecek bir seçenektir. Günümüzde yapılan cerrahi türler ana başlıklarıyla emilim bozan teknik, hacim küçülten teknik, kombine teknik olarak üçe ayrılır. Kılavuzlara göre, bireyin amaçladığı ağırlık kaybı, ilişkili hastalıkların tedavisi, risk faktörleri, kişinin tercihi, kliniğin deneyimi belirlenmeli ve buna göre bireye en uygun cerrahi teknik tercih edilmelidir. Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Band (LAGB), Roux-en-Y Gastrik Bypass (RYGB), Sleeve Gastrektomi (SG) ve Biliopankreatik Diversiyon- Duodenal Switch (BPD-DS) yöntemleri dünyada standart olarak kabul edilen cerrahi tekniklerdir. Bireyin amaçladığı ağırlık kaybı, ilişkili hastalıkların tedavisi, risk faktörleri, kişinin tercihi, kliniğin deneyimi belirlenmeli ve buna göre bireye en uygun cerrahi teknik tercih edilmelidir.

Eşlik eden hastalıklar

İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen obezite tedavi edilerek, neden olduğu hastalıklardan ölümlerin önüne geçilebilir. Obezitenin eşlik eden hastalıkları arasında hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı, gastroözofajial reflü hastalığı, polikistik over sendromu, serebrovasküler hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları, safra yolları hastalıkları, kanser türleri, kısırlık, uyku apnesi sendromu, osteoartroz, psikiyatrik durum bozuklukları ve buna benzer çeşitli hastalıkları saymak mümkündür. Dünya’daki her ülkede ve yaş grubundaki insanlarda, cinsiyet ayırt etmeksizin görülen obezite multifaktöriyel, kronik ve yineleyen bir hastalıktır ve diğer kronik hastalıklara yol açmasıyla ciddi bir halk sağlığı problemini oluşturur. Obezitesi olan bir bireyin yaşam tarzında kilo kaybıyla birlikte kalıcı değişikliklerin sağlanması ve sağlık kazanımlarının elde edilmesi, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde gereklidir.

Diyetisyenin rolü

Obezitesi olan bireylerde doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, farmakolojik olmayan tedavinin ana noktalarından biridir. Alanında uzman diyetisyenler tarafından gerçekleştirilen beslenme müdahaleleri, obeziteyi yönetmekte elzem rol oynar. Beslenme konusunda genel verilerin kişiye anlatılması değil, bireye özgü verilen öneriler beslenme tedavisinde esastır. Bireyin algısına, ihtiyacına ve isteğine yönelik yaşamına ekleyebileceği doğru bilgileri sağlamak amaçlanır. Güncel yaklaşımlara göre, diyetisyenler bireyle karşılıklı ve sağlıklı iletişim kurarak bu yolculukta ona yol arkadaşlığı yapar. Bu sayede bireylerin beslenme tedavisinde kurallı ve kısıtlayıcı bir yol yerine, bireye aktif eşlik edebilmesi için ortam sağlanan bakış açısı mevcuttur. Böylelikle uzun vadeli başarı ve sürdürülebilir bir yaklaşım oluşur. Yalnızca obezitenin mevcut eşlik eden hastalıkları değil, aynı zamanda hastanın günlük rutini, fiziksel aktivite düzeyi ve bireysel alışkanlıkları gibi diğer faktörler de iyi uygulanan bir beslenme müdahalesinde dikkate alınır. Yapılan birçok çalışmada obezitesi olan bireylerde diyetisyen iş birliğinin ve takibinin etkisine dair pozitif sonuçlar bulunmuştur. Diyetisyenler, kilo yönetimi konusunda alanında yetkin sağlık profesyonelleridir ve beslenme tedavisini sağlayacak en önemli profesyonel grup olarak tanımlanmaktadır. Obezitede alanında uzman sağlık profesyonelleri dışında kişilerden gelen sağlığınızı kalıcı etkileyebilecek her türlü tavsiye ve listelerden kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır.

Yaşam kalitesi

Obezite ile yaşayan bireylerde yaşam kalitesinin çeşitli yönleri bozulur; bunlar arasında düşük benlik saygısı, bozulmuş psikososyal işlevler, azalmış fiziksel aktivite ve cinsel işlev bozukluğu yer alır. Yaşam kalitesi, obezitesi olan kişideki iyilik halinin belirteçlerinden biridir. Artmış vücut ağırlığı ve beden kitle indeksi (BKİ), yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilir ve beklenen yaşam süresinin azalmasına katkıda bulunabilir. Obezite tedavisinde güncel tedavi yöntemlerinin esas hedefi, yaşam kalitesinde uzun süreli iyileşme sağlamaktır.

Doğru bilinen yanlışlar

The idea that 'body mass index is the only criterion in the definition of obesity' is wrong. Especially in individuals with high muscle mass, even if the body mass index is high, it may not be defined as obesity. In such cases, the percentage of fat analyzed by a specialist is decisive.

The idea that eating a low-calorie diet and decreasing carb-load food is a solution in obesity treatment is wrong. In the treatment of obesity, adequate calories, balanced nutritional patterns and healthy carbohydrates are also needed, just as every weight management patient should be approached.

'Obesity is only about genetics and cannot be treated' is wrong. Genes play a role in the formation of obesity, but environmental factors are also effective. The presence of disease in every individual with obesity is not due to family history. Obesity is one of the most important preventable diseases.

The idea that 'I put on weight even if I drink some water' is wrong. Mathematically, if the calories taken in is more than the calories given, weight is gained.

The idea that “Obesity can only be treated with medications” is wrong. According to the literature the only permanent solution is to provide lifestyle change with nutrition and exercise. This is essential for healthy and permanent weight loss even in individuals who try drugs, injections or surgery. 

The idea that 'lemon water, vinegar water or detox water burns fat' is wrong. Any food does not make you gain or lose weight, it can only support.

‘Not consuming fruit because of sugar content' is wrong. Fruit sugar fructose does not directly cause weight gain. An average of 1-3 servings of fruit can be consumed daily by determining personal needs, and it can support weight loss thanks to its pulp content and vitamin richness.

The idea that 'no food should be consumed after 18.00 in the evening, every food consumed is stored as fat' is wrong. Meal orders can be determined according to the individual's lifestyle. The calories of any food do not change according to the time.


Özet

Çağımızın hastalığı olan ve son yıllarda hızla artan obezite, kozmetik bir sorundan öte bir metabolik hastalıktır. Tedavi ancak beslenme ve fiziksel aktivite davranışının birlikteliğiyle sağlanan yaşam tarzı değişikliği ile mümkündür. Obezite ve obeziteye bağlı eşlik eden hastalıklar kişide birçok sağlık riski oluşturur. Tıbbi beslenme tedavisi, medikal tedavi, davranış tedavisi ve cerrahi tedavisi için mutlaka alanında uzman multidisipliner bir ekiple çalışılmalıdır. Tüm tedavi türlerinde kalıcı bir çözüm için beslenmenin düzenlenmesi ve davranış değişikliği ortak tedavidir. Sürdürülebilir bir yaklaşım ile obezite, önlenilebilir ve tedavi edilebilir.

1. Apovian C.M, et al. Pharmacological management of obesity: An endocrine Society clinical practice guideline (2015). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25590212/ 

2. Bleich S.N, et al. Enhancing the role of nutrition professionals in weight management: A cross-sectional survey (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310773/ 

3. Blüher, M. Obesity: Global epidemiology and pathogenesis. (2019). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30814686/ 

4. Camacho S, Ruppel A. Is the calorie concept a real solution to the obesity epidemic? (2017). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5496172/  

5. Cruz M.R.R, et al. Predictors of Success in Bariatric Surgery: The Role of BMI and Preoperative Comorbidities (2018). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29127577/  

6. Donini L, et al. Disability, Physical Inactivity, and Impaired Health-related Quality of Life are not Different in Metabolically Healthy vs. Unhealthy Obese Subjects (2016). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188414/  

7. Gadde K, Atkins K. The Limits and Challenges of Antiobesity Pharmacotherapy. (2020) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32292094/ 

8. Garaulet M, Perez de Heredia F. Behavioural therapy in the treatment of obesity (II): Role of the Mediterranean Diet (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20204250/  

9. Harvey J, et al. Log Often, Lose More: Electronic Dietary Self-Monitoring for Weight Loss (2019). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30801989/ 

10. Jakobsen G.S, et al. Association of Bariatric Surgery vs Medical Obesity Treatment With Long-term Medical Complications and Obesity-Related Comorbidities (2018). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29340680/ 

11. Karadayı B, et al. The Role of Obesity Surgery in Obesity Treatment in Turkey (2017). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/22690  

12. Obezite Tanı ve Tedavi Kılavuzu. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (2019). https://file.temd.org.tr/Uploads/publications/guides/documents/20190506163904-2019tbl_kilavuz5ccdcb9e5d.pdf?a=1 

13. Olszewska M, et al. Epidemiology and pathogenesis of obesity (2018). https://www.researchgate.net/publication/326558048_Epidemiology_and_pathogenesis_of_obesity  

14. Onat A, et al. Tıp Dünyasının Kronik Hastalıklara Yaklaşımına Öncülük (2017) https://file.tkd.org.tr/PDFs/TEKHARF-2017.pdf 

15. Öcal H, Aygen E. Obezitenin Cerrahi Tedavisi (2018). https://www.firattipdergisi.com/text.php3?id=1110  

16. Paccosi S, et al. Obesity Therapy: How and Why? (2020). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30678612/ 

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış