Connect with us

Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme



Uzman Diyetisyen

"Sağlam bir beslenme rutini güçlü bir antibiyotik olabilir."

Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme

Enfeksiyon hastalıklarına genel bakış

Mikroorganizmalarla doğumdan itibaren temas halinde olan insan vücuduna çok sayıda mikroorganizma ile geçici veya kalıcı şekilde yerleşir. Bu süreçte, mikroorganizmalarla bağışıklık sistemi tarafından bir tehlike olarak algılanabilir ve enfeksiyon yanıtı oluşturabilir. Oluşan enfeksiyon yanıtı hücre ve dokulara zarar verebilir, hastalık ile sonuçlanabilir. Bağışıklık sistemi; mikroorganizmaların dokulara yerleşmesini veya enfeksiyon yanıtını önlemeye ve gelişen hastalık halini iyileştirmeye çalışır. Enfeksiyonu takiben hastalığın ortaya çıkmasında, kişinin biyolojik özellikleri kadar davranışsal etkisi de çok büyüktür. Adetler, gelenek ve görenekler kişilerin davranışlarını etkiler, bu durum aynı zamanda enfeksiyon bulaşında önemli rol oynar. Çiğ et ve çiğ süt tüketme, seyrek banyo yapma gibi davranışsal özellikler bulaşıcı hastalıklara yatkınlığa neden olabilmektedir. El yıkama alışkanlığının az olduğu yerlerde solunum yolu enfeksiyonları ve dışkıyla temas yoluyla bulaşan hastalıklar yaygın görülmektedir. Mikroorganizma bulaşına maruz kalmış parmakların burna veya göze teması, tokalaşma, öpme gibi yakın kişisel temas maruziyet süresini artırmakta ve mikroorganizmanın hızla yayılmasına neden olmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları çoğunlukla halk sağlığını ilgilendiren ve acil önlemlerin alınmasını gerektiren bir durum oluşturur. Enfeksiyon hastası olan bir kişi aynı zamanda toplumun diğer bireyleri için risk faktörü̈ haline gelebilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları, insanlığın tarihi boyunca karşılaştığı en karmaşık ve değişken sağlık sorunları arasında yer alır. Buna en iyi örnek dünya genelinde sadece bir sağlık krizi olmakla kalmayan; toplumların direncinin, dayanışmasının ve bilimsel ilerlemenin sınırlarını zorlayan Covid-19’dur.

Sınıflandırılması

Enfeksiyon hastalıkların sınıflandırılması, mikroorganizmanın türüne, meydana getirdiği belirtilere ve hastalığın seyrine göre değişebilir ki bu sınıflandırma, tedavi veya hastalığı önlemede de önemli bir role sahiptir. Enfeksiyonların türleri; hastalığa neden olan mikroorganizmalara göre; bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları veya parazit enfeksiyonları olarak; meydana geldiği bölgeye göre solunum yolu enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları vb. şekillerde gruplandırılabilir. Yayılım türüne göre hava yoluyla, temasla, sular aracılığıyla veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; hastalık sürelerine göre ise akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olarak sınıflandırmak mümkündür. Enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkenin belirlenmesi kritiktir ve antimikrobiyal ajanlar, etken tanımlandıktan sonra spesifik tedavide kullanılır. Ancak unutulmamalıdır ki; özellikle antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı gibi davranışlar sebebiyle antimikrobiyal direnç günümüzde ciddi bir sorun haline gelmiştir.

Prevalans

Gelişmiş hijyen, aşılama ve antibiyotik kullanımı nedeniyle enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır. Bununla birlikte, gelişmekte olan dünyada, ölümlerin yaklaşık üçte biri hala enfeksiyon hastalıkları ile ilişkilidir. Ancak, bazı enfeksiyonlar, kitlesel göçler gibi nedenlerle gelişmiş toplumlarda da halk sağlığını tehdit etmeye devam etmekte, düşük gelirli ülkelerde önde gelen ölüm nedeni olmakta ve bebekler, yaşlılar gibi savunmasız gruplar için büyük bir risk olmaya devam etmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, bireylerin tıbbi bakım için başvurduğu en yaygın hastalıktır ve yaşlılarda hem grip hem de zatüre hala yaygın bir ölüm nedenidir. Bu nedenle bağışıklama önlemlerinin güçlendirilmesi, hayati bir önem taşımaya devam etmektedir.

Bağışıklama nedir?

Bağışıklama enfeksiyonlardan korunmada önemli bir strateji olarak ortaya çıkar. Aktif veya pasif olarak iki tür bağışıklama mevcuttur. Aktif bağışıklama aşılar aracılığıyla vücudun bağışıklık sistemini uyarırken, pasif bağışıklama hazır antikorlarla geçici koruma sağlar. Günümüzde mevcut olan etkili ve güvenli aşılar sayesinde pek çok ciddi enfeksiyona karşı koruma sağlanabilmektedir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonların duyarlılığında, kalıcılığında ve temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık hücrelerinin %70-80'i bağırsakta mevcut olduğundan, bağırsak mikrobiyotası, bağırsak epitel tabakası ve mukozal bağışıklık sistemi arasında karmaşık bir etkileşim vardır. Bağırsaktaki lokal mukozal bağışıklık tepkilerine ek olarak, bağırsak mikrobiyomunun (mikrobiyotanın içinde bulundurduğu genetik materyal) sistemik bağışıklığı da etkilediği giderek daha fazla kabul edilmektedir.

Mikrobiyota ve bağışıklık sistemi

Mikrobiyota bağırsak yüzeyinde yaşayan mikroorganizmaların tümüne denir. Bağırsak mikrobiyotası bağışıklık tepkilerini düzenler ve patojenlere karşı direnç sağlar. Mikrobiyotanın bileşiminin çeşitli faktörlerden etkilendiği ve antibiyotik kullanımı gibi etkenlerin mikrobiyota yapısını bozarak zararlı mikroorganizmalara yer açabildiği bilinmektedir. Bağırsak duvarı enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol oynar. Bu bariyer bakteriyel yayılıma karşı ilk savunma mekanizmasıdır. Ek olarak, bu bariyer mukus astarıyla güçlendirilmiştir ve antimikrobiyal moleküller için bir rezervuar görevi gördüğü belirtilmektedir. Bağırsak mikrobiyotası ile bağırsak epiteli arasındaki etkileşim sürekli bir bağışıklık sinyaline yol açar ve bu sinyalin düzenlenmesinin bağırsak homeostazı (iç dengesi) için önemlidir. İşleyen bu sistemin bozulması durumunda enfeksiyon riski artabilmektedir. Mikrobiyotanın bağışıklık tepkisini etkilemesinin bir başka yolu da, diyet bileşenleri veya mikrobiyal metabolitlerin (son ürün) oluşumu şeklindedir. Bu metabolitler, bağırsak homeostazını destekleyen özelliklere sahiptir. Örneğin, kısa zincirli yağ asitleri ve triptofan; antimikrobiyal bileşenlerin ve mukusun üretimini artırarak bağışıklık sistemine destek olur. Bu metabolitlerin azalması veya kaybı bağırsak homeostazında dengesizliklere ve enfeksiyonlara duyarlılığın artmasına neden olabilir. Bu nedenle, bağırsak mikrobiyotası, mikrobiyal ürünler ve konak faktörleri arasındaki hassas denge, bağışıklık sisteminin optimal işleyişini ve bağırsak sağlığını etkileyen önemli bir faktördür. Sağlıksız beslenmenin, bağırsak mikrobiyotasına olan olumsuz etkileri sebebiyle enfeksiyon riskinin artmasıyla ilişkilendirildiği ve bulaşıcı olmayan bazı hastalıkların gelişimini doğrudan etkileyebildiği belirtiliyor.

Enfeksiyon hastalıklarında beslenme

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için beslenme büyük önem taşır. Yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için gereklidir. Besinler, bağışıklık yanıtlarını destekleyen faktörler içerir. Doğru beslenme, kronik hastalıkların riskini azaltabilir ve bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırabilir. Özellikle, beslenmenin çocuklarda enfeksiyon hastalıkları riskini etkilediği ve beslenme yetersizliğine sebep olduğu, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bilinmektedir. Beslenme durumundaki eksiklikler, bağışıklık hücrelerinin işlevini azaltabilir ve enfeksiyonlara karşı hassasiyeti artırabilir. Öte yandan, bazı vitamin ve minerallerin yeterli alınmasının enfeksiyonlardan korunmada, bağışıklık yanıtının oluşmasında önemlidir. Özellikle anne sütünün yararlı bileşimi bebeğin bağışıklık sistemini geliştirerek geçireceği enfeksiyonlara bağışıklık yanıtının şiddetini ve süresini azaltabilir. Tüm besin ögeleri açısından yeterli ve dengeli bir beslenme modeli, enfeksiyonlardan korunmada ve enfeksiyon hastalığı sırasındaki bağışıklık yanıtında önemli bir rol üstlenir. Öte yandan modern yaşam tarzının getirdiği değişiklikler, enfeksiyon şiddetini ve hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin meyve ve sebzelerin tüketimi önemlidir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Bağışıklık sisteminde D vitamini de önemli rol oynamaktadır. Vücut ısısını dengelenmesinde bol sıvı alımı gerekmektedir. Aşırı beslenme, aşırı vücut yağı birikimine ve obeziteye neden olabilir ve bu da bağışıklığın bozulmasından köken alan kronik enflamatuvar durumlara katkıda bulunabilir. Besin alımını optimize etme çabalarına öncelik vermek, hastalık yükünü azaltmak ve hastalığı iyileştirmek için iyi bir yaklaşımdır.

Bağışıklık yanıtında makro besin ögeleri

Karbonhidratlar, sağlıklı bir diyetin büyük bir kısmını oluşturur. Düşük glisemik indeksli karbonhidrat türleri bağışıklık sistemini destekleyebilir. Enfeksiyon sırasında artan vücut sıcaklığının her bir 1°C için enerji ihtiyacının da %10 kadar arttığı bilinmektedir. Karbonhidratlar enerji ihtiyacının karşılanmasına destek olur. Bunun yanında mikrobiyota sağlığına katkılarından dolayı diyette posa içeriği yüksek olan tam tahıllar ve bunların ürünleri gibi karbonhidrat kaynaklarına daha fazla yer verirken basit şeker tüketimi ve ilave şekerlerin azaltılması kısıtlanmalıdır. Proteinler vücuttaki temel yapı taşı olan amino asitlerden oluşmaktadır. Bu amino asitler, tokluk hissi, enerji metabolizması, kemik sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için gereklidir. Sağlıklı bir yetişkinin günlük protein ihtiyacı 0,8 g/kg/gün'dür ve düşük protein alımının yağsız vücut kütlesi, kas fonksiyonu ile bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Bağışıklık sistemini destekleyen ve uyarıcı etkilere sahip hücrelerin yapımı için proteinler gereklidir. Proteinlerden laktoferrin doğuştan gelen bağışıklığı desteklediği ve enfeksiyonlara karşı birincil savunma mekanizması olarak kabul edilmektedir ve T hücrelerini olgunlaştırarak ve reaktif oksijen türlerini temizleyerek etki gösterir. Whey proteini, yüksek kaliteli protein içerir ve bağışıklık hücrelerini uyararak bağışıklığı arttırır. Bu sebeple protein dengesini hastalık esnasında sağlayabilmek kritiktir. Farklı diyet yağı türlerinin enfeksiyonu azaltıcı veya artırıcı etkileri olabilmektedir. Araşidonik asit, eikosapentaenoik asit (EPA) ve diğer yağ asitlerinin vücutta farklı etkiler gösterdiği, özellikle araşidonik asidin enfeksiyon yanıtını artırıcı etkilere sahip olduğu ve diğer yağ asitlerinin enfeksiyonu azaltıcı etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Doymuş yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu, yüksek yağlı diyetlerin bağırsak ilişkili bağışıklık yanıtını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri, bağışıklık yanıtını olumlu etkiler, enfeksiyon durumunu zayıflatır ve bağışıklık direnci kazandırmaktadır. Bağışıklık sistemini geliştirmek için omega-3 kaynağı yağlı balık tüketiminin arttırılması doğru bir strateji olabilir.

Bağışıklık yanıtında mikro besin ögeleri

Bağışıklık sisteminin doğru işleyişi için C ve D vitaminleri ile çinko gibi mikro besin ögelerinin yeterli alımı önemlidir. Mikro besin ögeleri birbirleriyle etkileşim içindedir ve tek bir besin maddesinin eksikliği bile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu mikro besinlerin diyetle alınmasının yanında takviye olarak alınması da bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabilir. Özellikle D vitamini ve çinko gibi besinlerin takviye olarak alınması bağışıklık fonksiyonunu düzenleyebilir. A vitaminin aktif formu olan retinoik asit, enfeksiyon yanıtını arttıran hücrelerin baskılanması ve antikor üretimi ile özellikle viral enfeksiyonlara karşı koruyucu IgA antijenlerinin seviyelerini artırmaktadır. A vitamini eksikliğinde T ve B bağışıklık hücrelerinin hareketlerinde bozulmalar meydana gelmektedir. D vitamini, güneş ışığı ile temas sonucu deride üretilen, yağda çözünen bir vitamindir. Otuzdan fazla dokuda D vitamini reseptörleri bulunmaktadır ve immün fonksiyonların, hücre çoğalmasının ve farklılaşmasının düzenlenmesinde rol oynar. Enfeksiyon artışına sebep olan hücrelerin artışını baskılar. Sağlıklı bireylerde serum D vitamini düzeylerinin optimal aralıkta tutulmaya çalışılmasına özen gösterilmelidir. Serum D vitamini takiplerinin rutin tetkikler arasına alınması önerilmelidir. E vitamini, tüm hücrelerin hücre zarında bulunan, yağda çözünen antioksidan bir vitamindir. E vitamini, radikal temizleyici faaliyet göstermektedir. Bağışıklık hücreleri de yüksek miktarda E vitamini içermekte, bu durum onları yüksek metabolik aktiviteye bağlı oksidatif hasardan korumaktadır. E vitamini özellikle T hücreleri işlevini korumaktadır. Yapılan çalışmalar, E vitaminin enfeksiyonlar üzerinde etkili olduğunu ifade etmektedir. Demir oksijeni akciğerlerden hücrelere taşır, alyuvarların yapımında, lökosit üretiminde, çeşitli enzimlerin üretiminde ve bağışıklık sisteminde rol alır. Demir eksikliği durumunda başta anemi olmak üzere bağışıklık sisteminin fonksiyonları bozulur. Yeterli demir seviyesinin bulunması, T lenfositlerinin farklılaşması ve çoğalması ile patojenleri öldürme etkileri olmak üzere bağışıklık fonksiyonları için önemlidir. Enfeksiyon varlığında patojenler, demiri kullanarak artmaya başlar ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Bu nedenle, demir homeostazının sürekli bir şekilde kontrol altında tutulması gerekmektedir. Enfeksiyon durumunda demir takviyesi çok uygun olmayan bir stratejidir. Beslenmede çeşitli organ etleri, kırmızı et, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve zenginleştirilmiş̧ kahvaltılık tahıllar demirden zengin kaynaklardır. Ancak demirin emilimi dikkate alındığında en zengin kaynak kırmızı ettir. Çinko, bağışıklık hücrelerinin gelişmesi ve işlevlerini devam ettirebilmesi için önemlidir. Çinko, bağışıklık sistemi üzerinde daha çok T lenfositleri üzerine etkilidir. Ayrıca çinko, nötrofiller ve doğal öldürücü hücrelerin çalışması ve gelişmesi için gerekli bir mineral olup bu yolla doğuştan gelen bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve işlevlerini devam ettirebilmesi için de gereklidir. Normal fizyolojik koşullarda her hücre çinko dengesini korur ve kontrol altında tutar. Ancak olası eksiklikte alerjiler, enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar ortaya çıkabilir. Sonuç olarak tüm mikro besinler ve makro besinler açısından yeterli bir beslenme doğru bir bağışıklık yanıtı sağlar.

Enfeksiyon hastalıkları sırasında artan sıvı ihtiyacı

Enfeksiyonun vücutta oluşturduğu yanıtlardan biri artan vücut ısısıdır. Isıyı dengede tutabilmek için bol sıvı tüketimi gereklidir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan zararlı ögelerin atılmasında, fonksiyonların devamlılığının sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemlidir. Bu nedenle, her gün 2-2,5 litre sadece su içilmelidir. Bitki çayları, çay gibi içecekler toplam sıvı alımına dahil edilmemelidir. Bu içeceklerin vücutta su kaybına neden olduğu unutulmamalıdır (diüretik etki).

Anne sütü

Anne sütü en güvenli ve temiz besin kaynağı olup enfeksiyonlardan koruyucu antikorlar içermektedir. Yaşamın ilk aylarında tek enerji ve besin kaynağı olan anne sütü dinamiktir. Doğumdan sonra ilk günlerde salgılanan süt olan kolostrum, bebek için zengin bir besin kaynağı olması yanı sıra içerdiği yüksek oranda immunglobülinler (Ig) ile enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Anne sütünde bulunan laktoferrin geniş̧ antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini düzenleyici bir protein olarak görülmektedir. Anne sütünde bulunan laktoperoksidaz da antimikrobiyal aktivite göstermektedir. Anne sütü proteinlerinin %40’ını kazein oluşturmaktadır. Kazeinin midede doğal bağışıklık etkisi mevcuttur. Kompleks karbonhidrat yapıları olan oligosakkaritlerin antipatojenik, bağışıklık düzenleyici, anti-inflamatuvar ve prebiyotik etkili oldukları bildirilmektedir. Anne sütü canlı bir sıvıdır, içerisinde makrofajlar, kök hücreleri, lenfositler bulunmaktadır. Günde 1.1010 tane anne sütü kaynaklı lenfosit bebeğe geçmektedir. Anne sütünün tüm bu faydalı içeriği sebebiyle çocukluk çağı, erişkin sağlığı ve anne sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır. Çocukluk döneminde alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından obeziteye kadar bir dizi hastalık riskini azaltabilir. Araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin enfeksiyonlara bağlı hastane başvurularındaazalma gösterdiğini belirtmiştir. Anne sütü, ayrıca içerdiği bakterilerle bebeğin bağırsak mikrobiyomunu oluşturur ve bağışıklık sistemini düzenler. Bu nedenle, anne sütü enfeksiyonlardan korunma açısından önemli bir avantaj sağlar. Ancak, bazı durumlarda anne sütünün verilmesi sakıncalı olabilir; örneğin, HIV, herpes, Ebola gibi.

Fonksiyonel besinler

Sarımsağın sağlık üzerindeki faydalı etkileri mevcuttur. Allisin, sarımsakta enfeksiyon yanıtını artıran faktörlerin salınımını azaltan bir bileşiktir. Sarımsak takviyeleri doğal öldürücü hücreleri uyarmaktadır. Sarımsağın ana biyolojik bileşeni olarak kabul edilen allisinin güçlü antimikrobiyal etkileri olduğu belirtilmektedir. Zerdeçal, içeriğinde kurkumin bileşiğini barındırır. Kurkuminin, enfeksiyon yanıtını artıran hücrelerin üretimini baskıladığı kanıtlanmıştır. Kurkumin anti-enflamatuvar, antioksidan ve antiviral etkilidir. Bal arıları tarafından üretilen reçineli bir malzeme olan propolis, bağışıklık sistemini güçlendirici olarak yaygın olarak tüketilmektedir. Antibakteriyel, antifungal, antiviral, antiparaziter, karaciğer koruyucu ve immünomodülatör aktiviteleri nedeniyle kullanılır. Güçlü antienflamatuvar ve bağışıklık düzenleyici etkileri vardır.

Yanlış bilinenler

D Vitamini kullanmak hastalığa yakalanmayı önlemez. D vitamini seviyelerinin takibi bağışıklık sisteminin uygun işleyişini sağlar. Enfeksiyon hastalık sürecinde demir takviyesi alınması doğru değildir. Hastalığa yakalandıktan sonra yüklü bir takviye alımı yerine yeterli ve dengeli beslenmenin sürekliliği sağlanmalıdır.

Özet

İnsan vücudu doğumdan itibaren yaşam boyu mikroorganizmalarla temastadır, bazen bu mikroorganizmalar hastalık oluşturabilir. Enfeksiyonlar, genellikle halk sağlığını etkileyerek ciddi bir soruna dönüşebilir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı organizmayı korur ve bu sistem beslenme ile karşılıklı etkileşim içindedir. Bebeklik döneminde anne sütü ile beslenme de dâhil uygun bir beslenme, enfeksiyonlara karşı direnci artırabilir ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterir. Antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuvar özelliklere sahip çeşitli fonksiyonel gıdaların da beslenme düzeninde yer alması bağışıklığı güçlendirebilecek bir strateji olarak belirtilmektedir. Enerji taleplerini karşılayan ve temel besinleri sağlayan bir diyet tüketmek sağlıklı bir bağışıklık sistemini teşvik ederken, hem az hem de aşırı beslenme bağışıklık fonksiyon bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. Besin alımını optimize etme çabalarına öncelik vermek, hastalık yükünü azaltmak ve hazırlığı iyileştirmek için bir yaklaşımdır.

  1. Alam M et al. Immunity: A brief review. Mymensingh Med J. (2016). https://europepmc.org/article/med/27277380 

  2. Baltimore E.Feigin and Cherry's Textbook of Pediatric Infectious Diseases (2010). 

  3. Calder PC et al. Nutrition, ımmunosenescence, and ınfectious disease: an overview of the scientific evidence on micronutrients and on modulation of the gut microbiota. Adv Nutr (2022).  https://doi.org/10.1093/advances/nmac052

  4. Ede G. Enfeksiyon hastalıkları. Gökmen Özel H, editör. Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri. (2022). 

  5. Enfeksı̇yon Hastalıklarında (Covıd 19) Beslenme, Takvı̇ye Edı̇cı̇ Gıdalar ve Sağlık Etkı̇lerı̇ Bı̇lı̇m Komı̇syonu Raporu, Ulusal Beslenme Konseyi, Ankara, Türkiye (2022).

  6. Hatch-McChesney A et al. Nutrition, ımmune function, and ınfectious disease in military personnel: A narrative review. Nutrients (2023).  https://doi.org/10.3390/nu15234999

  7. Knödler M et al. Long-term survival of the Shiga toxin-producing Escherichia coli O104: H4 outbreak strain on fenugreek seeds. Food Microbiol (2016). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27375259/ 

  8. Michael TO and Craig WH. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases: Elsevier Health Sciences (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7128814/ 

  9. Oz HS et al. Nutrition, inflammation, and infectious disease. Med Inflamm (2012). https://doi.org/10.1155/2012/172480

  10. Smith TJ et al. Nutrition, ımmune function, and infectious disease. Med J (2021). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33666926/ 

  11. Wiertsema P et al.The ınterplay between the gut microbiome and the ımmune system in the context of infectious diseases throughout life and the role of nutrition in optimizing treatment strategies Nutrients (2021). https://doi.org/10.3390/nu13030886

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış