Connect with us

HIV/AIDS



İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı

"HIV/AIDS: 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri. Hâlâ öyle mi?"

HIV/AIDS

Giriş

1980’lerin başında ABD’de ilk HIV/AIDS vakalarının görülmeye başlaması ve “Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri” tarafından tanınması akabinde yoğun çalışmalar sonucu etken virüs (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü-HIV) ve bu virüsle enfekte olan insanlarda gelişen bağışıklık sisteminin etkinliğinin ileri derecede azalması sonrası ortaya çıkan AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) hastalığı tanımlanmıştır. HIV/AIDS ile bilinen ilk karşılaşmanın üzerinden kırk yılın üzerinde zaman geçmesi, günümüze kadar dünya genelinde 40 milyondan fazla insanın AIDS hastalığı ve onun komplikasyonları sonucu hayatını kaybetmesi, hâlâ dünya genelinde çok sayıda insanın ölümüne neden olması bu virüs ve ona bağlı olarak gelişen bu hastalık için yukarıda başlıkta verdiğimiz soruya ne yazık ki “Evet” yanıtını vermeyi gerektirmektedir. 

1980’lerin başında yukarıda da değindiğimiz ilk karşılaşma sonrası HIV virüsünün tanımlanması, ona karşı etkili ilaçların araştırılması ve tedaviye kazandırılması için bilim dünyasında yoğun çalışmalar gerçekleştirilmiş ve hâlâ gerçekleştirilmekte olup, 1987 yılında ilk antiretroviral ilaç zidovudin (AZT)’nin keşfinden sonra özellikle 1990 yılların ortalarından itibaren HIV virüsüne karşı etkili ilaçların (antiretroviral ilaçlar) geliştirilmesi ve tedaviye kazandırılması özellikle bu ilaçlara erişim sağlayabilen ve bu ilaçları aksatmadan düzenli kullanan HIV virüsü bulaşmış (HIV enfekte) kişilerde virüsün replikasyonunun (çoğalmasının) kontrol altına alınıp, baskılanmasını sağlamakta ve virüsün bulaşmasını (örneğin eş veya partnerlere, hamilelikte anneden fetüse) engellemekte ve bu virüse bağlı ilerleyen dönemde gelişen ve tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanan AIDS hastalığı ve bu hastalıkla ilişkili komplikasyonların gelişimini engellemede oldukça büyük bir başarı sağlamış olmakla birlikte, özellikle hastanın ilaçlarını hekimi tarafından belirtildiği biçimde düzenli kullanması vücudundaki HIV’in kontrol altında tutulması açısından elzemdir. Bununla birlikte aradan geçen kırk yılı aşkın sürede maalesef HIV virüsünü tamamen ortadan kaldıran bir ilaç veya ilaç kombinasyonu, yani tam bir tedavi veya HIV’den korunma için bir aşı bulunamamış ve tıbbi kullanıma kazandırılamamıştır, bu nedenle HIV’li kişilerin gerek virüsü başkalarına bulaştırmamak, gerekse HIV enfeksiyonunun ilerlemesine bağlı olarak gelişen AIDS ve AIDS ilişkili komplikasyonlara bağlı olarak hayatlarını kaybetmemek için ömürleri boyunca kendilerine alanında uzman hekimlerince reçetelendirilmiş olan antiretroviral ilaç tedavisini kullanmaları gerekmekte olup, bu tedavi düzeni ile HIV artık bu kişilerde ömür boyu var olacak ama baskılanmış bir “kronik hastalık” olarak süregelmektedir. Bu nedenle her ne kadar antiretroviral ilaçlarla düzenli tedavi ile HIV bulaşmasını takiben vücutta HIV virüsünün çoğalması baskılanıp, başka insanlara bulaşma ve AIDS gelişmesi engellenmiş olsa da HIV/AIDS’ten korunmanın en iyi yolu “bu konuda iyi bir eğitim, bilinçli olmak ve bulaşmanın engellenmesi ve bulaşmadan korunmadır”. Bu bağlamda HIV bulaşmasının en yaygın yollarından biri cinsel yolla olduğu için, özellikle aktif ve farklı kişilerle cinsellik yaşayan kişilerin prezervatif dahil etkin cinsel korunma yöntemlerini doğru ve düzenli olarak kullanmaları büyük önem arz etmektedir.


Tarihçe

HIV/AIDS ile bilinen ilk karşılaşma 1980’lerin başında ABD’nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne bildirilen vakalar ile olmuştur. 1981’in yazında genç eşcinsel erkekler vücutlarının bağışıklık sistemleri ile savunabileceği fırsatçı enfeksiyonlar ile hastalanıp, ölmeye başlamışlardır. Hastalığa yakalanan kişilerin vücutlarının oldukça zayıflamakta olduğu ve sıklıkla oldukça nadir görülen ve agresif bir kanser formu olan Kaposi sarkomuna bağlı olarak ciltlerinde özellikle kol ve yüz bölgelerinde koyu pembe renkli lekeler geliştiği belirtilmiştir. Bu ölümcül hastalık özellikle ABD’nin New York ve San Francisco gibi büyük şehirlerinde ve eşcinseller arasında görüldüğü için bir dönem “eşcinsel vebası” olarak bile adlandırılmıştır. Ve ne yazık ki bu hastalar, doktorlarının bütün çabalarına rağmen tedavi edilmeye çalışılan bir fırsatçı enfeksiyonu takiben diğer bir fırsatçı enfeksiyonun gelişmesi ile hızla kötüleşerek hayatlarını kaybetmişlerdir. 

Peki bu hastalığa neden olan ve daha sonra keşfedilen etken virüs “HIV” nasıl ortaya çıkmış ve nasıl topluma bulaşmıştı? Kökenleri uzun yıllar araştırılan ve HIV-1 ve HIV-2 olmak üzere iki tipi belirlenen bir retrovirüs olan HIV’in asıl kökenin orta batı Afrika (Kongo Havzası) olduğu ve burada yaşayan primatlardan, bu primatları enfekte eden ve onların bağışıklık yetmezliğine neden olan “Maymun Bağışıklık Yetmezlik Virüsünün (SMV)” 1900’lerin erken ortalarından itibaren türler arası geçişler sonucu diğer primatlardan insanlara geçtiği ve genetik mutasyonlar, kıtalar arası göç, korunmasız cinsellik, kişilerin aynı enjektörle toplar damar içine (intravenöz (i.v.)) ilaç kullanımı vb. yollarla Afrika kıtasından diğer kıtalara ve dünyaya yayıldığı belirtilmektedir. 

Günümüzde HIV/AIDS’in ilk tanımlandığı 1980’lerin başından günümüze dek bu hastalık dünya genelinde 40 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmuştur ve hâlâ olmaya devam etmektedir. 2022 yılında 1.3 milyon yeni HIV vakası tanımlanmış olup, 2022 yılı itibariyle dünya genelinde 39 milyon kişi HIV virüsü ile enfektedir ve 2022 yılında bu virüse bağlı olarak AIDS-ilişkili ölüm sayısı 630.000’dir. HIV ile enfekte (HIV ile yaşayan) 39 milyon kişinin 20.8 milyonu Doğu ve Güney Afrika’da, 4.8 milyonu ise Batı ve Orta Afrika’da yaşamaktadır. 2023'te yayınlanan bir çalışmaya göre, Türkiye'de 2020 Kasım sonu itibariyle kümülatif HIV enfeksiyonu sayısı 27767, 2020'de yeni tanı alan vaka sayısı ise 4037'dir. Türkiye'de 2000'li yılların başından 2018 yılına kadar HIV ile enfekte kişi sayısında yüzde 400'lük bir artış olduğu, 2021 yılı sonu itibariyle T.C. Sağlık Bakanlığı'nın resmi kayıtlarına göre Türkiye'de 32 bin kişinin HIV pozitif olduğu ve bunların 26 bininin erkek olduğu belirtilmiştir.


“HIV” virüsün özellikleri ve etki mekanizması

Peki HIV virüsü vücutta etkilerini nasıl göstererek insan bağışıklık sistemi yetmezliğine  ve bunu takiben AIDS hastalığına ve bu hastalığa bağlı komplikasyonlarla insanların ölümüne neden olmaktadır? HIV bir retrovirüstür; içerdiği RNA (ribonükleik asit) genomunun (genetik materyalinin) bir DNA (deoksiribonükleik asit) kopyasını istila ettiği konak hücresinin DNA’sına sokarak o konak hücresinin genomunu değiştirir. HIV konakçının başlıca CD4+ T hücreleri, makrofajlar ve dentritik hücreler gibi “bağışıklık sistemi hücrelerini enfekte eder”. HIV CD4+ T hücrelerini yok eder. 

HIV’in vücutta hücreleri nasıl enfekte ettiği şu şekilde özetlenebilir; olgun HIV partikülünün yüzey glikoproteini “gp120” konak hücre üzerindeki “CD4” reseptörüne bağlanır. İnsan bağışıklık sisteminin önemli yapılarından olan yardımcı T hücreleri, makrofajlar ve dentritik hücreler ve astrositler gibi CD4-pozitif (CD4+) olan bütün hücreler HIV’e karşı duyarlıdır. HIV’in gp120’sinin konak hücresindeki CD4’e bağlanması sonrası gp120 kemokin reseptör 4 ve kemokin reseptör 5 gibi ko-reseptörlere (vücutta çeşitli sinyal iletiminde görevli yapılar) bağlanır ve bunun sonucunda gp120’de oluşan yapısal değişiklikler ve viral RNA’nın konak hücrede çeşitli enzimlerle öncü virüs DNA’sının oluşturulmasına ve insan hücre çekirdeğine girmesine neden olur ve bu işlemler HIV’in konak hücreye bulaşmasını ve kalıcı bir enfeksiyon oluşumunu tamamlar. 

Konak hücre genomu içine bütünleşme sonrası ilk virüs partikülleri yaklaşık 6 saat sonra tespit edilebilir, yani enfeksiyondan yaklaşık 24 saat sonra enfekte hücreden ilk üretilen virüsler salıverilir. Hem mutasyonlar sonrası antijenleri tespit eden antikorlar (bağışıklık hücrelerinin ürettiği savunma yapıları) da enfekte olduğundan ve enfekte yardımcı T hücrelerin (yardımcı T lenfositlerin) bağışıklık sistemi aracılığıyla elimine edilmesi hem de HIV’e özgü Nef ve Tat gibi proteinler nedeniyle bu bağışıklık sistemi hücrelerinin yenilerinin olgunlaşmasının ve yerine konulmasının engellenmesi sonucu yardımcı T hücrelerinin düzeyinde sürekli azalma meydana gelir ve bağışıklık sistemi normal fonksiyonlarını yerine getirilemez. Makrofajlar, astrositler ve bellek T hücreleri gibi uzun ömürlü hücrelerin enfeksiyonunda yıllar süren bir latent süre (uyuklama evresi, gizli evre) görülür ve bu hücrelerin aktivasyonu ile de enfeksiyöz HIV partiküllerinin üretimi gerçekleşir. Sonuç olarak; HIV’in bağışıklık sistemini yetersiz duruma getirmesi HIV enfekte kişilerde fırsatçı enfeksiyonların ve kanserlerin gelişmesine neden olur


HIV testleri

HIV laboratuvar testleri ile tespit edilebilir ve kişideki çeşitli belirti ve bulgulara göre evrelendirilebilir. Dünya genelinde HIV yükünün azaltılmasında en önemli stratejilerden biri HIV testlerinin yapılmasının oranını arttırmaktır. ABD’de 1.2 milyon kişinin HIV ile yaşadığı ve HIV testlerinin uygulanabilirliği ve erişebilirliğine rağmen %14’ünün bu durumdan habersiz olduğu belirtilmektedir. Dünyanın pek çok bölgesinde HIV taşıyıcılarının üçte birinin AIDS veya bağışıklık yetmezliğinin belirgin olduğu ileri evrede enfekte olduklarını keşfettikleri belirtilmektedir. Bu durum dünya geneline vurulduğunda HIV’in tespiti ve akabinde yayılmasının kontrol altında tutulması için HIV testlerinin yapılmasının ne derece büyük öneme sahip olduğunu görülmektedir. 

HIV enfekte kişilerde antijene (vücuda girdiğinde bağışıklık yanıtı oluşturan yabancı moleküller) özgü antikor (antijene karşı vücutta oluşan bir çeşit bağışıklık savunma ürünleri) oluşumu (serokonversiyon) ilk bulaştan sonra 3 ila 12 hafta sonra gerçekleşebilir. Antikor oluşumu öncesi birincil tanı HIV-RNA veya p24 antijeni ölçümü ile konulabilir. 

HIV enfeksiyonunun teşhisini koymak için yapılan HIV testleri temel olarak üç tiptir: (1) antikor testleri, (2) antijen/antikor testleri, (3) nükleik asit testleri (NAT’ler).

Antikor testleri; kan ve ağız içi sıvıda HIV’e karşı vücudun ürettiği antikorları tespit eden testlerdir. Hızlı testlerin çoğu ve evde yapılan testler antikor testleridir. 

Antijen/Antikor testleri; kanda hem HIV antijenini hem de antikorunu tespit edebilen testlerdir. Antikor ve antijen/antikor testleri başlangıçta kullanılan rutin testlerdir. NAT’ler ise kanda HIV’i arayan testlerdir. NAT’ler pahalı testlerdir, rutinde kullanılmazlar, ancak kişinin HIV’e yüksek riskli maruziyeti varsa veya olası maruziyet ile birlikte erken HIV belirtileri olan kişilerde kullanılırlar. HIV testinden pozitif sonuç alınmasını takiben teşhisi onaylamak için takip testi yapılması gerekir. Takip testinin de pozitif çıkması durumunda kişiye HIV pozitif teşhisi konulur.

HIV testlerinde kişide yanlış negatif sonuç çıkma ihtimali olabilir, bu durumun antijen veya antikorun pozitif çıkmadan önceki pencere periyoduna bağlı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çok erken bir enfeksiyondan (2 haftadan az süre) kişide viral RNA yükü testi yapılabilir ve kişiye 1 ay veya 3 ay sonra tekrar seri test ile yeniden test yapılabilir. Bazı hastalarda 3 aya kadar pozitif test elde edilemeyebilir, bu nedenle her negatif test için pencere dönemine ilişkin bir açıklama ve ileri testler için randevu verilir. Risk altındaki davranışın üzerinden 3 ayın üzerinde bir süre geçmişse ve test sonucu negatifse test gerçek negatif olarak okunur.


HIV enfeksiyonu

HIV enfeksiyonun sınıflandırmaları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre yetişkinler ve 15 yaş üzeri adolesanlar için:

Klinik evre 1: HIV enfeksiyonu asemptomatiktir (belirti göstermez) ve genelleşmiş lenf nodu (lenf düğümü) büyümesi içerebilir.

Klinik evre 2: (hafif semptomatik (hafif belirtiler görülen) evre) Erken HIV enfeksiyonu çeşitli klinik belirtileri; %10’dan az kilo kaybı, inatçı solunum yolu enfeksiyonları (ör. sinüzit, bronşit, farenjit gibi), çeşitli cilt hastalıkları (ör. Herpes zoster alevlenmeleri, perleş (ağız dudak kenarında bir çeşit mantar olan Candida enfeksiyonları), tekrarlayan ağız ülserleri, papüler kaşıntılı cilt döküntüleri, seboreik dermatit, tırnak mantar enfeksiyonları gibi). 

Klinik evre 3: (orta semptomatik (orta belirtiler görülen) evre) Hastalık ilerledikçe ilave belirtiler ortaya çıkar; %10’dan fazla kilo kaybı, uzun (1 aydan uzun süre) açıklanamayan ishal, akciğer tüberkülozu, pnömoni, piyelonefrit, menenjit, septisemi, kemik ve eklem enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar. Bu evrede tekrarlayan ağız aftları, akut nekrotizan ülseratif stomatit, diş eti iltihabı ve periodontitis gibi mukokütanöz enfeksiyonlar da oluşabilir. 

Klinik evre 4: (ciddi semptomatik (ciddi belirtiler görülen) evre) AIDS’i tanımlayan bütün hastalıkları kapsar. HIV tükenme sendromu, Pneumocystis (jirovecii) pnömonisi, tekrarlayan ciddi bakteriyel pnömoni, akciğer dışı organ tüberkülozu, HIV ensefalopatisi, merkezi sinir sistemi toksoplazmozisi, özofagus kandidiyazisi ve Kaposi sarkomu gibi. Bu evrede ayrıca sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonları (retinit (gözde) veya diğer organ enfeksiyonları gibi), çeşitli ağır mantar enfeksiyonları (örneğin; akciğer dışı organ kriptokokozu, yayılmış mikozlar (örn. koksidiyomikoz, akciğer dışı histoplazmoz, trakeal, bronşiyal veya pulmoner kandida enfeksiyonu, menenjit dahil akciğer dışı organ kriptokokozu gibi), çeşitli ağır parazit, bakteri ve virüs enfeksiyonları (örneğin; izosporiyazis, yaygın tüberküloz dışı mikobakteri enfeksiyonu, visseral herpes simpleks enfeksiyonu gibi) edinilmiş HIV ile ilişkili rektal fistül (anüste oluşan kanal şeklinde yapılar), çeşitli kanserler (örneğin; serebral veya B hücreli non-Hodgkin lenfoma), ciddi bir beyin enfeksiyonu olan progresif multifokal lökoensefalopati (PML) ve HIV ile ilişkili kardiyomiyopati (kalp fonksiyonlarının bozulmasına neden olan kalp kası hastalıkları) veya nefropati (böbrek hasarı) gibi klinik durumlar bu evrede görülebilir. Bununla birlikte, AIDS'i tanımlayan hastalıkların eşlik etmediği bu durumların varlığı doğrulayıcı testlerin yapılmasını gerektirmektedir.

DSÖ’nün 15 yaş altı çocuklar için HIV enfeksiyonu evreleri (evre 1 benzerlik göstermekle birlikte) güncel DSÖ kılavuzlarından incelenebilir.


CDC’ye göre: 6 yaş ve üzeri yetişkinler için:

Evre 0: Negatif veya belirsiz bir HIV testinin ardından 180 günden kısa bir süre sonra pozitif bir test arasında geçen süre

Evre 1: CD4 sayısı ≥ 500 hücre/µl ve AIDS tanımlayıcı koşullar yok

Evre 2: CD4 sayısı 200 ila 500 hücre/µl ve AIDS tanımlayıcı koşullar yok

Evre 3: CD4 sayısı ≤ 200 hücre/µl veya AIDS'i tanımlayan koşullar

Bilinmiyor: Yukarıdaki sınıflandırmalardan herhangi birini yapmak için yeterli bilgi mevcut değilse.

HIV enfeksiyonunun üç temel evresi vardır; (1) Akut HIV Enfeksiyonu, (2) Kronik HIV Enfeksiyonu, (3) AIDS. 

İlk dönem olan akut HIV enfeksiyonu; HIV bulaşmasını takiben ilk 2-4 hafta içerisinde kişide ateş, baş ağrısı, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi grip benzeri belirtiler görülür. Bu dönemde virüs hızla çoğalarak vücuda yayılır ve bağışıklık sisteminin CD4 hücrelerine (CD4 T lenfositlere) saldırarak onları yok eder. Akut dönemde vücutta HIV seviyesi ve virüsü bulaştırma riski yüksektir. Bu evredeki kişiler antiretroviral tedavi görmeleri durumunda büyük yarar elde edebilirler. 

İkinci dönemde (kronik HIV enfeksiyonu) HIV vücutta çoğalmaya daha düşük bir hızda devam eder, bu evre asemptomatik HIV enfeksiyonu veya klinik latent evre olarak da isimlendirilmektedir. Kronik HIV enfeksiyonu olan kişilerde HIV-ilişkili belirtiler olmayabilir. Antiretroviral tedavi uygulanmaması durumunda kronik HIV enfeksiyonu 10 yıl veya daha uzun sürede, bazı kişilerde daha hızlı bir şekilde AIDS’e dönüşür. Antiretroviral tedavi alınması durumunda kişi bu evrede (kronik HIV enfeksiyonu evresinde) onlarca yıl kalabilir. Bu evrede de HIV bulaştırma ihtimali olmakla birlikte antiretroviral tedavinin reçete edilen biçimde eksiksiz ve düzenli kullanılması ve tedavi ile birlikte tespit edilemeyen virüs yüküne sahip olan kişiler HIV enfekte olmayan kişilere virüsü cinsel yolla bulaştıramazlar. 

AIDS; HIV enfeksiyonunun en ağır ve son safhasıdır. HIV virüsü kişinin bağışıklık sistemini ağır bir biçimde hasara uğratmıştır ve kişi fırsatçı enfeksiyonlara karşı savaşamamaktadır. HIV’li kişilere AIDS teşhisi CD4 seviyeleri 200 hücre/mm3’ün altında olması veya kişilerde çeşitli fırsatçı enfeksiyonların olması durumunda konulur. AIDS tanısı konmuş kişilerin çok yüksek viral yükü vardır ve diğer kişilere kolayca HIV bulaştırabilirler. Tedavi edilmedikleri takdirde AIDS’li kişiler yaklaşık 3 yıl hayatta kalırlar.


Bulaşma

HIV; enfekte kişinin kanı ve sperm, vajinal sıvı, mezi, rektal sıvı ve anne sütü de dahil olmak üzere diğer bazı vücut sıvıları yoluyla geçer. HIV’in bulaşması için virüsü içeren bu sıvıların diğer kişinin kan dolaşımına bir mukoz membran (rektum, vajina, penis veya ağızda bulunan), açık kesik veya yaralar veya doğrudan enjeksiyon yoluyla girmesi gerekir. 


HIV’in başlıca bulaşma yolları

Cinsel yolla (prezervatifsiz veya HIV tedavisinde veya HIV’den korunma amacıyla kullanılan ilaçları kullanmayan HIV’li bir kişi ile anal veya vajinal cinsel ilişki) (Dünya genelinde yeni HIV bulaşmalarının en sık nedeni cinsel ilişki ile olur. Cinsel yolla bulaşan başka bir hastalığa sahip olması kişinin HIV bulaştırma veya kişiye HIV bulaşma riskini artırabilir).

HIV’li kişilerle aynı iğne, enjektör veya enjeksiyonluk ilaç ekipmanlarını kullanmak.

Perinatal (anneden bebeğine) hamilelikte, doğumda veya emzirme ile bulaşma. Hamilelikte anti-HIV (antiretroviral) ilaç tedavisi bebeğe HIV bulaşmasını önler, ayrıca bebek maması ve güvenli su bulunan bölgelerde HIV’li kadınların bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir. 

Çok nadir durumlarda oral seks, ısırma, derin açık ağız öpüşme, önceden çiğnenmiş yiyecek (örneğin çocuklara verme, bilinen vakalar sadece HIV enfekte bakıcının ağzından kanının yiyecek ile karışması) ile bulaşma. 

HIV ayrıca kan veya doku veya organ bağışı ile de bulaşabilir, ancak günümüzde kan, doku ve organ nakli öncesi donörün (kan, doku veya organ veren kişinin) test edilmesi nedeniyle nadir bir durumdur.

HIV’in; tükürük, gözyaşı veya ter ile temas ile, tokalaşmak, sarılmak, yiyecek kap kacağı paylaşmak ile, aynı havuzda yüzmek, aynı tuvalet oturağını (klozeti) kullanmak, sinekler veya diğer hayvanlar tarafından ısırılmak ile bulaşmadığı belirtilmiştir.


Tedavi yaklaşımları

Antiretroviral ilaçlar: HIV/AIDS tedavisi ve profilaksisinde (korunmada) kullanılan ilaçlardır. 1987 yılında ilk antiretroviral ilaç olan zidovudin (AZT)’nin tedaviye kazandırılması sonrası özellikle 1990’lı yılların ortalarından itibaren antiretroviral ilaç araştırmaları hız kazanmış ve tedaviye kazandırılan antiretroviral ilaçların sayısı hızla artmıştır. Antiretroviral ilaçların HIV enfekte kişilerin tedavisinde kullanılması, düzenli ve aksatılmadan uygulanan tedavi ile HIV’li kişilerin viral yükünü (kişilerdeki virüs miktarı) azaltılmış, HIV’in kişilerin bağışıklık sistemi üzerinde yaptığı yetmezlik durumu düzeltilebilmiş, kişilerin hayatlarına normal bir şekilde devam edebilmeleri sağlanmış ve HIV’i diğer kişilere bulaştırmalarının önüne geçilebilmiştir. 

Günümüzde antiretroviral ilaçlar; nükleozit-nükleotid revers transkriptaz inhibitörleri (NRTİ), nükleozit olmayan revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTİ), proteaz inhibitörleri (Pİ), integraz inhibitörleri (İNSTİ), füzyon inhibitörleri (Fİ), kemokin koreseptör 5 antagonistleri olmak üzere temel olarak altı gruba ayrılmaktadır. Bu ilaçlar, HIV’in çoğalmasını bu virüsün insandaki yaşam döngüsünün farklı aşamalarında engellemektedirler. Füzyon inhibitörleri ve kemokin koreseptör 5 antagonistleri gibi giriş inhibitörleri virüsün hücre içine girmesini, NRTİ’ler ve NNRTİ’ler proviral DNA’nın sentezlenmesini, İNSTİ’ler viral DNA’nın genomik DNA’ya entegrasyonunu, Pİ’ler de virüsün olgunlaşmasını inhibe ederek etki gösterirler. HIV’in antiretroviral tedavisinin temellerinden biri “antiretroviral ilaçların en az iki, tercihen üç ilaçlı kombinasyonlar şeklinde” uygulanarak hem virüsün insan vücudundaki yaşam döngüsünde birkaç basamağın birden inhibe edilmesi (engellenmesi), hem de virüsün ilaç tedavisine karşı direnç geliştirmesinin önüne geçilmesidir. Bu amaçla en sık kullanılan üç ilaçlı kombinasyon tedavileri antiretroviral tedavinin temel dayanağını oluşturan NRTİ’lerden 2 ilacın yanına bir NNRTİ, Pİ veya İNSTİ eklenir (2 NRTİ+1 NNRTİ, 2NRTİ+1 Pİ veya 2NRTİ+1İNSTİ). Dirençli bir HIV suşu olmadığı sürece bu şekilde 3 tam aktif ilaçla tedaviye başlanır. Günümüzde bu şekilde üçlü ilaçları tek bir tablet şeklinde içeren ilaç rejimleri bulunmaktadır. 

Antiretroviral ilaç gruplarının başlıca ilaç örnekleri aşağıda verilmiştir:

NRTİ’ler: abakavir (ABC), zidovudin (AZT), emtristabin (FTC), tenofovir disoproksil (TDF), tenofovir alefenamid (TAF), 

NNRTİ’ler: efavirenz (EFV), etravirin (ETV), nevirapin (NVP), rilpivirin (RPV), doravirin (DOR)

Pİ’leri: lopinavir/ritonavir (LPV/r), darunavir/ritonavir (DRV/r), atazanavir/ritonavir (ATV/r)

Booster (güçlendirici): ritonavir (RTV, r), kobistat (COBI, c)

İNSTİ’ler: raltegavir (RAL), elvitegravir/kobistat (EVG/c), dolutegravir (DTG), biktegavir (BIC)

Füzyon İnhibitörleri (Fİ): enfuvirtid (ENF, T20)

Kemokin koreseptör 5 (CCR5) Antagonisti: maravirok (MVC)

CD4’e karşı bağlanma sonrası HIV-1 İnhibitörü: ibalizumab

Burada en iyi kombinasyon hastaya göre değişir: virolojik (virüs üzerine) etkinlik, toksisite, hap yükü, doz aralığı, ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimleri, en son ve önceki ilaç direnci sonuçları, eşlik eden diğer hastalıklar ve maliyet gibi faktörler değerlendirilerek uzman hekim tarafından hasta için en uygun antiretroviral ilaç kombinasyonu rejimi seçilir ve tedavi uygulanır. Hastanın tedaviye başlamadan önce ilaç kullanımının düzenli olmasının önemi, ilaç-ilaç, ilaç-besin etkileşimleri ve bu ilaçlara bağlı olarak görülebilecek çeşitli yan etkiler konusunda dikkatle bilgilendirilmelidir. Antiretroviral ilaçların etkili olabilmesi ve HIV’in bu ilaçlara karşı direnç geliştirmemesi için ilaçların kanda tedavi edici düzeylere ulaşması ve bunun için de bu ilaçların atlanmadan, aksatılmadan ve hekimin belirttiği şekilde düzenli biçimde kullanılması gerekmektedir.

Antiretroviral tedavi HIV tedavisinde kullanıldığı gibi maruziyet öncesi ve maruziyet sonrası profilaksi (korunma) amacıyla da kullanılabilir. Maruziyet sonrası profilakside kan ve vücut sıvılarına riskli temas sonrası en kısa sürede (≤72 saat (72 saat içinde)) bir hekim tarafından yönetilmesi gereken koruyucu antiretroviral tedavi başlanması önerilir. Bu koruyucu tedavi kapsamında bir ay süreyle TDF(TAF)/FTC+RAL, TDF(TAF)/FTC+DRV/r, TDF(TAF)/FTC+DTG veya TAF/FTC/BIC kullanılır. Maruziyet öncesi profilaksi (PrEP); riskli temas öncesi (örneğin riskli cinsel temas) düzenli prezervatif kullanmayan kişilerin HIV ile enfekte olmasını önlemek amacıyla kullanılır. Kişinin tedaviye uygunluğu cinsel sağlık uzmanı tarafından değerlendirilip yönetilir. Rejim günde bir kez TDF/FTC sürekli olarak kullanılır. “İstendiğinde (on-demand)” PrEP uygulaması cinsel birleşmeden 2-24 saat önce çift doz, ilk dozdan 24 ve 48 saat sonra da birer doz olmak üzere toplam 4 doz TDF/FTC alınır. PrEP’in yeni HIV olgularını önlemede en etkili yöntemlerden biri olduğu belirtilmektedir.   

HIV tedavisi ve profilaksisinde kullanılan antiretroviral ilaçların çeşitli ve bazıları ciddi olabilen “yan etkileri” vardır. Bunları özet bir biçimde vermek gerekirse; NRTİ’leri periferik nöropati (periferdeki sinirlerde hasar ve fonksiyon kaybı), pankreatit (pankreas iltihaplanması), lipoartrofi (cilt altı yağ dokusu dağılımının değişmesine bağlı şekil değişiklikleri) ve hepatik steatoz (karaciğer yağlanması) olarak ortaya çıkabilen mitokondriyel toksisiteye neden olabilirler, daha az sıklıkta ölümcül olabilen laktik asidoz, aminotransferaz enzimlerinin hızla yükselmesi, hepatomegali (karaciğer büyümesi), metabolik asidoz (serumda bikarbonat ve pH'nın azalması ile görülen asidoz), lipoartrofi ve insülin direnci yapabilirler. NNRTİ’leri gastrointestinal intolerans (sindirim sistemi reaksiyonları) ve deri döküntülerine (nadiren Steven-Johnson sendromu gibi ciddi durumlara) neden olabilirler. NNRTİ’ler vücutta birçok ilacın metabolize edilmesinde rol oynayan CYP450 enzim sistemiyle metabolize edilirler ve bu durum çok sayıda ilaçla etkileşime girmelerine neden olmaktadır. Bu durum bu ilaçlarla tedavide göz önünde bulundurulmalı, ilaç etkileşimleri, bu ilaçların doz ayarlamaları ve bazı kombinasyonların kullanılmaması gerektiği hekim tarafından dikkate alınmalıdır. Pİ’ler gastrointestinal intoleransa, metabolik (hiperglisemi (kan glukoz düzeylerinin artması), hiperlipidemi (kan lipit düzeylerinin artması)) ve morfolojik düzensizliklere (lipoartrofiyi içeren lipodistrofiye (vücutta yağ dokusu dağılımı bozuklukları) neden olabilir. Pİ’ler ayrıca yeniden dağılım sendromu ve vücutta yağ birikimi santral obezite, dorsoservikal (boyun ve sırt bölgesinde) yağ birikimi (bufalo hörgücü), periferik ve fasiyal zayıflama, meme büyümesi, Cushing sendromuna benzer görünüme neden olabilir, PR ve QT intervali uzaması dahil kalp iletim bozukluklarına, ilaç kaynaklı hepatit ve nadiren ciddi hepatotoksisiteye (karaciğer toksisitesi) neden olabilirler. Pİ’lerin ayrıca uzun süreli kullanımda kemik kaybı ve osteoporoz ile ilişkili olup olmadığı araştırılmaktadır. Pİ inhibitörleri de NNTİ’lere benzer şekilde CYP450 enzim sistemiyle metabolize edilir ve bu enzim sistemi ile etkileşerek çok çeşitli ilaç etkileşimlerine neden olabilirler. Kemokin koreseptör 5 antagonisti maravirok; üst solunum yolu enfeksiyonu, öksürük, ateş, kızarıklık, döküntü, baş dönmesi, kas ve eklem ağrısı, ishal, uyku bozukluğu, serum transaminazlarda yükselme, sistemik bir alerjik reaksiyon öncesinde gelebilen hepatotoksisite, miyokardiyal iskemi (kalp kasının kanlanmasının azalması) ve enfarktüse neden olabilir. Şiddetli böbrek yetmezliğinde hipotansiyona neden olabilir. Maravirok CYP3A4 enzimi tarafından metabolize edilir ve p-glikoprotein (pgp; vücutta yabancı maddeleri dışarı pompalayan bir protein) substratıdır (vücutta enzimler gibi çeşitli yapıların etki gösterdiği maddeler), bu nedenle ilaç etkileşimlerine dikkat edilmelidir. İNSTİ’ler nispeten daha iyi tolere edilirler, baş ağrısı ve gastrointestinal (sindirim sistemi) yan etkileri en sık bildirilen yan etkileri olmakla birlikte, diğer antiretroviral ilaçlarla kombinasyonları ilave yan etkilere ve/veya ilaç etkileşimleri yönünden dikkate alınmalıdır. Mevcut veriler ışığında lipit (yağ) metabolizması üzerine etkiler PI ve efavirenze göre daha olumludur. İNSTİ’lerin nadir ciddi yan etkileri aşırı duyarlılık reaksiyonları ve rabdomiyolizdir (iskelet kaslarının yıkılması).  

Sonuç olarak HIV ve bu virüse bağlı olarak oluşan ölümcül bir hastalık olan AIDS, kırk yılı aşkın süredir tanımlanmış ve bilinmekte olmakla birlikte, günümüzde hâlâ dünya üzerinde milyonlarca kişinin hayatını etkilemekte hâlâ her yıl yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olmaktadır. Bununla birlikte HIV/AIDS konusunda özellikle eğitim yoluyla bilinçlendirme ve bunun sonucunda özellikle cinsel olarak aktif ve farklı kişilerle cinsellik yaşayan kişilerin prezervatif gibi etkin korunma yöntemlerini doğru ve düzenli olarak kullanması, kontamine iğne kullanılmaması, paylaşılmaması dahil çeşitli önlemlerle bu hastalığın bulaşması ve yayılması kontrol altında tutulabilecektir. 

HIV’in tam bir tedavisi ve HIV’e karşı bir aşı hâlâ yoktur. Mevcut “antiretroviral tedaviler” HIV’den korunma amacıyla maruziyet öncesi ve sonrası kullanılabildiği gibi HIV ile enfekte olmuş kişilerde tedavi amacıyla etkili bir biçimde kullanılmaktadırlar. Ancak her ne kadar düzenli kullanım ile belirli bir sürede HIV’li kişide viral yükü azaltsalar ve tespit edilemeyecek düzeylere indirseler ve HIV taşımayan kişilere bulaştırmaya engel olsalar dahi, HIV’li kişideki virüsü tamamen yok edememektedirler ve ilaç kullanımının bırakılması veya düzeninin aksatılması durumunda HIV yeniden ve direnç kazanmış bir biçimde HIV’li kişinin vücudunda çoğalmaya devam edebilmektedir. Ve ilerleyen enfeksiyon AIDS’e dönüştükten belirli bir süre sonra kişi hayatını kaybetmektedir. Ömür boyu düzenli ilaç kullanımı ile ise kişi kronik bir hastalık taşıyan bir kişi gibi normal hayatına devam etmekte ve başka kişilere de HIV’i bulaştırmamaktadır. 

Bulaşıcı ve etkin tedavi görülmemesi durumunda ölümcül bu enfeksiyöz hastalıktan “korunmanın”, gerek onun yayılmasının önlenmesi, gerekse enfekte olma durumunda antiretroviral tedaviye dünya genelinde ulaşmanın her zaman kolay olmaması açısından yaşanan tedavi zorlukları ve ulaşılması durumunda ise gerek yan etkileri, gerekse ilaç etkileşimleri gibi zorlu süreçleri kapsayabilmesi ve HIV’in tam olarak eradike edilememesi (vücuttan tamamen yok edilememesi) nedeniyle bu ilaçların ömür boyu kullanılmasının gerekmesi nedeniyle daha iyi bir durum olduğu düşüncesiyle HIV/AIDS konusunda toplumsal ve uluslararası eğitim ve bilinçlendirmenin ve etkin korunma yöntemlerinin uygulanmasının önemini bir kez daha vurgulamakta fayda görülmektedir.


1. AA. Sağlık. Resmi kayıtlara göre Türkiye'de 32 bin 376 kişi HIV ile yaşıyor. (2022). https://www.aa.com.tr/tr/saglik/resmi-kayitlara-gore-turkiyede-32-bin-376-kisi-hiv-ile-yasiyor/2751954 (Accessed: 01.29. 2024).

2. Australian Government Department of Health Therapeutic Goods Administration. Proposed performance requirements and risk mitigation strategies for HIV tests. (2014). https://www.tga.gov.au/sites/default/files/consultation-proposed-performance-requirements-and-risk-mitigation-strategies-hiv-tests.pdf

3.  Aybar-Flores A, et al. Predicting the HIV/AIDS Knowledge among the Adolescent and Young Adult Population in Peru: Application of Quasi-Binomial Logistic Regression and Machine Learning Algorithms. (2023). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37047934/

4.  Barré-Sinoussi F, et al. Isolation of a T-lymphotropic retrovirus from a patient at risk for acquired immune deficiency syndrome (AIDS). (1983). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6189183/

5. Calado M, et al. Cell-to-Cell Transmission of HIV-1 and HIV-2 from Infected Macrophages and Dendritic Cells to CD4+ T Lymphocytes. (2023).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37243118/

6. Centers for Disease Control (CDC). Pneumocystis pneumonia--Los Angeles. (1981). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6265753/

7.  Centers for Disease Control (CDC). A cluster of Kaposi's sarcoma and Pneumocystis carinii pneumonia among homosexual male residents of Los Angeles and Orange Counties, California. (1982). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6811844/

8.  Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Revised surveillance case definition for HIV infection--United States, 2014. (2014). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24717910/

9.  Cloyd MW. Human Retroviruses. (1996). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21413279/

10. Faust L and Yaya S. The effect of HIV educational interventions on HIV-related knowledge, condom use, and HIV incidence in sub-Saharan Africa: a systematic review and meta-analysis. (2018). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30424761/

11. German Advisory Committee Blood (Arbeitskreis Blut), Subgroup ‘Assessment of Pathogens Transmissible by Blood’. Human Immunodeficiency Virus (HIV). (2016).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27403093/

12.  Gallo RC, et al. Frequent detection and isolation of cytopathic retroviruses (HTLV-III) from patients with AIDS and at risk for AIDS. (1984). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6200936/

13.  Greene WC. A history of AIDS: looking back to see ahead. (2007).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17972351/

14.  Huynh K and Kahwaji CI. HIV Testing. (2023).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482145/

15.  Kemnic TR and Gulick PG. HIV Antiretroviral Therapy. (2024).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020680/

16.  Medical New Today. Articles. 323825.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323825  (Accessed: 01.24.2024)

17. National Institute of Health. HIVINFO. Understanding HIV. Fact Sheets. HIV Testing. https://hivinfo.nih.gov/understanding-hiv/fact-sheets/hiv-testing (Accessed: 01.24.2024)

18. National Institute of Health. Health. Topics. HIV. Condition Info. Transmission. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/hiv/conditioninfo/transmission#f1 (Accessed: 01.24.2024)

19. National Institute of Health. HIV INFO. Understanding HIV. Fact-Sheets. Stages HIV Infection. https://hivinfo.nih.gov/understanding-hiv/fact-sheets/stages-hiv-infection (Accessed: 01.24. 2024)

20. National Institute of Health. HIV INFO. Understanding HIV. Fact-Sheets. HIV and Immunization. https://hivinfo.nih.gov/understanding-hiv/fact-sheets/hiv-and-immunizations#:~:text=There%20are%20no%20vaccines%20to,higher%20risk%20of%20getting%20them. (Accessed: 01.24.2024)

21.  Palmisano L and Vella S. A brief history of antiretroviral therapy of HIV infection: success and challenges. (2011). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21430338/

22. Popovic M, et al. Detection, isolation, and continuous production of cytopathic retroviruses (HTLV-III) from patients with AIDS and pre-AIDS. (1984).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6200935/

23. Romero RA, et al. Technology-Delivered Intervention Strategies to Bolster HIV Testing. (2021). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34109549/

24.  Safrin S. 49. Ünite Antiviral Ajanlar. Çev.: Yıllar DO, Akkan AG, Ünlü Taşdemir F. Temel ve Klinik Farmakoloji Ed. Katzung BG. Nobel Tıp Kitabevleri. (2021). 15. Basım. S: 870-884.

25. Shaeffer S. UNESCO Section for Preventive Education The Impact of HIV/AIDS on Education a review of literature and experience. (1994).

https://healtheducationresources.unesco.org/sites/default/files/resources/ImpEduc.pdf

26.  Sharp PM and Hahn BH. Origins of HIV and the AIDS pandemic. (2011).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22229120/

27. Sili U. Ünite 14.14. Antiretroviral İlaçlar. Güncel Farmakoloji Fizyoloji Temelinde Hasta Odaklı Yaklaşım. Eds. Şener G, Gören MZ, Okuyan B, Çağlayan Yeğen B. Güneş Tıp Kitapevleri, İstanbul (2022). S: 758-764.

28. Tseng A, et al. The evolution of three decades of antiretroviral therapy: challenges, triumphs and the promise of the future. (2015). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24730660/

29. UNAIDS. Media Asset. UNAIDS. Fact-Sheet. https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/UNAIDS_FactSheet_en.pdf (Accessed: 01.24.2024)

30.  UNAIDS. Resources. Fact-Sheet. https://www.unaids.org/en/resources/fact-sheet

 (Accessed: 01.24.2024)

31. Vidya Vijayan KK, et al. Pathophysiology of CD4+ T-Cell Depletion in HIV-1 and HIV-2 Infections. (2017). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28588579/

32. Vogel M, et al. The treatment of patients with HIV. (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20703338

33. Weinberg JL and Kovarik CL. The WHO Clinical Staging System for HIV/AIDS. (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23140869/

34. WHO. Data. Themes. HIV-AIDS. https://www.who.int/data/gho/data/themes/hiv-aids (Accessed: 01.24.2024)

35. World Health Organisation (WHO). Consolidated Guidelines on the Use of Antiretroviral Drugs for Treating and Preventing HIV Infection: Recommendations for a Public Health Approach. ANNEX 10, WHO clinical staging of HIV disease in adults, adolescents and children. (2016). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27466667/

36. Yaylali E, et al. Modeling the future of HIV in Turkey: Cost-effectiveness analysis of improving testing and diagnosis. (2023). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37390076/

 

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış