Connect with us

Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme



Araştırma Görevlisi - Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı

"Sağlıklı bir gebelik sağlıklı bir vücutta başlar"

Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme

Gebelik öncesi dönemde beslenme neden önemli?

Son dönemde yapılan yeni çalışmalar kadınların ve aynı zamanda erkeklerin de gebelik öncesi beslenme alışkanlıklarının ve genel sağlık durumlarının hamilelik sürecini, doğum sonrası anne ile bebek sağlığını, bebeğin uzun vadede sağlık durumunu, yetişkinlikte oluşabilecek kronik hastalık riskini ve gelecek kuşakları etkileyebildiğini işaret etmektedir. Gebelik öncesinde bireylerin iyi bir beslenme düzeyine sahip olması, yumurta ve sperm sağlığı, gebelik sırasında fazladan enerji ve makro besin öğesi gereksiniminin karşılanabilmesi ve özellikle gebeliğin daha saptanmadığı/fark edilemediği ilk haftalarda bebeğin beyin ve organ gelişiminin sağlıklı bir şekilde oluşması için son derece önemlidir. Bebekte oluşabilecek yetersizlikleri ve anomali riskini en aza indirmek, anne ve bebek adına hamileliğin başarılı ve sağlıklı bir şekilde geçirilme şansını artırmak, annenin depolarını gebelik ve emzirme dönemi için hazırlayabilmek adına kadınlarda ve erkeklerde gebelik öncesi dönemde beslenmenin düzenlenmesi gerekmektedir.

Gebelik öncesi beslenme; planlı gebeliğin en önemli parçasıdır

Dünya genelinde yapılan araştırmalar düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerin hepsinde ayrım görülmeksizin gebelik öncesinde birçok kadının beslenme düzeyi olarak hamileliğe hazırlanmadığını ortaya koymuştur. Planlı gebeliklerde veya gebe kalma olasılığı olan her kadında aynı zamanda erkeklerde (sperm kalitesi ve sayısı da yine iyi beslenme düzeyine bağlı olarak değişecektir) en az 3 ay önce profesyoneller tarafından beslenme düzeyi tespit edilmeli, bu kişilerde yetersiz ve dengesiz olduğu tespit edilen her bir bileşen yeniden düzenlenmelidir.

Gebeliğin saptandığı ilk andan itibaren hekim değerlendirerek anneyi gerekli takviyelere başlatabilir fakat bunun çoğu zaman yetersiz olabildiği ve bu nedenle bu sürecin gebelik öncesinden başlaması gerektiği çalışmalarda vurgulanmaktadır. Genellikle birçok çalışma ve sağlık hizmetleri politikası gebeliğin 2. ve 3.  dönemlerine daha yoğun olarak odaklansa da sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum sonrası için kişiler gebelik öncesinden itibaren birçok sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Beslenmenin ve yaşam tarzının değerlendirilerek planlanması ise gebelikten en az 3 ay önce başlamalıdır. Bazı durumlarda yapılan değerlendirmeler sonucunda bu sürecin 1 yıl önceden bile başlaması gerekliliği ortaya çıkabilir.

Neler düzenlenmeli?

Birçok besin öğesi ve vitamin-mineral gebelik öncesinde ovülasyonu ve sperm sağlığını etkilemektedir. Bu besin öğeleri vücudun oluşturduğu stres tepkilerini, hormonal düzenlenmeyi, ovülasyonu, sperm sağlığını ve en nihayetinde döllenmeyi etkilemektedir. Peki, beslenmede ve yaşam biçiminde hangi bileşenler süreci değiştirmektedir?

  • Folik asit
  • Demir
  • Çinko
  • İyot
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Bakır
  • Vitamin A, B2, B12, D ve E
  • Ağırlık 
  • Diyet örüntüsü
  • Kafein (<300mg/gün),
  • Teratojenler (her türlü zarar verici kirletici maruziyeti)
  • Fiziksel aktivite düzeyi
  • Alkol ve sigara kullanımı

Ağırlığın etkisi

Bireylerin ağırlık denetimini sağlayan Beden Kitle İndeksi (BKİ-kg/m2) ağırlığın boyun karesine bölünmesi ile elde edilen hızlı değerlendirmeyi sağlayan bir parametredir. BKİ’nin zayıf kategorisinde olması yetersiz beslenmeyi işaret ederken, obezite sınıfında olması dengesiz beslenmeyi işaret etmektedir. Annenin gebelik öncesi beden kitle indeksinin zayıf kategorisinde olması veya obezite kategorisinde olması anne ve bebek sağlığını, bebeğin doğum ağırlığını ve doğum zamanını, bebeğin gelecekte oluşabilecek bazı hastalık risklerini etkileyebilmektedir.

Birçok çalışma gebelik öncesi beden kitle indeksinin (BKİ) yükselmesinin veya obezite sınıfında yer almasının düşük doğum ağırlıklı bebek ve zamanından önce gerçekleşen doğumla ilişkili olduğunu bildirmektedir. Gebelik öncesi annenin BKİ’sinin obezite sınıfında olması yumurtada yağ ve farklı metabolitlerin birikmesine, mitokondriyal ve hücresel hasarın oluşmasına neden olmaktadır. BKİ’nin artması bebekte malformasyon riskini, annede diyabet, preeklamsi ve hipertansiyon riskini artırabilmektedir. Bazı çalışmalar bu annelerin bebeklerinde alerji ve atopik reaksiyonların görülme sıklığının daha fazla olduğunu tespit etmiştir.

Gebelik öncesinde annenin olduğu kadar babanın ağırlık artışı veya obezite sınıfında olması ve kötü beslenmesi sperm kalitesini ve sperm hareketini düşürürken sperm DNA’sında mutasyon riskini de artırmaktadır. Ayrıca babanın beslenme düzeni sağlıklı bir embriyo oluşumu, miadında doğum gerçekleşmesini ve doğum sonrası bebekte gelişebilecek kalp ve damar hastalıkları riskini de etkilemektedir. Bu nedenle sadece kadınların değil erkeklerin de gebelik öncesi ağırlık denetimlerinin sağlanması ve beslenme örüntülerinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Gebelik öncesi annenin zayıf kategorisinde olması ise annenin ve bebeğin gebelik sırasında ve sonrasında sağlığını etkilemektedir. Gebelik öncesinde hali hazırda depoların yetersiz olması ve belirli sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmemiş olması gebelik sırasında ve emzirme dönemi için artan gereksinimleri karşılamakta yetersiz kalınmasına sebep olacaktır. Bu yetersizlikler özellikle belirgin bir şekilde protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, iyot gibi besin öğelerinde kendini gösterecektir. Yapılan birçok çalışmada; gebelik öncesinde yetersiz beslenmiş ve zayıf kategorisinde olan kadınların diyetlerine vitamin ve minerallerden zenginleştirilmiş gıdaların eklenmesinin ve enerji ile protein alımlarının artırılmasının gebelikte diyabet, preeklamsi, düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini azalttığı tespit edilmiştir. Anne ve babanın gebelik öncesi beslenmesinde yetersizlik yaşaması bebeğin gelecekte hipertansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini etkilemektedir.

Bu nedenlerden dolayı hem bireysel hem de halk sağlığı politikaları olarak gebeliğin planlanmasında mutlaka kadınlarda ve erkeklerde ağırlığının düzenlenmesi gerekmektedir. Gebelik sürecine BKİ’nin normal sınırlar içerisine alınarak başlanması anne ve bebek sağlığı açısından ilk hedeflerden biri olmalıdır. Bu bağlamda bireylerin mutlaka en az üç ay ile 1 yıl önceden beslenme alışkanlıklarını düzenlemek üzere bir diyetisyenle irtibata geçmeleri gerekecektir. 

Folik asit

Gebelikten önceki 3 ay üreme hücresi fonksiyonunun ve erken plasenta gelişiminin uygun hale getirilmesi için kritik bir dönemdir. Gebelik öncesi dönemde folik asit takviyesinin faydaları arasında preeklampsi, düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek, gebelik yaşına göre küçük doğum, ölü doğum, yeni doğan ölümü ve çocuklarda otizm riskinin azalması gösterilmektedir. Ayrıca yumurtanın tutunmasından hemen sonra embriyoda nöral tüp oluşmaya başlamakta ve gebeliğin ilk haftalarında kapanmaktadır. Nöral tüpün kapanması birçok faktörden etkilenmekle birlikte folik asit eksikliği ile ilintilidir. Genellikle bu haftalarda gebeliğin farkına varılmaması veya saptanmaması nedeniyle planlı gebeliklerde folik asit ihtiyacının karşılanmasına/folik asit takviyesine yine gebelik öncesi dönemde başlanmalıdır.

Gebelik döneminde gerekli olan folik asit seviyesini sadece beslenme ile tamamlamak son derece zor olduğu için beslenmenin yanı sıra folik asit takviyesi de yapılmalıdır. 1,5 milyon kadında yapılan bir çalışmada gebelikten 3 ay önce folik asit takviyesi yapılmasının, takviye yapılmayan kadınlara göre kıyaslandığında düşük, ölü doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve yeni doğan ölümleri riskini azalttığı tespit edilmiştir. Riskli gruplarda folik asit seviyelerinin düşük olması nedeniyle birçok ülkede besinler özellikle folik asit açısından zenginleştirilmektedir. Ülkemizde de halkın en çok kullandığı ürünlerde folik asit ile zenginleştirmeler görebilirsiniz (örneğin beyaz un, tuz). Gebeliği planlayan veya gebe kalma olasılığı olan kadın grupların bu şekilde zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmeleri de daha iyi bir seçim olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü, gebelik öncesinden başlayarak gebeliğin ilk 3 ayını da kapsayacak şekilde 400 mcg/gün folik asit desteğini önermektedir. Besinlerdeki en iyi folik asit kaynakları ise karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve portakal gibi turunçgillerdir. Takviye alımlarda toksik dozlara dikkat edilmelidir fakat doğal alımda herhangi bir toksik doz bildirilmemiştir.

Demir

Demir eksikliği özellikle ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede kadınlarda erkelere göre daha fazla görülen bir sağlık sorunudur. Ülkemizde her iki kadından biri demir eksikliği anemisi tanısına sahiptir. Genetik faktörler, fizyolojik faktörler, hastalık alt yapısı ve beslenme örüntüsü (Türkiye’nin tahıla dayalı bir beslenme örüntüsüne sahip olması) gibi birçok sebep demir eksikliği anemisine zemin hazırlamaktadır. Gebelik döneminde demir takviyesi, gıdalarda demir bakımından zenginleştirme, diyetin demir içeriğinin düzenlenmesi gibi müdahaleler etkili olsa da var olan demir eksikliğinin gebelik öncesi dönemde saptanması ve erken dönemde müdahale edilmesi gebelik sürecini, anne ve bebek sağlığını etkileyecektir. Şiddetli demir eksikliği hamilelikte dolaşımsal şoka ve anne ile bebek ölümüne sebep olabilir. Ayrıca demir eksikliği yetersizliği fetüste beyin gelişimini etkileyerek hipokampüs, öğrenme ve hafıza üzerinde kötü etkiye sahiptir.

Diğer yandan gebelik öncesi ve sırasında yapılan demir takviyesinin doğum sonrası kanamayı azalttığı, doğum sonrası toparlanmayı hızlandırdığı da tespit edilmiştir.

Çinko

Çinko vücutta çok fazla işlevi olan, üreme hücresi sağlığı ve optimal doğurganlık için son derece önemli bir mikro besin öğesidir. Özellikle gebelik planlaması yapan bireylerin serum çinko seviyeleri ve diyetlerinde çinko alım düzeyleri gebelik öncesinde değerlendirilmelidir. Özellikle son dönemlerde yapılan çalışmalar döllenmiş yumurtanın tutunduktan sonraki sürecini yakından etkileyen öğelerden birinin çinko olduğunu tespit etmiştir. Annenin gebelik öncesi ve gebelik sırasındaki çinko yetersizliği bebekte anomalilere, düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır. Çinko yetersizliği plasenta ağırlığını etkilemekte ve düşük riskini artırmaktadır. Ayrıca çinko yetersizliği yumurtanın epigenetik programlamasını da etkilemektedir. Gebelik öncesi dönemde spesifik çinko gereksinimi belirtilmez fakat çinko yetersizliği bulunan kadınlar mutlaka gebelik öncesinde tedavi edilmelidir. Ayrıca gebelik öncesi dönemden başlayarak gebelik süresi boyunca çinko takviyesi alan kadınların anne sütünde çinko miktarlarının daha fazla olduğu ve bu sütle beslenen bebeklerin büyüme eğrisinin ideal sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. Çinko hem hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı hem de doğum sonrası emzirme döneminde bebek sağlığı için önemlidir. Yetişkin kadınlar için günlük çinko gereksinimi 15mg’dır. Bu gereksinim günlük olarak et/tavuk/balık, süt/yoğurt, çavdar ekmeği, bulgur, pirinç, kuru baklagiller tüketilerek karşılanabilmektedir. Miktarları kişinin bireysel özelliklerine göre kişisel diyet listesinde değişecektir.

Doğurganlık seviyesini etkileyen faktörler

  • BKİ: Obezite sınıfında olan bireyler için BKİ’de ki her %5 düşüş hamile kalma olasılığını daha çok artırmaktadır. Diğer yandan zayıf kategorisinde olan bireylerde ağırlığın normal sınırlar içerisine alınması yine gebelik olasılığını artırmaktadır. Bu nedenle doğurganlığın artırılmasının hedeflendiği durumlarda ağırlık denetimi beslenme anlamında ilk ele alınması gereken faktörlerden olmaktadır.
  • Çinko: Özellikle gebelik planlaması yapan bireylerin serum çinko seviyeleri ve diyetlerinde çinko alım düzeyleri gebelik öncesinde değerlendirilmelidir. BKİ’si zayıf kategorisinde olan, sürekli kalori kısıtlı diyet yapan, yetersiz beslenen kadınlarda serum çinko seviyelerinde yetersizlik saptanabilir. Bu kategorideki kadınların özellikle gebelik öncesinde serum çinko seviyelerinin değerlendirilerek yetersizlik saptanması durumunda diyet ve/veya takviye ile çinko seviyelerinin normal düzeye getirilmesi doğurganlık düzeyinin iyileştirilmesine ve anne-bebek sağlığının iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.
  • Meyve-sebze tüketimi: Meyve tüketiminin azalmasıyla doğurganlığın %1-3 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
  • Fast food: Fast food tüketiminin azaltılmasının %3-8 oranında kısırlığı azalttığı tespit edilmiştir.
  • Glisemik indekisi yüksek besinler: Glisemik indeksi yüksek besinler tüketmek %10 oranında doğurganlığı azaltmaktadır.
  • Trans yağlar: trans yağ alımının artmasının doğurganlığı azaltabileceğini gösteren kanıtlar bulunmaktadır.
  • Pestisit ve teratojenlere maruziyet: her türlü kirleticiye ve tarım ilacı kalıntısına maruz kalmak gebelik olasılığını etkilemektedir. Bu nedenle hem anne adayı hem de baba adayı tüm maruziyetlerden uzaklalşmalıdır.

Pestisitler (Tarım ilaçları)

Yaşamın her evresinde ve riskli gruplarda olduğu gibi gebelik öncesin pestisit maruziyeti embriyo gelişimini, gebelik sürecini, anne ve bebek sağlığını etkilemektedir. Gebelik öncesi dönemde beslenme planlanırken pestisit maruziyeti dikkate alınmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan bir de bireylere en çok pestisit sorunu yaşanan yiyeceklerden olan sebze ve meyve tüketiminin artırılması tavsiye edilirken pestisit alımını da göz önünde buldurmak olmalıdır. Gebelik öncesi dönemde yüksek oranda pestisit kalıntısı taşıyan sebze ve meyvelerin tüketiminin azaltılmasının canlı doğum şansını %50 artırdığı bulunmuştur ki bu oran son derece önemlidir. Türkiye’de yapılan son araştırmalarda en çok pestisit kalıntı miktarının yeşil biberde olduğu saptanmıştır. Pestisitlerin türlerine göre değişmekle birlikte sadece suda 10 dakika yıkamak, karbonat ve sirkeli suda bekletmek, su ile seyreltilmiş çeşitli bileşikler ile dezenfekte etmek (klor dioksit gibi) gıdalardaki pestisit kalıntısını en fazla ortalama %50 oranında azaltmaktadır. Bu oran riskli gruplar başta olmak üzere tüm gruplar için hala çok yüksektir. Bu nedenle yüksek miktarda pestisit kalıntısı taşıyan sebze ve meyvelerin tüketimini özellikle gebelik öncesi ve sırasında azaltıp daha az kalıntı olabilecek meyve sebzeler tüketmek, mevsimi dışında sebze ve meyve tüketmemek, belki sadece organik sertifikalı olan meyve ve sebzeleri tüketmek önemli bir değişim olabilir.

Diyet örüntüsünün etkisi

Meyve tüketiminin fazla olması, şekerle tatlandırılmış içeceklerin ve fast food tüketiminin minimal düzeyde tutulması, glisemik indeksi düşük besinlerin diyette artırılmasının doğum sürecini etkileyerek zamanından önce doğum riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Bir kohort çalışmasında balık tüketiminin artması ile canlı doğum olasılığının arttığı tespit edilmiştir., Hem anne hem de babanın eslenme örüntüsünün değiştirebileceği en kritik ve uygun zamangebelik öncesi dönemdir.

Akdeniz diyeti

Bir kohort çalışmasında akdeniz diyet örüntüsüne (azalmış kırmızı et tüketimi, >5 porsiyon/gün sebze ve meyve, kuru baklagillerden ve yağlı tohumlardan zengin, balık ve zeytinyağı temelli diyet örüntüsü) sahip kadınların gebelik döneminde preeklamsi, hipertansiyon, gestasyonel diyabet tanısı alma ve prematüre doğum olasılıklarının azaldığı ve canlı doğum olasılıklarının arttığı bulunmuştur. Akdeniz diyet örüntüsünün tam tersi örüntüde beslenen bireylerde ise gebe kalma olasılığının düştüğü tespit edilmiştir.

Yaşam tarzı

  • Fiziksel aktivite: Doktoru tarafından fiziksel aktivite engeli bildirilmeyen bireyler için gebelik öncesi ve gebelik döneminde önerilen minimum aerobik aktivite miktarı haftada 150 dakika orta şiddette aktivite veya günde 30 dakika aktivite veya haftada 75 dakika yoğun aktivitedir. 
  • Alkol ve sigara: Alkol, fetal büyüme kısıtlamasına ve yüz bozukluklarına, öğrenme ve davranış zorluklarına ve merkezi sinir sisteminde bozulmaya neden olabilen bir teratojendir. Hamilelikte sigara içmek fetal büyümenin bozulmasına ve bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. 

Sağlık profesyonellerinin rolü

Gelecek nesillerin şekillendirilebileceği vurgulanan birçok çalışma sonunda otoriteler hem bireylere hem de sağlık profesyonellerine gebelik öncesi dönemin önemi konusunda çağrıda bulunmaktadır. Gebelik öncesi sağlığın öneminin farkındalığı toplumsal olarak artarsa gebelik dönemi ve gebelik sonrası karşılaşılan birçok risk de azaltılmış olacaktır. Bu aşamada devlet politikaları, özel kuruluşların desteği, dünya çapında yapılacak kampanyaların ve farkındalık girişimlerinin sağlık profesyonellerinin de desteğiyle kısa sürede cevap alacağını düşünmekteyim. Ayrıca sağlık profesyonelleri, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında otoriteleri ve kuruluşları gebelik öncesi dönemin önemini vurgulamak konusunda yönlendirebilir.

Doğru bilinen yanlışlar

  • Gebelik öncesi dönemde beslenme düzeyiniz ve alışkanlıklarınız yumurta ve sperm sağlığını etkileyerek gebelik süreci ile sonrasında anne ve bebeğin sağlığını etkilemektedir.
  • Gebelik öncesi dönemde beslenme doğurganlık seviyesini etkiler fakat doğurganlık düzeyi veya kısırlık birçok etmenden etkilenmektedir. Sadece beslenmenin düzenlenmesi çözüm olmayacaktır. 

Özet

Gebelik öncesi dönemde kadınların ve aynı zamanda erkeklerin beslenme alışkanlıkları hamilelik sürecini, doğum sonrası anne ile bebek sağlığını, bebeğin uzun vadede sağlık durumunu, yetişkinlikte oluşabilecek kronik hastalık riskini ve gelecek kuşakları etkileyebilmektedir. Temel olarak beslenmenin düzenlenmesi ve beslenme alışkanlıklarının/örüntüsünün değiştirilmesi veya düzenlenmesi gebelikten en az 3 ay önce başlamalıdır. Bazı durumlarda bu düzenleme gebeliğin 1 sene öncesinde başlayabilir. Anne ve baba adaylarında beslenme planlanırken ilk hedef ağırlığın düzenlenmesi olmalıdır. Bireylerin yaşına ve boyuna göre sağlıklı ve normal sınırlar içerisinde bir ağırlığa sahip olması için yaşam tarzı değişikliği ile birlikte sürdürülebilir beslenme planı düzenlenmelidir. Bu planda kişinin yetersizlikleri saptanmalı beslenmesinde alımının eksik olduğu tespit edilen vitaminler ve mineraller yönünden dengeli bir diyet oluşturulmalıdır. Gebelik öncesi dönemde dikkat edilecek en önemli bileşenler folik asit, demir, çinko, iyot, kalsiyum, potasyum, A, B2, B12, D, E vitamini alım düzeyleri ile teratojen maruziyeti, kafein tüketimi, alkol ve sigara kullanımı, fiziksel aktivite durumu ve diyet örüntüsü olmalıdır.

  1. Akhter Z et al. Preconception and pregnancy nutrition support for women with a history of bariatric surgery: A mixed-methods survey of healthcare professionals in the UK. Nutrients (2023). https://doi.org/10.3390/nu15204415

  2. Barker et al. Intervention strategies to improve nutrition and health behaviors before conception. Lancet (2018). https://doi:10.1016/S0140-6736(18)30313-1

  3. Başlı ve ark. Kadınların folik asit kullanımı ile ilgili bilgi düzeyleri ve prekonsepsiyonel dönemde folik asit kullanımları. Arch Med Rev J (2019). https://doi:10.17827/aktd.439941

  4. Dean et al. Preconception care: Nutritional risks and interventions. Reprod Health (2014). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25415364/

  5. Flemming et al. Preconception health 2: Origins of lifetime health around the time of conception: Causes and consequences. Lancet (2018). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975952/pdf/emss-77899.pdf 

  6. Godfrey KM et al. Maternal B vitamin and vitamin D status before, during, and after pregnancy and the influence of supplementation preconception and during pregnancy: Prespecified secondary analysis of the NiPPeR double-blind randomized controlled trial. PLoS Med (2023). https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004260

  7. Grieger et al. Preconception diet, fertility, and later health in pregnancy. Curr Opin Obstet Gynecol (2020). https://journals.lww.com/co-obgyn/abstract/2020/06000/preconception_diet,_fertility,_and_later_health_in.11.aspx 

  8. Şimşek ve ark. Gebelikte Folik Asit, B12 Vitamini, D Vitamini ve İyot Destekleri Kullanmak Gerekli Midir? Olası Riskler. KSÜ Tıp Fak Der (2021). https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1418814 

  9. Marshall et al. The importance of nutrition in pregnancy and lactation: Lifelong consequences. Am J Obstet Gynecol (2022). https://doi:10.1016/j.ajog.2021.12.035.

  10. Barker et al. Preconception health 3: Intervention strategies to improve nutrition and health behaviours before conception. Lancet (2018). http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30313-1

  11. Li et al. Preconception and prenatal nutrition and neurodevelopmental disorders: A Systematic review and meta-analysis. Nutrients (2019). https://doi:10.3390/nu11071628

  12. Stephenson et al. Preconception health 1: Before the beginning: Nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. The Lancet (2018) http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30311-8

  13.  Le et al. Awareness of nutrition and supplements among pregnant and preconception women: A real-world study in Vietnam. Women’s Health Reports (2023). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10615086/pdf/whr.2023.0014.pdf 

  14. Gunabalasingam et al. Micronutrient supplementation interventions in preconception and pregnant women at increased risk of developing pre-eclampsia: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr (2023). https://doi.org/10.1038/s41430-022-01232-0.

  15. WHO antenatal care recommendations for a positive pregnancy experience. Nutritional interventions update: Multiple micronutrient supplements during pregnancy. Geneva: World Health Organization; (2020). Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560384/pdf/Bookshelf_NBK560384.pdf 

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış