Connect with us

Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak



Dr. Öğr. Üyesi- Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Wrocław, Polonya

"Genetik yatkınlığın, çevresel faktörlerin ve epigenetik değişikliklerin karmaşık etkileşimi, küresel obezite sağlık krizini körüklüyor."

Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak

Tanım

Obezite ve fazla kiloluluk, kalori alımı ve harcanması arasındaki enerji dengesizliğinin doğrudan bir sonucu olarak, sağlığı olumsuz etkileyebilecek derecede vücut yağının aşırı veya anormal birikmesiyle karakterize edilen iki yaşam tarzı hastalığıdır [1].

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Amerikan Kalp Derneği (AHA) kılavuzlarına göre, yetişkinlerde fazla kiloluluk tanısı Vücut Kitle İndeksi [BMI (kg/m2), vücut ağırlığı ve boyun karesi arasındaki oran ile konulur.] 25.0-29.9 arasında olduğunda, obezite ise 30'dan büyük veya buna eşit bir BMI ile tanımlanır [2]. Ayrıca obezite üç şiddet düzeyine ayrılmıştır: Sınıf I (Orta), 30.0 ila 34.9 BMI ile karakterize edilir; Sınıf II (Şiddetli), BMI değeri 35.0 ila 39.9 arasında değişen; ve BMI'nın 40'a eşit veya bu değeri aştığı Sınıf III (Çok Şiddetli veya Morbid)

Epidemiyoloji

Obezite, dünya çapında yaygınlığı giderek artan küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve günümüzde gerçek bir tıbbi yük oluşturmaktadır. Ulusal ve uluslararası araştırmalar, farklı popülasyonlardaki obezite prevalansını düzenli olarak değerlendirmekte ve küresel obezite prevalansının son yıllarda önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite oranlarında dramatik bir artışla karşı karşıyayız. Bu eğilim, diğerlerinin yanı sıra yaşam tarzındaki değişiklikler, uygunsuz beslenme rejimleri ve azalan fiziksel aktivite dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle ilişkilidir [4].

En son Dünya Obezite Atlası raporu, 2023'te aşırı kilo veya obezitenin dünya çapında yaygınlığının %38 olduğunu ve BMI'nın 25 kg/m2'yi aştığını ortaya koymuştur. Dahası, 2035 yılına ilişkin endişe verici tahminler, küresel obezite yaygınlığının %51'e kadar önemli bir artış göstereceğini ve Güney Pasifik Adaları'nın obezite artışının ön saflarında yer alacağını öngörmektedir. Özellikle 2030 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin tahminen %78'inin fazla kilolu veya obez olması beklenmektedir. Amerikan nüfusu 2023 yılına kadar obezite oranında %78'e varan bir artışa maruz kalmıştır [5].

Avrupa'da önümüzdeki 10 yıl içinde obezite prevalansında kritik bir artış beklenirken, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2022'de yetişkin Avrupa nüfusunun yaklaşık %23'ünün orta ila şiddetli obeziteye sahip olacağı öngörülmektedir


Fizyopatoloji

Obezite, aşırı kalorili besin alımına bağlı olarak ilerleyici şekilde gelişen, hormonal ve bağışıklık sistemi bozukluklarına yol açan, yağ dokusunun hafif veya düşük dereceli kronik inflamasyonu (iltihaplanması) olarak kabul edilir. Dolayısıyla obezitenin geliştiği mekanizmalar, aşağıda ayrıntıları verilen çeşitli genetik, çevresel, metabolik, davranışsal ve hormonal faktörler arasındaki karmaşık etkileşimleri kapsamaktadır:

Enerji dengesizliği

Obeziteyi başlatan temel faktör enerji dengesizliği ile ilgilidir. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve enerji harcamasını sınırlayan azalmış fiziksel aktivite ile birlikte aşırı kalori alımı, yağ birikimini ve deri altı ve iç organ yağ dokusunun anormal genişlemesini teşvik eder [7].

Genetik faktörler

Genetik yatkınlık, obeziteye yatkınlıkta çok önemli bir rol oynar, ancak yalnızca hastalığın başlangıcına ve ilerlemesine katkıda bulunmaz, aynı zamanda genellikle diğer risk faktörleriyle ilişkili bir ko-faktördür. Bazı genetik varyasyonlar ve epigenetik değişiklikler, normal metabolik mekanizmanın fonksiyonunu, lipitlerin (yağların) dönüşümünü ve depolama oranlarını değiştirebilir ve iştah-tokluk ritmini düzensizleştirebilir [2].

Çevresel faktörler

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda küresel modernizasyon ve sosyoekonomik durumun iyileştirilmesi, son birkaç yılda obezite prevalansının sürekli artmasına önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Yüksek kalorili işlenmiş gıdalara kolay erişim, hareketsiz yaşam tarzları ve azalan fiziksel aktivite, etkilenen popülasyonlarda daha büyük vücut boyutlarına geçişi destekleyen obezojenik (obeziteye neden olan) ortamın temelinde yer almaktadır [8].

Hormonal düzenleme

Hormonlar iştahın, metabolizmanın ve yağ depolamanın düzenlenmesinde önemli ve bütüncül bir rol oynar. Leptin, ghrelin, resistin, visfatin ve adiponektin gibi birçok anahtar hormon yağ dokusundan salınır ve çeşitli mekanizmalar yoluyla enerji dengesi üzerinde sıkı bir kontrol sağlar. Çok sayıda araştırma, hormonal dengesizliklerin aşırı kilo alımına ve obez fenotipe (dış görünüme) doğru ilerlemeye güçlü bir şekilde katkıda bulunduğunu göstermiştir. Resistin, örneğin insüline karşı duyarsızlaşmayı ve büyük miktarlarda salgılandığında aşırı yağ depolanmasını tetikleyen, insülini antagonize eden (etkinliğine karşıtlık eden) bir hormondur. Leptin/adiponektin oranındaki değişiklikler benzer şekilde yağ dokusu bozukluğu ve karakteristik kronik inflamatuvar (iltihaplı) durumunun gelişimi ile ilişkilidir [9].

Yağ inflamasyonu (Yağ iltihabı)

Yağ dokusu artık fazla enerji için bir depo olarak görülmemekte, birçok metabolik süreci düzenleyen aktif bir endokrin (hormonal) organ olarak kabul edilmektedir. Aşırı beslenme ve aşırı enerji yükü altında yağ dokusu kritik moleküler değişikliklere uğrar ve proinflamatuvar (iltihaba öncülük eden) bir fenotipe geçer. Büyümüş ve zarar görmüş adipositler (yağ dokusu), insülin direncini ve metabolik düzenlemenin bozulmasını teşvik eden çok sayıda pro-inflamatuar sitokin (vücutta iltihaba neden olan yapılar) salgılar [10].

İnsülin direnci

Obezite genellikle hücrelerin insülinin etkilerine daha az duyarlı hale geldiği insülin direnciyle ilişkilidir. Kan glukozu (şekeri) seviyelerindeki dalgalanmalar insülin salgılama oranlarını yönetse de, dolaşımdaki serbest yağ asitlerinin benzer şekilde pankreas β hücresinden insülin salınımını tetiklediği gösterilmiştir. Yağ dokusundaki anormal lipoliz (yağların yıkımı), insülinin kan dolaşımına aşırı salınmasını teşvik eden sürekli bir dislipidemiye (kanda anormal lipit (yağ) düzeyleri) neden olur. Uzun süreli hiperinsülinemi (kanda aşırı insulin hormonu varlığı) ayrıca hedef dokuları insülin sinyallerine daha az duyarlı hale getiren negatif geri bildirimi başlatır. Sonuç olarak, insüline dirençli bireylerde yüksek insülin seviyeleri, yağ depolanmasının artmasına yol açarak kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunabilir [11].

Sinir sistemi

Merkezi sinir sistemi (MSS), özellikle hipotalamus, iştahın ve enerji atılımının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Enerji homeostazını (düzenlenmesini) kontrol eden beyin devrelerindeki fonksiyon bozukluğu, yağlanmanın uzamasına ve vücut ağırlığı artışına güçlü bir şekilde katkıda bulunur. Özellikle, nöropeptid Y (NPY), dopamin ve serotonin dahil olmak üzere çeşitli nörotransmiterlerin ve nöropeptidlerin ekspresyonu (oluşturulması) ve/veya aktivitesindeki değişiklikler, aşırı kilolu veya obez bireylerin beslenme davranışını ve enerji harcama oranlarını güçlü bir şekilde etkiler ve değiştirir [12].

Bağırsak miktobiyotası

Sindirim sisteminde yaşayan çeşitli mikroorganizmalarının bir popülasyonunu ifade eden bağırsak mikrobiyotasının yakın zamanda obezite ile ilişkilendirildiği ve türe özgü olduğu kanıtlanmıştır. Fizyolojik olarak sindirim mikrobiyomunun yaşam döngüsü, insan sindiriminden kaçan gıda metabolitlerinin ve kalıntılarının kullanımına dayanır. Sınırsız gıda tüketimi, enterik (barsaklardaki) mikroorganizmaların türleri ve miktarındaki dengesizliği yansıtan bir disbiyozu (barsak florasının bozulması) tetikler, bu da merkezi iştahta ve kalorilerin atılmasında anormal bir artışa, anormal yağ depolamasına ve kalıcı sistemik inflamasyona (iltihaba) yol açar [13].


Obezitenin komorbiditeleri (Obeziteye eşlik eden hastalıklar)

Obezite bir dizi eşlik eden hastalıkla ilişkilidir; bu da sıklıkla diğer sağlık durumlarıyla birlikte var olduğu anlamına gelir. Yağ dokusu iltihabı, lipit (yağ) metabolizması yetmezliği, artan kan glukozu (kan şekeri) ve yağ asitleri seviyeleri gibi obeziteye bağlı değişikliklerin çoğu, diğer metabolik durumların patogenezine (hastalığın kaynağı ve gelişmesi esnasında vücutta meydana gelen değişiklikler) güçlü bir şekilde katkıda bulunur. Obezitenin bazı dikkate değer eşlik eden hastalıkları şunlardır:

Tip 2 diyabet

Obezite, tip 2 diyabetin (T2DM) gelişimi için önemli bir risk faktörüdür ve küresel olarak artan obezite prevalansı (yaygınlığı), kaçınılmaz olarak giderek artan T2DM vakasıyla ilişkilidir. T2DM, periferik (çevresel) dokuların toksik lipidlerle (yağlarla) aşırı yüklenmesinden, yağ dokusunda düşük dereceli inflamasyondan (iltihaptan) ve düzensiz mikrobiyom-barsak-beyin ekseninden kaynaklanan verimsiz bir insülin etkisinden ve/veya üretiminden kaynaklanan sürekli hiperglisemiyi (kan glukozu (şekeri) düzeylerinin yüksekliği) ifade eder. Obezite bu nedenle T2DM'ye büyük bir katkıda bulunur; burada bozulmuş insülin sinyali, azalmış β hücre kütlesi ve fonksiyonu ve ayrıca lipotoksisite (yağlara bağlı toksik etkiler) T2DM başlangıcını sağlar [14].

Kalp damar hastalıkları

Obezite, yağlanma, yüksek kan basıncı, ateroskleroz (damar tıkanması), yüksek kolesterol düzeyleri ve iltihaplanma gibi faktörlere bağlı olarak kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Yağ dokusu ve lipit (yağ) depolarının karakteristik birikimi, tümü kritik kalp ve dolaşım bozukluklarının belirtileri olan koroner kalsifikasyona, endotel disfonksiyonuna, değişen damar daralmalarına ve artan derin ven trombozu ve akciğer embolisine katkıda bulunabilir [15].

Dislipidemi (Kanda anormal lipit (yağ) düzeyleri)

Obezite ve ilişkili yağ dokusu aşırı gelişimi ve yağ dokusu büyümesi, kan dolaşımında dolaşan yağ seviyelerindeki dalgalanmalarla doğrudan ilişkilidir. Hem insülin direnci hem de kronik inflamasyon (iltihap), yağ dokusunda yağ yıkımını ve serbest yağ asitlerinin aşırı salınımını artırır; bu da lipoprotein metabolizmasının düzensizliğine katkıda bulunur; bu da hipertrigliseridemi (kanda trigliserit düzeylerinin yükselmesi), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerinde yükselme ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyelerinde düşme olarak kendini gösterir [16].

Karaciğer hastalıkları

Metabolizmayı ve vücudun detoksifikasyonunu düzenlemekten sorumlu merkezi bir organ olarak karaciğer, özellikle aşırı kilo ve/veya obezitenin neden olduğu değişikliklere maruz kalır. Aşırı beslenme ve aşırı kalori yüklemesi sırasında, kritik bir karaciğer yağ asidi metabolizması düzensizliği meydana gelir, bu da karaciğer dokusu içinde trigliseritler de dahil olmak üzere reaktif lipitlerin (yağların) anormal şekilde birikmesine neden olur ve böylece alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) ve fibroz gibi hastalıkların gelişmesine katkıda bulunur. Karaciğer lipotoksisitesinin (yağlara bağlı toksisite) bir diğer özelliği, karaciğer insülin duyarlılığında ilerleyici bir kayıpla ilgilidir; bu durum, dengesiz glukoz düzenlenmesine ve aşırı karbonhidratların lipitlere (şekerlerin yağlara) dönüştürüldüğü karaciğer yağ asidi sentezinin artmasına neden olur [17].

Solunum sorunları

Obezite, akciğerlerin ve göğüs duvarının fizyolojisini (işleyişini) olumsuz etkileyerek ciddi akciğer sorunlarına yol açar. Karın bölgesinde yağ dokusunun birikmesi, diyaframın patolojik yer değiştirmesine, solunum kapasitesinin sınırlanmasına ve ardından obstrüktif uyku apnesi, astım ve hipoventilasyon sendromu (çok sığ veya yavaş nefes alma) gibi ilişkili kısıtlamaların gelişmesine bağlı olarak hem statik (durağan) hem de dinamik akciğer hacimlerini değiştirir [18].

Eklem problemleri

Aşırı vücut ağırlığı, ağırlık taşıyan eklemlere ek baskı uygulayarak osteoartrit gibi rahatsızlıklara katkıda bulunur. Dahası, obez bireylerin tipik düşük dereceli kronik inflamatuvar durumu, eklemlerde sürekli bir proinflamatuvar ortamın devam etmesine neden olur ve bu da ilerleyici kıkırdak dejenerasyonuna (hasarına) ve kemik erozyonuna yol açar [19].

Çeşitli kanserler

Obezite; meme, kolon, sindirim sistemi ve endometriyal kanserler de dahil olmak üzere birçok yaygın kanser için doğrudan bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Değişen lipit (yağ) metabolizması ve döngüsü, kronik metaflamasyon, anormal doku matriksi yeniden yapılanması, hormonal dengesizlik, uzamış hiperlipemi (kanda yüksek lipit (yağ) seviyeleri) ve disbiyozis (barsak florasının bozulması) ile karakterize edilen genel obezite ile ilişkili metabolik dengesizlik, çeşitli karsinojenik ve metastatik (kanser yayılım) yolakların başlatılmasına ve ilerlemesine katkıda bulunur [20].

Moleküler arka plan

Aşırı kilo ve obezite, öncelikle deri altı ve iç organ yağ dokusu formlarında aşırı yağ birikmesi olarak kendini gösterir. Bununla birlikte, durumun başlangıcı ve ilerlemesi, metabolizmayı düzenleyen bir takım moleküler olaylardan kaynaklanmaktadır.

Lipotoksisite (Lipitlere (yağlara) bağlı tokisite)

Yağların hepatositler (karaciğer hücreleri), miyositler (kas hücreleri) ve pankreatik β hücreleri dahil olmak üzere adipogenik olmayan (yağ kaynaklı olmayan) hücrelerde birikmesi, ciddi hücresel arızalardan ve lipoapoptoz (lipit yağ ilişikili programlanmış hücre ölümü) yoluyla ölümden sorumludur. Diaçilgliserol ve seramidler gibi reaktif lipit ara maddelerinin sürekli üretimi, metabolizma düzenlenmesini yöneten temel yolları kesintiye uğratır. Serbest yağ asitleri ve bunların metabolitleri, karaciğer ve kaslarda insülin sinyalini engelleyebilir, pankreas β-hücreleri tarafından glukozla uyarılan insülin salgılanmasını baskılayabilir, hücre döngüsünün durdurulmasını indükleyebilir ve pro-apoptotik (öncü programlanmış hücre ölümü) yolakları başlatarak genel bir doku yetmezliğine yol açabilir [21].

Oksidatif stres

Yüksek yağlı diyetin kronik tüketimi, yağ asidi oksidasyonunu ve lipit peroksidasyonunu güçlendirerek reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretiminde önemli bir artışa neden olur ve bu da halihazırda mevcut metaflamasyonu daha da kötüleştirir. Sonuç olarak, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidazdan (GPx) oluşan endojen antioksidan savunmalar tükenmekte ve baskılanmakta, bu da oksidatif strese yol açmaktadır. Temizlenmemiş yüksek ROS seviyeleri, lipitler, proteinler ve DNA gibi hücresel makromolekülleri daha da oksitleyerek hücrelere ve dokulara zarar verir [22].

Mitokondriyel disfonksiyon

Mitokondri, solunum ve oksidatif fosforilasyon yoluyla enerji dönüşümü ve tedariğinden sorumlu, hücrelerin güç merkezleridir. Yüksek kalori alımı sırasında mitokondri aşırı yüklenmesi, sınırlı proton gradyanı dağılımı ve adenin nükleotid yoksunluğu yoluyla süperoksit anyonlarının aşırı üretimini uyararak zararlı bir pro-oksidan ortam yaratır [23]. Yağlanmış hücreler genel olarak bozulmuş biyogenez, hasarlı DNA, yetersiz elektron taşıma zinciri, azalmış membran potansiyeli ve genel olarak tükenmiş oksidatif fosforilasyon (OXPHOS) ile glukoz ve lipit metabolizmasında ve enerji kullanılabilirliğinde patolojik değişikliklere neden olan mitokondri sayısında azalma sergileme eğilimindedir [24].

Endoplazmik retikulm stresi

Endoplazmik retikulum (ER), lipit (yağ) metabolizması, protein olgunlaşması ve katlanması ve kalsiyum biyoyararlılığından sorumlu çok işlevli bir hücresel organeldir. Yağların aşırı yüklenmesi ve buna bağlı inflamatuvar olaylar sırasında, ER içinde uygunsuz proteinlerin katlanmasının, kesik ve işlevsiz proteinlere yol açmasının doğrudan bir sonucu olan, katlanmamış bir protein tepkisi meydana gelir. Bu uyumsuz katlanmamış protein tepkisi daha sonra kronik inflamatuvar yanıtları sürdüren ve hem yağ hem de yağ olmayan dokularda obezite oluşumunu güçlendiren ve otofajik hücre ölümünün ortaya çıkmasıyla sonuçlanan ER stres kollarının aktivasyonu için bir sinyal iletimi kademesini tetikler [25].


Özet

Obezite ve aşırı kilo, aşırı vücut yağı hipertrofisi (aşırı gelişimi) ile karakterize edilen ve etkilenen bireylerin sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyen iki yaygın metabolik durumdur. Aşırı kilo, 25,0-29,9 arasındaki bir BMI ile tanımlanırken, obezite, 30'a eşit veya daha yüksek bir BMI ile ilişkilidir.

Obezitenin fizyopatolojisi genetik, çevresel, metabolik, hormonal ve davranışsal faktörler arasındaki karmaşık etkileşimi içerir. Enerji dengesizliği, hormonal düzensizlik, kontrolsüz yağ dokusu genişlemesi, insülin direnci, sinir sistemi fonksiyon bozukluğu ve bağırsak disbiyozunu içeren mekanizmalar, obezite gelişimine ve ilerlemesine güçlü bir şekilde katkıda bulunur.

Obezite genellikle tip 2 diyabet, kalp damar ve akciğer hastalıkları, dislipidemi (kanda anormal lipit (yağ) düzeyleri), karaciğer yetmezliği, kas-iskelet sistemi dejenerasyonu (hasarı) ve bazı maligniteleri (kanserleri) içeren ilişkili komorbiditelerin varlığının altını çizer.

Moleküler düzeyde obezite, aşırı kalori alımının ve adipositlerde (yağ hücrelerinde) ve adipogenik olmayan (yağ hücresi olmayan) hücrelerde anormal lipit (yağ) birikiminin bir sonucu olan lipotoksisiteyi (lipitlere (yağlara) bağlı toksisite), oksidatif stresi, mitokondriyal disfonksiyonu ve endoplazmik retikulum stresini içerir ve hücresel işlev bozukluğuna ve sonuçta ölüme katkıda bulunur.


1.         Safaei M, et al., A systematic literature review on obesity: Understanding the causes & consequences of obesity and reviewing various machine learning approaches used to predict obesity. (2021).

2.         Lin X and Li H, Obesity: Epidemiology, Pathophysiology, and Therapeutics. (2021).

3.         Poirier P, et al., Obesity and cardiovascular disease: pathophysiology, evaluation, and effect of weight loss: an update of the 1997 American Heart Association Scientific Statement on Obesity and Heart Disease from the Obesity Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism. (2006).

4.         Kim C, Fryar C, and Ogden CL, Epidemiology of Obesity, in Handbook of Epidemiology, Ahrens W and Pigeot I, Editors. 2019, Springer New York: New York, NY. p. 1-47.

5.         Koliaki C, Dalamaga M, and Liatis S, Update on the Obesity Epidemic: After the Sudden Rise, Is the Upward Trajectory Beginning to Flatten? (2023).https://doi.org/10.1007/s13679-023-00527-y

6.         Evans M, et al., Obesity-related complications, healthcare resource use and weight loss strategies in six European countries: the RESOURCE survey. (2023).https://doi.org/10.1038/s41366-023-01325-1

7.         Jehan S, et al., Energy imbalance: obesity, associated comorbidities, prevention, management and public health implications. (2020).

8.         Verde L, Frias-Toral E, and Cardenas D, Editorial: Environmental factors implicated in obesity. (2023).https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1171507

9.         Redinger RN, The pathophysiology of obesity and its clinical manifestations. (2007).

10.       Kawai T, Autieri MV, and Scalia R, Adipose tissue inflammation and metabolic dysfunction in obesity. (2021).

11.       Fryk E, et al., Hyperinsulinemia and insulin resistance in the obese may develop as part of a homeostatic response to elevated free fatty acids: A mechanistic case-control and a population-based cohort study. (2021).https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2021.103264

12.       Caron A and Jane Michael N, New Horizons: Is Obesity a Disorder of Neurotransmission? (2021).https://doi.org/10.1210/clinem/dgab421

13.       Liu BN, et al., Gut microbiota in obesity. (2021).

14.       Ruze R, et al., Obesity and type 2 diabetes mellitus: connections in epidemiology, pathogenesis, and treatments. (2023).https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2023.1161521

15.       Volpe M and Gallo G, Obesity and cardiovascular disease: An executive document on pathophysiological and clinical links promoted by the Italian Society of Cardiovascular Prevention (SIPREC). (2023).https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2023.1136340

16.       Vekic J, Stefanovic A, and Zeljkovic A, Obesity and Dyslipidemia: A Review of Current Evidence. (2023).https://doi.org/10.1007/s13679-023-00518-z

17.       Kloock S, Ziegler CG, and Dischinger U, Obesity and its comorbidities, current treatment options and future perspectives: Challenging bariatric surgery? (2023).https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725823002139

18.       Shah NM and Kaltsakas G, Respiratory complications of obesity: from early changes to respiratory failure. (2023).https://breathe.ersjournals.com/content/breathe/19/1/220263.full.pdf

19.       Chen L, et al., Pathogenesis and clinical management of obesity-related knee osteoarthritis: Impact of mechanical loading. (2020).https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214031X2030067X

20.       Pati S, et al., Obesity and Cancer: A Current Overview of Epidemiology, Pathogenesis, Outcomes, and Management. (2023).

21.       Montgomery MK, Nardo WD, and Watt MJ, Impact of Lipotoxicity on Tissue “Cross Talk” and Metabolic Regulation. (2019).https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/physiol.00037.2018

22.       Naomi R, et al., The Role of Oxidative Stress and Inflammation in Obesity and Its Impact on Cognitive Impairments—A Narrative Review. (2023).https://www.mdpi.com/2076-3921/12/5/1071

23.       Cojocaru K-A, et al., Mitochondrial Dysfunction, Oxidative Stress, and Therapeutic Strategies in Diabetes, Obesity, and Cardiovascular Disease. (2023).https://www.mdpi.com/2076-3921/12/3/658

24.       Chaudhuri R, et al., Chapter 7 - Obesity, mitochondrial dysfunction, and obstructive lung disease, in Mechanisms and Manifestations of Obesity in Lung Disease, Johnston RA and Suratt BT, Editors. 2019, Academic Press. p. 143-167.

25.       Ajoolabady A, et al., ER stress in obesity pathogenesis and management. (2022).

Advertisement
Köşe Koltuk Takımı
Mobilya
Mobilya Dekorasyon
Köşe Koltuk Takımı
Tv Ünitesi
Yatak Odası Takımı
Yemek Odası Takımı
İstiridye Mantarlı Sebzeli Börek Tarifi:
Yoğurt Çorbası Tarifi
Nutella Kurabiye Tarifi
Ispanak Kavurması Tarifi
Terbiyeli Şehriyeli Mantar Çorbası Tarifi
Bergama Yöresinin En Sevilen Lezzeti: Etli Patlıcan Çığırtma Nasıl Yapılır?
Mantıya Bambaşka Bir Yorum Getirdik: Sebzeli ve Tavuklu Rulo Mantı Nasıl Yapılır?
Akşam Yemeğine Ne Yapacağını Bilmeyenlere: Patlıcanlı Top Köfte Nasıl Yapılır?
Analı Kızlı Çorbası Nasıl Yapılır? Adana'nın Meşhur Yemeği Analı Kızlı Çorbasının Yapılışı ve Püf Noktaları
Çocukluğunuza Geri Döneceksiniz: Balkabaklı Anne Keki Nasıl Yapılır?
Taslak metnine ulaşıldı! ABD'deki Eylem Tok, Türkiye'ye iade edilecek
Taksiciler Odası Başkanı'ndan İBB'ye zam tepkisi: Bu maliyetlerle kontak kapatırız
ABD'de bu yıl dört kişi, fareler tarafından yayılan ve tedavisi olmayan hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti
Boşanma aşamasındaki karısını, kayınvalidesini ve kayınpederini öldürdü
Türk futbol tarihine geçti! Fenerbahçe, Youssef En-Nesyri için ödenen bonservis bedelini açıkladı
Aman Erdoğan görmesin! Elon Musk, Netanyahu'yu dinlerken bir an olsun yerine oturmadı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Menüsü hizmete sunuldu
Netanyahu'ya alkışa Türkiye'den tepki
İletişim Başkanı Altun'dan ABD Kongresi'ne tepki
Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye yapay zeka alanına damgasını vurmaya hazırlanıyor
Ankara'da oğullarının rehin aldığı çifti özel harekat kurtardı
Filistin destekçilerinden, Netanyahu'nun kaldığı otelin çevresinde protesto
Bakan Işıkhan: Belediyelerin prim borçlarının tahsili için gereken adımları atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doktor Sadık Ahmet bir dava adamıydı
Hakan Fidan: Ateşkes Netanyahu’nun politik amaçlarıyla örtüşmüyor
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı
TBMM'de ortalık savaş alanına döndü! AK Partili Karaismailoğlu, DEM Parti'li Bozan'a yumruk attı
Erdoğan CHP'li belediyelere resti çekti: Bakanlığımız borçların tahsiline başlayacak
Güneş'i sahnesine davet ederek düet yapan Göksel detone oldu
İyi Parti'de istifalar sürüyor
Müze ve ören yerleri 14 milyona yakın ziyaretçi ağırladı
Edin Dzeko'dan rekor
Youssef En-Nesyri İstanbul'da
Kremlin: Ukrayna’nın müzakere mesajı Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu
Türkiye çip üretiminde küresel oyuncu olacak
Türkiye'den Nepal'e taziye mesajı
Ankara'da toplu taşıma ücretine zam
Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap işlemlerine son veriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz bizden başıboş köpek sorununun çözülmesini istiyor
Numan Kurtulmuş: Türkiye, Kıbrıs Türk Devleti'nin devam etmesinin teminatıdır
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Mobilya Sektöründe En İyi Trendler Toksoylar Mobilya'da
En Trend Yatak Odası Takımları
Köşe Koltuklarda İç Mimari Dekorasyon
Kişiye Özel İç Mimari Destek
Epic Games Store'da Yaz İndirimleri başladı! İşte öne çıkan oyunlar
FİFA 25'İN RESMİ FRAGMANI YAYINLANDI! FRAGMANDA SÜPERLİG'DE VAR
Güveçte Türlü: Tarifi
Tv Ünitesi
Köşe Koltuk Takımı
Volvo Özel Servis
Yatak Odası Takımı
Şöyle Sıcak Sıcak: Güveçte Kaşarlı Kavurma Tarifi
En İyisi: Fırınlanmış Haşlama Patates Tarifi
Ziyafet Menülerine: Tavuklu Tepsi Kebabı Tarifi
Sebzesi de Var: Etli Güveç Tarifi
Diyet Dostu: Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi
Porsiyonluk Lezzet: Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi
Bu Sefer Daha Çıtır: Unlu Patates Kızartması Tarifi
Ekmek Banarsın: Domatesli Biber Kavurması Tarifi
Komşunun Lezzeti: Ballı Saganaki Tarifi
Böyle de Güzel: Kabaklı Pankek Tarifi
Yağ Çekmeden Pişer: Mücver Tarifi
Şerbetini Tam Çeker: Revani Tarifi
Kolay Pankek Tarifi: Tam Ölçülü Pankek Tarifi
En Gerçek Tarifiyle: Ezogelin Çorbası Tarifi
Orijinal Tarifi Burada: Domates Çorbası Tarifi
En İyi Kıvam Onda: Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi
10 Dakikada Hazır: Kısır Tarifi
Birebir Ölçüsüyle: İrmik Helvası Tarifi
Tutturma Garantili: Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kızartmadan Hazırlanır: Fırında Kabak Mücveri Tarifi
Devrim Özkan, eski sevgilisi Lucas Torreira'yı yere göğe sığdıramadı
Trafik kazasında ölümden dönen Enes Batur Sungurtekin'den açıklama: İyiyiz
Annesi Yasemin Ilıcalı'yı paylaştı, yorumlar art arda geldi: Bu yaşta neden silikon?
Feyyaz Şerifoğlu, sevgilisi Merve Dinçkol'a evlilik teklifi etti
Barbie filminin yıldızı Margot Robbie hamile
Oyuncu Afra Saraçoğlu, hakkında hakaret içerikli yorum yapan kişilerden şikayetçi oldu
İbrahim Tatlıses'in Kızı Dilan Çıtak Tatlıses'ten olay sözler: Bir kız çocuğuna yapılan şiddeti herkes duymalı
Cezaevindeki Dilan Polat'tan mektup: Dayanamıyorum, eziyet ediyorlar
Bugün kalp ameliyatı olacak olan İbrahim Tatlıses, ağlayarak helallik istedi
Hadise İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi
Wanda Nara'dan L- Gante iddiasına cevap
Icardi'den ayrılıyor mu? Wanda Nara tartışmalara son noktayı koydu
Sıla Türkoğlu, Kızılcık Şerbeti'nden ayrılacağı söylentisini yalanladı
Kurtlar Vadisi'nin Ömer Baba'sı Emin Olcay, yıllar sonra ortaya çıktı
Sevda Demirel, yeni şarkı çıkaran Gülben Ergen'i yerde yere vurdu: Korkunç ötesi
Rüşvet aldığı belirlendi! Neslim Güngen soruşturmasında MASAK'ın görevlendirdiği vergi müfettişi de gözaltında
Eski halinden eser yok! Wanda Nara'nın ayrılık kararı Icardi'yi fena hırpalamış
Bomba iddia: Volkan Demirel'in eşi Zeynep Demirel 3. kez hamile
1,5 yıl önce ayrılan Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz barıştı
Tuba Büyüküstün Murat'ın konseri olduğu için galaya gelmedi demişti, gerçek neden ortaya çıktı
Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?
Murat Boz, Zeytin Ağacı dizisinin galasına neden katılmadı? Murat Boz 2. Sezonda yok mu?
Fenomen Gaga Bulut, yasa dışı bahis suçundan gözaltına alındı
Lüks düşkünü Travis Swift ve sevgilisi günlük 3,3 milyon TL harcıyor
Ryan Mendes, Kocaelispor'da
Mourinho gençlerden memnun
Fenerbahçe, Maximin ile anlaştı
Arda'nın forma numarası değişti
Teoman'ın açık artırmadaki gitarını alan kişi Kenan Doğulu çıktı
Bruce Willis'in ünlü müzisyen kızı Scout, gittiği mağazanın ortasında soyunarak yeni elbiseler denedi
Deprem bölgesi için bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de NATO temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında
Direksiyon sınavında yeni düzenleme yolda
Bakan Memişoğlu: Aile hekimliklerini güçlendireceğiz
Ordu Valiliği: İkizce'de dün metrekareye 186,7 kilogram yağış düştü
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak
Aliyev'den A Milli Takımımıza destek: Yaşasın Türk dünyası
A Milliler yarı final için Hollanda karşısında
Geçim sıkıntısı yaşayan Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Serpil Örümcer, tezgah açtı
UEFA'dan skandal karar: Merih Demiral'a 2 maç ceza
SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! TFF, CAS'a gidiyor...
Mobilyaya Yön Veren Belusso Mobilya Markasının Kurucusu Ramazan Macit
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür
İç Mimarlık Hizmeti
Mobilya Dekorasyon
Mermer Masa
Mobilya
Yatak Odası Takımı
Terör örgütü DEAŞ'a 16 ilde operasyon: 45 gözaltı
Erdoğan'dan Astana'da dünyaya terör ve İsrail mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berlin çıkarması! Merih Demiral'e soruşturma sonrası Almanya'ya gidecek
CANLI Beklenen oldu, bir saatte 200 füze! Sirenler aralıksız çalıyor, AFP 'son dakika' koduyla duyurdu
MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum
Yüzlerce yıldır gizlice bırakıyorlar! Avrupa'nın kimsesiz bebekleri duvardaki kutularda
Kayıp ikizini TikTok'ta buldu! Varlığından haberi dahi yoktu: En az 120 bin bebek çalınıp satıldı
LGS tercih süreci! Eğitim uzmanı Salim Ünsal en çok merak edilen soruları yanıtladı
EURO2024'te Ronaldo'dan Merih Demiral'a tebrik telefonu!
Gençlerin şakası polisi kızdırdı: Siz kafayı mı yediniz?
Satın aldığı 2. el otomobil hayatını kabusa çevirdi!
'Hayat Bilgisi'nin Pikaçu'su Kerem Kupacı evlendi!
İnsanlık tarihini değiştiren keşif!
Doğukan Güngör ile şezlongta sarmaş dolaş yakalanmışlardı!
Mert Günok o kurtarışı nasıl yaptı?
Elektronik ev aletlerinin Steve Jobs'ı! Dyson'ın büyük nefreti dev bir şirkete dönüştü
Avusturya taraftarlarının ırkçı tezahüratlarına soruşturma
EURO 2024 son dört ihtimalleri açıklandı! Türkiye...
FENERBAHÇE TRANSFER HABERLERİ Jose Mourinho Barcelona'nın yıldızını istedi!
Şahan Gökbakar, sığınmacı meselesine sessiz kalamadı: Ülkeyi yok edecek bir sorun, çözüm aramalıyız
Kurtlar Vadisi Muro'nun devam filmi başlamadan bitti! Başrol oyuncusu Mustafa Üstündağ ile anlaşma sağlanamadı
Başarılı oyuncu Kerem Kupacı bugün evleniyor
Vefat eden ünlü oyuncu Matthew Perry'nin 1,5 milyon dolarlık serveti ortaya çıktı
Kemal Sunal ölümünün 24. yılında unutulmadı! Eşi Gül Sunal'ın sözleri yürek sızlattı: Çok yoruldum
İspanya Kraliçesi Letizia'nın, kocası Felipe ile evliliklerinin ilk yıllarında daha sonra eniştesi olacak arkadaşı ile ilişki yaşadığı iddia edildi
İzzet Yıldızhan kaza geçirdi! Apar topar hastaneye kaldırıldı
Demet Şener'den 'evlilik' iddialarına yanıt! 'Gönülden bağlıyız'
Serenay Sarıkaya 32 oldu! Paylaşımına yorum ve beğeni yağdı
Alina Boz ve Umut Evirgen baş başa tatilde!
Aylardır ayrı oldukları ortaya çıktı! 'Eşine karşı çok korumacı'
Burcu Biricik'ten karnı burnunda pozlar! 'Her gün dokuz doğuruyorum'
Zeynep Bastık'tan Serkay Tütüncü ve 'kıskançlık' açıklaması!
Ünlü oyuncu Burcu Binici, DNA testi yaptırdı! Sonucu şaşırttı
Prenses Diana'nın evi sürpriz bir isme kaldı! Prens Harry ile Prens William bu mirastan yararlanamayacak
Türkiye'ye dünya sıralamasında müjde! EURO 2024 ilaç gibi geldi...
SON DAKİKA! UEFA'dan Merih Demiral'a soruşturma kararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'a gitti
Cevdet Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı
iPhone'ları PC'ye Dönüştürmek İsteyenlere Kötü Haber: Apple, PC Emülatörlerini App Store'dan Engelliyor
iPhone Tahtını Kaptırdı: İşte ABD'nin Yeni En Çok Satılan Telefon Markası
Apple, iPhone'larda Üçüncü Taraf Batarya ve Ekranlara Daha İyi Destek Verecek
Apple'ın Oyun Planı Patladı: iPhone 15 Pro'daki AAA Oyunlar, Hiç İlgi Görmedi
iPhone 16'nın Ekran Koruyucuları Paylaşıldı: Daha Büyük Ekran İddiaları Bir Kez Daha Doğrulandı
Apple, iPhone X ve İlk AirPods'u Külüstür Olarak İlan Etti: Donanım Desteği Alamayacaklar!
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı
Binance, Türkiye'deki faaliyetleri için yeni kararını açıkladı
Ethereum kripto para birimi nedir?
Sol Coin kripto birimi nedir?
Kripto para Dogecoin (DOGE) nedir?
Bitcoin nedir?
Xrp Kripto Para Nedir?
Volvo Özel Servis Şanzuman Onarımı Süspansiyon, Fren Servisi
Volvo Özel Servis Periyodik Bakım Yağ Değişimi
Volvo Özel Servis Motor Rektefiye (Yenileme) Servisi
Volvo Özel Servis Mekanik Servis
Volvo Özel Servis Elektirik Elektronik Servisi
Volvo Özel Servis Kaporta Boya
Samsung Galaxy S24 FE renk seçenekleri sızdırıldı
Köy okulları Türksat ile dünyaya bağlanıyor
Mavi vatan'ın güvenliği teknolojik sistemlerle güçlendiriliyor
Dünya'da ilk: İnsan beyni ile kontrol edilen robot
Yeni Crazy Taxi Oyunu Hakkında GTA Online'a Rakip mi Geliyor? Dedirten Açıklama: Açık Dünya, Çok Oyunculu ve AAA Olacak!
Alan Wake 2'nin büyük DLC'si The Lake House çıkış tarihi belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Biden yine gündem oldu! Var olmayan bir sandalyeye oturmaya çalıştı
Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi
Koçtaş Mermerit tezgah m2 fiyatı
XRP Ripple, Strategik Clear Junction Ortaklığıyla GBP ve EUR Ödemelerini Geliştiriyor
Sapanca Bungalov Oteller, En Ucuz Bungalov Ev Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Yemek ve Salon Masası Takımı Modelleri ve Fiyatları
Modoko ve Maskonun En İyi Modern Köşe Koltuk Takımları ve Fiyatları
Modoko ve Masko En İyi Modern Yatak Odası Tasarımları
Türkiye'nin En İyi, En Güvenilir ve Kaliteli Mobilya Markaları
Rekabet Kurumu açıkladı: Google’a 482 milyon TL para cezası
GAZZE Amerika'nın Orta Doğu planı! Bu kez tampon bölge yok
Memur ve emekliler dikkat: 1 aydan az süre kaldı! İşte masadaki zam oranı
ÖZEL Galatasaray'dan paket transfer planı! Manchester United'a dev teklif
Tarz ve Konforun Mükemmel Karışımı: Toksoylar Mobilyada Modoko'nun Modern Koltuk Takımı'nı Keşfetmek
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı
200 yıl hapisle yargılanıyordu! FETÖ'cü isim kaçma hazırlığındayken yakalandı
Gaziantep'teki yangın kısmen kontrol altına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan YKS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Bakan Koca'dan Onaylı Randevu sistemi açıklaması: Kapasite artışına yönelik çalışmalarımız sürüyor
Son dakika: Bakan Fidan, Filistin Başbakanı ile görüştü
Sakarya'da feci olay! Kediye sopayla saldırdı
Genelkurmay Başkanı Gürak, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile bir araya geldi
Modoko Mobilya Belusso ile Ev Dekorasyonunda Şıklığı Yakalayın
Mehmet Ali Erbil, yeni yarışmasıyla ekranlara dönüyor
Bahar Candan ve Seçil Erzan cezaevinde birbirine girdi, infaz memurları müdahale etti
Kızgın baba, 3 aylık oğlu hakkında cinsel içerikli yorum yapan komedyen Caravaca'ya yumruk attı
Başak Daşman ve Onur Altun sessiz sedasız evlendi
Engelsiz kampüsler ödüllendirildi
Gümüş umut verici bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Bakan Yumaklı: Gıda denetim verilerine Tarım Cebimde uygulamasından ulaşılabilecek
Beş yılın ardından gelen faiz indirimi euroyu nasıl etkileyecek?
Bakan Şimşek'ten son dakika kur korumalı mevduat açıklaması! KKM için Temmuz ayını işaret etti
Jose Mourinho daha önce transfer etmişti! Fenerbahçe'ye istedi
Beşiktaş, Bradley Friedel'ı danışmanlığa getirdi!
Galatasaray'da Rafa Silva operasyonu! Çılgın maaş teklifi
Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a Süper Kupa tepkisi! 'Korkak adamlar'
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 kadrosu belli oldu! Vincenzo Montella'dan sürpriz tercih
GÜNEŞLE DOST KALIN: GÜNEŞ KORUYUCULAR HAKKINDA HER ŞEY
Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı
Kara Mürver
Ateroskleroz (Damar Sertliği)
Hipertansiyon
Gebe Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Probiyotikler
Afrika Sardunyası
Nöral Doku Mühendisliğinde Biyomalzemeler
Yapay Zeka
Epilepsi Hastalığı İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Nanofiberler
Mikro İğneler
3-Boyutlu (3B) Biyobaskı Teknolojisi ve Biyoyazıcılar
ECZACILIK İLETİŞİMİNDEKİ DİJİTAL UYGULAMALARIN TIP VE SAĞLIK HİZMETLERİNE YANSIMALARI
Uykusuzluk
Baş ağrısına kuş uçuşu bir bakış
Saç Problemleri ve Çözümleri
Agmatinin Beyindeki Farmakolojik Önemi
HIV/AIDS
Öksürük
Kronik Stres ve Yorgunluğun Derinlemesine Analizi
Blefarit (Kirpik dibi iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?
Depresif Bozukluklar
Aromaterapi
Ağız ve Diş Sağlığı
Her Yönüyle Sedef Hastalığı
Ölçeğin Ötesinde: Obezitenin Karmaşıklığını Anlamak
Kanser Hakkında Genel Bilgilendirme
Yetişkinlerde Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Yetmezliği İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet
Crohn Hastalığı
Diyabet Tedavisinde Dünyanın En Uzun Etkili İnsülin Adayı: İnsülin Icodec
Büyük İlaç Şüpheciliği – Ne tüketiyoruz?
Cilt Sağlığı
Seboreik Dermatit
Akne Vulgaris
DERİ YAŞLANMASI VE ÇAY
Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme
Obezite
Popüler Diyet Yanılgısı
Ağırlık Yönetiminde Fonksiyonel Gıdaların Yeri
Gıdalardaki Gizli Zehir Aflatoksinler
Enfeksiyon Hastalıklarına Karşı Savaşta Güçlü Bir Müttefik: Beslenme
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Beslenme Sorunlarına Genel Bir Bakış