Seboreik Dermatit
"Seboreik dermatit, her yıl milyonlarca insanı etkileyen bulaşıcı olmayan yaygın bir sorundur."
Seboreik dermatit nedir?
Seboreik dermatit, tekrarlama oranı yüksek olan yaygın kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Normal veya iltihaplı cilt üzerinde kuru veya yağlı olabilen kaşıntılı pullu lekeler oluşturur. Bu hastalık başlangıçta derinin yağ bezleri açısından zengin bölgelerini, özellikle de kafa derisini ve ayrıca yüz ve gövdeyi etkiler ve çoğunlukla birden fazla bölgeye yayılır:
- Kafa derisi
Hafif deri dökülmesinden, kepek ve iltihaplı pullu kabuklara kadar değişebilir.
- Yüz
Tipik olarak burnun iki tarafındaki deri, kırışıklıklar ve yanaklarda kırmızı, iltihaplı ve pul pul bir görünüm oluşur. Bazen kaşların, göz kapaklarının ve kirpiklerin iç kısmı da etkilenir; bu durum blefarit olarak bilinir. Ayrıca dış kulak, kulak kanalı ve kulak memesi de etkilenebilir.
Etiyoloji
Tam olarak anlaşılmamasına rağmen, bu durumla çeşitli faktörler ilişkilidir. Malassezia cinsinin aşırı çoğalması ve anormal derecede yüksek androjen* seviyesi, diğerlerine göre daha fazla rol oynayan iki faktördür.
Malassezia insan derisinin normal mikroflorasına ait bir mantar türüdür. Bu mantar sebumun yağ asidi yapısını değiştirerek aşırı çoğalma durumunda iltihaba neden olur. Genellikle bu miktardaki iltihaplanma bu hastalığı başlatmaz, ancak daha yüksek duyarlılığa ve daha güçlü iltihaplanma tepkisine sahip kişiler sınırda olabilir.
Androjenik hormonların konsantrasyonu bu hastalığın etiyolojisini açıklayan bir başka güçlü önermedir. Yüksek androjen seviyeleri daha sonra iltihaplanmaya neden olan sebum salınımını artırır.
*Androjen: insan vücudunda bulunan bir tür hormondur ve özellikle erkeklerde bulunur.
Teşhis
Seboreik dermatitin klinik tanısı lezyonun lokalizasyonu, görünümü ve davranışına dayanmaktadır. Bu kriterlere göre doğru tanı mümkün değilse biyopsi yapılabilir.
Histopatoloji
Histopatolojik değerlendirmede tipik olarak epidermiste parakeratoz, tıkalı foliküler açıklıklar ve spongiyoz görülür. Seboreik dermatit durumunda dermiste seyrek, perivasküler lenfohistiyositik inflamatuar infiltrasyon bulunur.
Ayırıcı tanı
Aşağıdaki durumlar seboreik dermatit ile benzer semptomatik yapıya sahiptir:
- Atopik dermatit (egzema)
- Kandidiyaz
- Kontakt dermatit
- Eritrazma
- İmpetigo
- Nümerik egzama
- Pityriasis gülü
- Sedef hastalığı
- Gül hastalığı
- İkincil sifiliz
- Sistemik lupus eritematoz
- Tinea capitis ve corporis
Seboreik dermatit türleri
Seboreik dermatit genel olarak bebek ve erişkin olmak üzere 2 formdan oluşur.
Bebeklerde seboreik dermatit (beşik başlığı)
Bebeklerde ilk 3 ay içinde ortaya çıkan, bir yıla kadar sürebilen ve genellikle kendi kendine düzelen, düşük tekrarlama riski olan nadir bir türdür. Saçlı deride, yüzde ve bebek bezinin temas ettiği bölgelerde başlar ve uygun tedavi olmaksızın vücudun diğer bölgelerine yayılır. Rahatsızlık olmamasına rağmen, ebeveynler yüzleşme durumunda endişe duyabilirler. Beşik şapkasının nedeni tam olarak bilinmiyor ancak hijyen ihmalinden kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık olmadığını biliyoruz. Malassezia mantarına ek olarak, bazıları bunun, doğmadan önce plasenta yoluyla bebeğe aktarılan dolaşımdaki anneden kalan androjenlere tepki olarak yağ bezlerinin hiperaktivitesiyle ilişkili olabileceğine inanıyordu.
Beşik başlığının yaygın belirtileri arasında, çıkarılması kolay olmayan düzensiz pullarla veya kalın beyaz/sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt görünümü ve kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kaşıkta somon pembesi lekeler şeklinde hafif iltihaplanma yer alır.
Bebeklerde seboreik dermatit bazen diğer cilt rahatsızlıklarıyla, özellikle de atopik dermatitle karıştırılır. Bu durumlar arasındaki en büyük fark, atopik dermatitin çok kaşıntılı olabilmesidir.
Tedavi yöntemleri
- Etkilenen bölgelerin bebek şampuanı ile düzenli olarak yıkanması önemlidir.
- Topikal beyaz vazelin veya vazelin uygulaması çoğu durumda faydalı olabilir.
- Bazı dermatologlar su bazlı bir krem kullanmayı ve ardından pulları temizlemek için hafifçe fırçalamayı denerler.
- Durumun kapsamına ve ciddiyetine bağlı olarak hafif mantar önleyici şampuan reçete edilebilir.
Erişkin seboreik dermatit
Seboreik dermatitin erişkin formu ergenlikten itibaren gelişmeye başlayabilir; ancak yetişkinlik döneminde devreye girme olasılığı daha yüksektir. Prevalans 20 yaş üzerinde keskin bir şekilde artar; erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla otuzlu yaşların başında ve kırklı yaşlarda zirveye ulaşır. Erkek ve hiperpigmente* cilt popülasyonları arasında daha yüksek yaygınlık görülür. Yetişkin seboreik dermatit, bebek formunun aksine, hastalık yönetimi stratejisi ve hastanın genel sağlığına göre belirlenen, yıllar boyunca sürebilen bir kabuklanma ve temizleme döngüsüne sahiptir. Çoğunlukla sağlıklı insanlarda görülür; ancak aşağıdaki faktörler de ciddi vakalarla ilişkilidir:
- Yağlı cilt
- Aile öyküsü
- Organ nakli, HIV enfeksiyonu, lenfoma, Parkinson hastalığı, tardif diskinezi, down sendromu ve depresyon durumunda immünsupresyon
- Sedef hastaları için fotokemoterapi (puva) tedavisinin geçmişi
- Uzun süreli kortikosteroid veya sitotoksik tedavi
- Travmatik stres bozukluğu sonrası
- Hormonal değişiklikler
- Beslenme kusurları
- Soğuk ve kuru hava
- Sert deterjan, kimyasal ve sabunların sık kullanımı
*Hiperpigmentasyon: Cilt yüzeyinin koyu hale gelmesidir.
Tedavi yöntemleri
Genel önlemler
Seboreik dermatit kronik bir hastalık olduğundan hastayı bu durum ve uygun cilt bakımı yolu hakkında eğitmek çok önemlidir. Değiştirilebilir bir yaşam tarzı belirlenmelidir. Örneğin meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme muhtemelen daha az seboreik dermatit riskiyle ilişkiliyken, stres durumu daha da alevlendiriyor.
Özel önlemler
- Gerektiğinde üstteki pulcukların uzaklaştırılması için keratolitik ajanlar kullanılabilir. Salisilik asit, laktik asit, üre, propilen glikol ve kömür katranı tercih edilebilecek ilaçlardan bazılarıdır.
- Ketokonazol, çay ağacı yağı, siklopiroks şampuanları veya losyonları gibi topikal antifungal ajanlar malassezia enfeksiyonunu azaltabilir. Mantar azollere dirençli olduğunda bu ilaçları çinko pirition veya selenyum sülfür şampuanlarıyla deneyebilirsiniz.
- Akut alevlenme durumunda hafif topikal steroid, iltihabı kontrol edebilir. Kortikosteroid kullanamadığınızda, yan etkileri daha az olduğundan pimekrolimus krem veya takrolimus endikedir.
- Fototerapi başka bir tedavi seçeneğidir.
- Terapi kombinasyonu sıklıkla tavsiye edilir.
Komplikasyonlar
- İkincil bakteri veya mantar enfeksiyonları
- Deri incelmesi, kan damarlarının genişlemesi ve steroid kaynaklı telanjiektazi
- Cildin görünümünden kaynaklanan psikososyal etkiler
- Özellikle koyu tenli kişilerde post inflamatuvar hiperpigmentasyon
Genelleştirilmiş seboreik dermatit
Çok nadiren dermatit şiddetli ve yaygın hale gelebilir, vücudun geniş bölgelerini kaplayabilir ve daha fazla dikkat gerektirebilir. Saç çizgisinde ve göğüs ön kısmında yaprak şeklinde veya halka şeklinde pullu lekeler, ayrıca koltuk altlarında, göğüs altlarında döküntüler ve genital kırışıklıklar genelleştirilmiş seboreik dermatite işaret eden belirgin semptomlardır.
Özet
Bu makale seboreik dermatitin çeşitli yönlerini gözden geçirmektedir. Klinisyene terapötik yaklaşımları modüle etme ve birleştirme konusunda yardımcı olmak için pratik uygulamalar sağlanmaktadır. Seboreik dermatit kronik bir hastalık olduğundan, optimum sonuçlar, klinik deneyimlerin bireysel vakaların ihtiyaçları ile birleştirilmesine bağlıdır.
- Cradle cap (seborrheic dermatitis) in infants. (2023). https://kidshealth.org/en/parents/cradle-cap.html
- Griffiths c. Rook’s textbook of dermatology.
(2016). John wiley & sons inc., chichester, west susex.
- Seborrheic dermatitis. (2022). https://dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-dermatitis
- Seborrheic
dermatitis: overview. (2022). https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview